Într-o lume în care suntem înghesuiți din toate părțile cu ajutoare-minune sub formă de pilule, alimente, pudre, pulberi, forme de terapie sau de mișcare, este din ce în ce mai dificil să discernem ce ne face bine sau rău, pe ce am putea să ne bazăm pe termen lung pentru a ne menține sau recupera sănătatea și vitalitatea. Am multe cliente care ajung la mine confuze, bombardate de informații, dispuse să-și pună speranța în ultima modă (promovată ca) sănătoasă dar mult mai puțin deschise să facă schimbări reale, profunde în alegerile de zi cu zi, care le-ar putea construi o viață frumoasă din toate punctele de vedere.

Le spun lor și îți spun și ție aici: cînd ai dubii, întoarce-te la fundamente. Oprește orice sursă de informare (aka marketing) și analizează-ți viața cît mai simplu. Întreabă-te constant: ce aleg zi de zi pentru sănătate? Mai jos ai o listă de priorități, pe care să le iei la puricat înainte de a apela la leacuri miraculoase.

  1. Somnul. Fără negociere, ai nevoie de somn profund și odihnitor zi de zi. Nu în weekend, nu în vacanță, nu cînd vei ieși la pensie. Somnul este absolut necesar pentru a avea o viață plină, vibrantă, energetică. Culcă-te la o oră care îți va permite să te trezești 90% din dimineță înainte să-ți sune alarma. Culcă-te la primele semne de oboseală (primul căscat înseamnă că deja trebuie să te îndrepți spre pat), indiferent că apar la 7.30 sau 9.30.
  2. Joaca. Profesioniștii din bula mea numesc acest aspect al sănătății vitamin J(oy) și pe bună dreptate. Ne-am învățat să muncim, să muncim, să muncim ca și cum ar exista undeva o linie de finish, unde am primi un mare premiu pentru viața noastră dedicată muncii. Ghici ce? Există un sfîrșit de cursă pentru fiecare dintre noi, dar nu ne va verifica nimeni și nici nu ne va oferi un trofeu de aur. Ba chiar, pot pune pariu, vom ajunge acolo cu multe regrete pentru că vom fi ratat ocazii de bucurie și joacă. Pune-ți zilnic pe to-do list cîteva minute de joacă și prosteală, de rîs cu poftă indiferent de motiv.
  3. Toxinele. Pielea ta este ca o gură uriașă. Nu îi mai da să mănînce mizerii. Nu mai pune pe piele nimic din ce nu ai fi dispusă să înghiți (nu mă refer aici la gust, ci la siguranța ingredientelor). Ține minte că ceea ce pui pe piele ajunge direct în circulația sangvină, spre deosebire de ceea ce mănînci (sistemul digestiv are mecanisme de filtrare și detox). Verifică ingredientele fiecărui produs pe care-l folosești pentru îngrijire și frumusețe. Poți începe acum cu acest instrument oferit de SkinCarisma.
  4. Hrana. Am mai despicat firul în patru pe acest subiect și în trecut. Este o diferență majoră între hrană și mîncare. Hrana îți oferă nutrienți de calitate și informație pro-sănătate pentru microbiom, sistemul imunitar și celulele nervoase. Mîncarea poate fi orice. Poate fi food-like substance, cum spune Michael Pollan. Îți va umple burta, poate te va face să te simți bine pe moment, dar pe termen lung va incorpora în tine informațiile greșite, specifice mai degrabă disfuncțiilor și bolii decît sănătății și vitalității. Alege cel puțin 80% din timp ingrediente reale, pe care bunica sau străbunica ta le-ar putea recunoaște cu ușurință: legume, fructe, proteină, leguminoase, nuci, semințe. Ocolește orice vine la pachet și pachețel, cu listă de ingrediente care includ conservanți, arome, coloranți, îndulcitori, agenți de încărcare, hormoni, toxine și alte ingrediente ieftine. Acestea nu îți vor oferi niciodată combustibil de calitate pentru corp (în termeni de energie, claritate mentală, piele strălucitoare, păr des și puternic, digestie optimă, libido sau capacitate de reproducere).
  5. Aerul curat. Chiar dacă plouă, chiar dacă ninge, chiar dacă este cerul plin de nori urîți sau, dimpotrivă, dacă soarele strălucește puternic, ieși afară în fiecare zi. Interioarele caselor noastre pot deveni foarte toxice din cauza substanțelor din compoziția materialelor de construcție sau a celor cu care sunt tratate mobilele, covoarele, canapelele. Ieși afară zilnic, fie chiar și pentru o tură în jurul casei/blocului. Lasă telefonul acasă, uită-te la cer, la plante, la iarbă. Respiră profund pentru a face trecerea din modul simpatic (fight-or-flight) în cel parasimpatic (rest-and-digest).
  6. Alege hrană organică pe cît de mult îți permite bugetul. Știu, sunt multe povești despre etichete care spun organic/bio și în realitate nu e tocmai așa. Încearcă să găsești surse curate, verifică producătorii sau crescătorii dacă poți. Aproape tot ce vine din culturi de masă este contaminat cu substanțe care interferează cu activitatea hormonilor tăi. La categoria organic/bio ai șanse reale să eviți o parte din aceste toxine. Dacă bio nu este o opțiune, încearcă să găsești producători mici, locali – mergi la piață, vezi ce vînd doamnele mai în vîrstă, caută vînzători care nu au în oferă 20 de produse, ci doar cinci. Profită de crescătorii mici care vînd online sau la piețele săptămînale.
  7. Bea apă curată și multă. Evită apa îmbuteliată pentru că plasticul din care sunt făcute sticlele conține BPA, unul dintre cei mai puternici disruptori endocrini. Investește într-un filtru de calitate sau cumpără apă în recipiente de sticlă. Și dacă suntem la acest capitol – doi litri de apă pe zi nu este nici pe departe un standard pentru toată lumea. Nevoia de hidratare a unei persoane depinde de foarte mulți factori dincolo de cantitatea de apă pe care o bea – cantitatea de cafea consumată, climatul în care trăiește, anotimp, rata metabolică, medicamentele pe care le ia, greutatea corporală șamd.
  8. Ai grijă la uleiurile pe care le folosești. Nu găti cu uleiuri rafinate, precum cel de floarea-soarelui, porumb sau soia. Alege uleiuri presate la rece – cel de măsline este excelent în salate, poate fi folosit pentru sotat sau copt. Dacă vrei să prăjești (ceea ce ar trebui să vrei arareori), folosește uleiul de cocos, care este stabil la temperaturi foarte ridicate.
  9. Evită fluorul din pasta de dinți. Da, omoară bacteriile și crește aportul de calciu în structura osoasă a dinților dar face asta cu un preț destul de mare – hipotiroidismul și calcifierea glandei pineale fiind printre cele mai serioase afecțiuni cauzate de excesul de fluor din organism. Există multe opțiuni de pastă de dinți fără fluor care își fac treaba foarte bine pentru curățare și chiar albire.
  10. Produsele din făină ar trebui să ocupe maxim 10% din dieta ta, nu 50, nu 80, nu 90%. Ne confruntăm cu o pandemie de insulinorezistență, dinamică premergătoare diabetului, care este cauzată aproape întotdeauna de o dietă bugată în carbohidrați simpli. Iar cînd încercăm să combatem această afecțiune, ne concentrăm foarte mult pe excluderea zahărului din dietă și aproape deloc pe efectele similare ale făinii, care are un efect similar în organism (vîrfuri glicemice mari, care necesită insulină multă pentru a fi controlate).
  11. Oprește presiunea lui trebuie să și dă drumul valului de aleg să. Alege după criteriile curățeniei și împlinirii spirituale, după abundența de bucurie pe care ți-o aduce un lucru, nicidecum după foloasele materiale atît de perisabile.
  12. Cultivă relații cu oameni de la care ai ce învăța. Oameni mai educați, mai statornici, mai evoluați spiritual, oameni care te lasă cu gura căscată și te fac să te gîndești că mai ai multe de aflat în viața asta.

Să îți fie de bine,

Photo de Seb Atkinson via Unsplash.