Elena Florescu, Food & Wellness Coach

Suflet pentru Hrană a apărut în 2009 din pasiunea mea pentru nutriție și din interesul pentru efectele hranei asupra stării de sănătate. În primii ani, am publicat rețetele pe care le născoceam, iar în jurul meu și al site-ului meu s-a adunat, încet-încet, o comunitate de oameni preocupați în egală măsură de sănătate și de gust.

Apoi, atelierul din bucătărie s-a transformat în laborator. Am început să studiez mai profund efectele hranei asupra sănătății și am început să scriu despre ce am aflat. Mica mea comunitate m-a urmat și a crescut. În acel moment am decis să îmi transform pasiunea în profesie.

În 2018 am obținut certificarea de Health Coach la Dr. Sears Wellness Institute (SUA). Am început să ofer servicii de coaching privat și să organizez programe de grup pentru toți cei interesați să corecteze obiceiuri alimentare nocive și să-și recapete starea generală de bine.

Apoi am fost admisă la The School of Applied Functional Medicine (SUA). Sunt încă studentă, dar metodologia folosită de această instituție îmi permite să aplic deja cunoștințele acumulate în primele module de studiu. În cursul anului 2020 voi obține certificarea de specialist în medicină funcțională.

Pentru cei care nu știu, medicina funcțională este acel domeniu al sănătății care privește organismul uman ca un sistem integrat în care funcționarea unei componente le afectează pe celelalte. De pildă, psihicul afectează obiceiurile alimentare, acestea au efect asupra echilibrului hormonal, iar acesta controlează alte funcții, inclusiv psihicul.

Altfel spus, medicina funcțională privește omul ca un întreg în care cauzele fundamentale ale unei afecțiuni se pot ascunde în cu totul altă parte decât acolo unde se manifestă simptomele. Totul e legat de tot, iar misiunea mea este ca, împreună cu tine, să transform cercurile vicioase în cercuri virtuoase.

Principiile de medicină funcțională pe care îmi bazez practica de coaching:

  1. Moștenirea genetică, nevoile particulare ale corpului și mediul de viață – aer, apă, hrană, emoții, credințe – fac ca fiecare persoană să fie unică. Doi pacienți cu același diagnostic au aproape de fiecare dată cauze diferite pentru apariția afecțiunii respective. În consecință, cu fiecare persoană trebuie lucrat personalizat pentru identificarea cauzelor și rezolvarea problemei.
  2. Medicina funcțională tratează întotdeauna oameni, nu boli, avînd o abordare integrativă și apelînd la tehnici non-ivazive care să susțină individul pentru redobîndirea și menținerea sănătății.
  3. Toate sistemele și componentele organismului lucrează interconectat. Activitatea unuia are întotdeauna înrâuriri asupra celorlalte, indiferent că suntem conștienți de acest lucru sau nu.
  4. Indiferent de resursele pe care i le punem (sau nu) la dispoziție, corpul uman va căuta permanent echilibrul, care este starea sa naturală de funcționare.
  5. Există peste 14.000 55.000 de boli, sindromuri și afecțiuni recunoscute oficial (ghidul de diagnostic și clasificare ICD-11 al OMS), iar simpla lor diagnosticare nu echivalează cu vindecarea. Este nevoie de o evaluare integrativă cu ajutorul căreia să se identifice cauzele reale ale problemei pentru a se ajunge treptat la restabilirea echilibrului și vindecare.
  6. Neplăcerile apar cel mai des pe fondul unei disonanțe între așteptări și alegeri. Cercetătorii numesc acest fenomen evolutionary missmatch. Așteptările oricărei persoane sunt legate de vitalitate, energie, digestie bună, echilibru hormonal, lipsa oricăror simptome neplăcute. Pe de altă parte, însă, alegerile de zi cu zi se fac în prea multe cazuri împotriva acestor așteptări – mîncare de o calitate îndoielnică, stres cronic, expunerea continuă la toxine, lipsa somnului, intoxicarea voită cu droguri legale sau mai puțin legale. Pentru redobîndirea și menținerea sănătății este nevoie doar de armonizarea celor două. Practic trebuie să oferi corpului tău condițiile favorabile pentru ca el să se odihnească și să se repare.

Deși vorbesc mult despre afecțiuni și boli, nu am pretenții de medic. Nu pun diagnostice. Mă folosesc de cunoștințele de medicină funcțională aplicată pentru a ajuta clienții să își regăsească și să mențină pe termen lung echilibrul fizic și emoțional. Investesc mult timp în investigarea și evaluarea istoricul personal, simptomatologiei, stilului de viață, dietei, încercînd să fac conexiunile corecte între manifestările pe care o persoană le acuză cînd ajunge la mine și cauzele acestora.

Pentru început, îți recomand să-mi citești articolele și să te înscrii la seminariile gratuite pe care le organizez periodic (pentru a afla de ele, te rog dă-mi un follow pe Facebook sau Instagram). Apoi, dacă dorești să aprofundezi, intră în programele de grup. În fine, dacă vrei un program croit specific pentru nevoile tale, poți să optezi pentru un pachet de coaching privat. Despre cât bine am reușit să fac până acum poți citi pe pagina de testimoniale.