Astăzi este luni, deci e musai să vă ofer inspirația pentru #VeganMonday. Adică o rețetă simplă și rapidă pentru care nu aveți nevoie de mai mult de 10 ingrediente și pe care o puteți executa în cel mult 30 de minute. Pe lîngă toate beneficiile astea, rețeta de astăzi nu doar că este 100% vegană dar nu are nici urmă de gluten.

V-am mai zis în articolul cu 10 reguli care mă ajută să scap de burtică – încerc să mă țin departe de pîine, pizza, paste și alte făinoase păcătoase pentru că am observat că astea mă balonează cel mai tare. Așa că sunt on a mission să descopăr cît mai multe variante de a mînca fără gluten. De pîine mă ating foarte rar – dacă nu pot și nu pot, atunci o înlocuiesc cu o felie de Wasa. Sau dacă cumva sunt în oraș și nu am opțiuni, cum a fost vineri seara cînd am fost la o degustare de vinuri și nu prea aveam ce altceva să mănînc decît pîine, atunci încerc pe cît posibil să limitez cantitatea și să mă asigur că este pîine de calitate.

Salata tabuleh este a classic pentru cei iubesc mîncarea din Middle-East, foarte fresh, foarte aromată, plină de nutrienți și vitamina C din pătrunjel. Problema este că se face cu couscous, care este grîu măcinat, deci salata conține gluten, chiar dacă nu în cantități foarte mari.

Varianta pe care am învățat eu să o fac, însă, este safe pentru cine nu e bun prieten cu glutenul. Adică nu are nici urmă de acest dușman pentru că am înlocuit couscous-ul cu flori de conopidă mărunțite. Am fost tare reticentă cînd am citit pe internet că ar exista această posibilitate, eu nu sunt mare fan conopidă și mă gîndeam că salata tabuleh va avea la final mirosul specific conopidei, chestie car enu îmi convenea deloc.

Am încercat însă și ce să vezi, minune, nu miroase și you cannot tell ce sunt bobițele albe din tabuleh dacă nu îți spune nimeni. Mirosul și gustul pătrunjelului sunt atît de puternice încît anihilează orice miros mai puțin plăcut ar putea lăsa în farfurie conopida.

Deci, astăzi împușcăm mai mulți iepuri dintr-o dată: 100% vegan, 100% raw (crud) și gluten-free. Ai nevoie de 15 minute pentru a face salata tabuleh și numai 8 ingrediente cu tot cu condimente. Dacă vrei să salvezi rețeta pentru altă dată, ai mai jos un poster Pinterest-ready pe care îl poți atîrna virtual la panoul tău de foodie.

Salată tabuleh fără gluten
Author: 
Cuisine: Middle Eastern
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 2
 
Ingredients
 • 1 ceașcă de conopidă mărunțită în robotul de bucătărie
 • 3 mîini zdravene de pătrunjel tocat mărunt
 • 15 roșii cherry tăiate în 4 sau 6, după cum poftești
 • 3 căței de usturoi tocați mărunt
 • sare și piper după gust
 • 3 linguri de ulei de mpsline
 • zeamă de ½ de lămîie
Instructions
 1. Conopida trebuie spălată, ruptă în flori mici și băgată la robot cîteva secunde pe modul "pulse" ca să se mărunțească. Trebuie să obții bucăți mici de tot, cam cît boabele de couscous de mici. Cînd le ai gata scoate-el din robot și transferă-le într-un castron.
 2. Toacă pătrunjelul și usturoiul, taie roșiile. Adaugă-le peste conopidă și amestecă totul bine.
 3. Sărează și piperează, adaugă ulei de măsline și zeamă de lămîie.
 4. Rezultatul final ar trebui să fie foarte fresh, acrișor, nicidecum înecat în ulei de măsline.
Notes
Nu recomand să ții salata de pe o zi pe alta, nici măcar la frigider - roșiile lasă zeamă și fac ca toată cobinația să se înmoaie, chestie deloc apetisantă. Poți, însă, să o pregătești dimineața înainte de a pleca la birou și să o iei într-o caserolă pentru masa de prînz.

Cu drag de hrană și de viață,