Luna martie este lună de dublă sărbătoare pentru mine – mă bucur de ziua nașterii și de ziua renașterii mele. Anul acesta am împlinit 44 de ani de viață și 4 ani de practică de health coaching. Ziua în care am obținut certificarea de health coach chiar reprezintă o reîntoarcere la viață pentru mine După zece ani petrecuți într-o industrie care nu mi-a adus nicio satisfacție (cea a publicității) și alți cîțiva de căutări și bîjbîieli, mi-am găsit vocea mea și drumul pe care merg cu încredere și cu sufletul plin de satisfacții.

Am ascultat multe povești în acești patru ani de practică, am ajutat mulți oameni să-și schimbe dieta, să slăbească, să scape de afecțiuni care îi chinuiau de ani de zile. M-a bucurat fiecare caz nou pentru că mi-a oferit provocări și oportunități de a învăța mai mult. Am plîns de multe ori cînd am primit mesaje de mulțumire și recunoștință, le păstrez în suflet ca pe niște giuvaere prețioase.

Știu că nu e o perioadă foarte extinsă de timp dar eu văd diferențe mari în oamenii care vin spre mine. Deschiderea lor, deschiderea voastră de a găsi căi alternative pentru redobîndirea sănătății este mult mai mare astăzi decît acum patru ani și sunt sigură că trendul va fi în continuare unul ascendent. Grija pentru hrana cea de toate zilele este și ea tot mai prezentă. La fel și cea legată de alte aspecte ale vieții care vă influențează corpul, mintea și sufletul. Învățați încet încet, de la mine și de la alți specialiști din domeniu, cît de mult contează gesturile mici de zi cu zi pentru starea voastră de bine și vă faceți astfel cel mai mare serviciu pe termen lung – investiți în sănătate.

Pe lîngă voi, cum spuneam, am învățat și eu enorm. Din cursuri, cărți și, mai ales, de la clienții cu care am lucrat. Vă las aici cîteva idei desprinse din practica de zi cu zi, poate vă ajută, vă motivează sau vă inspiră să vă începeți sau să vă continuați căutările pentru o viață mai bună.

  1. Stresul este cel mai mare dușman al nostru. Cu mult deasupra unei diete deficitare. Poate da peste cap orice sistem din corp. Este dușmanul cel mai greu de înțeles și doborît. Dieta poate fi schimbată de pe o zi pe alta, dar identificarea clară a factorilor de stres și schimbarea atitudinii în privința lor cere luni, ani, poate zeci de ani.
  2. Cea mai mare sursă de stres pentru femei este un job neîmplinitor și solicitant pînă la epuizare (de obicei vin la pachet). Am auzit de atîtea ori femeile spunînd că ar lăsa totul baltă și s-ar apuca de activități mai liniștite, care să le dea sens! Dacă aș fi avut o soluție pentru asta, v-aș fi scris de la casa mea din Hawaii, plătită cu banii jos.
  3. Tot pe femei, cele ale căror dosare le am ordonate în computer, le unește un alt lucru: lipsa dorinței sexuale. Am numărat clientele, am verificat chestionarele lor și procentul de femei care nu au bifat libido scăzut este sub 1%!!!
  4. Hipoclorhidria este ceva la ordinea zilei – situația în care stomacul nu secretă suficient acid clorhidric, crucial pentru digestie optimă. Motivul numărul 1: stresul și o proastă igienă a mesei (în special masticație insuficientă pe motiv de grabă/stres).
  5. Testările funcționale fac o enormă diferență în abordarea problemelor de digestie. Sunt costisitoare, știu. Dar știu și că pot fi life-changing în anumite situații.
  6. Sensibilitățile alimentare (alergii întîrziate, mediate de anticorpi IgG) sunt și ele extrem de comune. Sunt asociate cel mai des cu probleme de piele (eczeme, dermatite), boli auto-imune (Hashimoto, psoriazis, artrită reumatoidă), migrene și boală de reflux gastro-esofagian.
  7. Există încă o mare temere legată de grăsimile saturate și de ouă. Una din trei cliente estimez că-mi ridică problema colesterolului cînd le sugerez să schimbe micul dejun și să nu se ferească să includă acolo două ouă, chiar și zilnic. Frica aceasta este nefondată. Teoria grăsimilor saturate care cresc colesterolul și riscul de ateroscleroză a fost desființată de zeci de studii.
  8. Există încă și o mare neîncredere în dietele plant-based. Sau mai direct spus, o repulsie față de legume – ideea că sunt fade și plictisitoare încă stăruie printre noi precum ceața într-o dimineață friguroasă de noiembrie. În cele mai multe cazuri, această idee își are rădăcinile în lipsa de inspirație și în reticența în fața noului (alt mod de gătire decît fierberea, alte condimente pe lîngă oregano și rozmarin, alte surse de rețete înafară de Sanda Marin).
  9. Foarte mulți oameni sunt de aord să ia suplimente peste suplimente dar refuză să analizeze cauzele reale ale stării lor proaste – hrana, somnul, mișcarea, felul în care își petrec zilele, relațiile cărora se dedică, sensul pe care și-l găsesc (sau nu) în activitățile de zi cu zi. Indiferent de cîte ori aud, cum li se explică, cîte resurse li se oferă pentru documentare, pentru unii, schimbarea reală nu este posibilă. Cel puțin pînă nu se întîmplă ceva foarte grav cu ei.
  10. Pe de altă parte, am întîlnit și mulți oameni care sunt dispuși să schimbe tot pentru a depăși un moment greu din viață. Pas cu pas, asumat, încrezător. Și îi văd cum înfloresc de la o lună la alta, cum se transformă din umbre în soare. Toți aceștia înțeleg că e de muncă și că felul în care se simt (leșinați sau plini de viață) depinde în mare măsură de alegerile lor ilnice.
  11. Coachingul cere răbdare, iar răbdarea este cea mai greu de găsit resursă în zilele noastre cînd peste tot se țipă despre soluții rapide pentru orice. Acesta este motivul pentru care anul acesta am modificat condițiile de colaborare pentru clienții 1-on-1 și am impus o perioadă minimă de patru luni. Este minimum necesar pentru a implementa schimbări și a vedea efecte.
  12. Molima din ultimii doi ani nu a afectat sănătatea fizică prea mult, însă a zdruncinat multora sănătatea mintală. Efectele fricii și izolării sociale abia încep să se vadă.
  13. Schimbările mici, susținute zi de zi, fac cea mai mare diferență: masticația pentru digestie, trecerea la un mic dejun PFF pentru controlul glicemiei, somnul pentru reglarea hormonilor feminini, reintroducerea proteinei la mesele principale pentru combaterea poftelor de dulce, renunțarea la social media și televizor pentru managementul anxietății și un somn mai bun.

Mă opresc aici pentru moment. Repet, acestea sunt observații făcute de mine în ultimii ani, pe baza lucrului cu cîteva sute de oameni (coaching 1-on-1 și de grup). Eu văd multe vești bune și oportunități de schimbare și de creștere, pentru mine și pentru voi.

Cu drag,

Elena