Încerc să îmi aduc aminte fără să mă uit în istoric, de cînd nu am mai publicat o rețetă în secțiunea de blog a site-ului și nu știu să spun. Suspectez că ultima a fost cea de biscuiți fără gluten – verific la final și îți spun dacă așa este sau nu. Mi-era dor, ce-i drept, doar că știi cum este, vine viața peste tine cu una și cu alta, iar rețetele astea nu apar din neant. Dincolo de inspirație, mai sunt niște poze, niște editare de poze….
Revenind, eu sunt mare fan salate/boluri și zilele acestea sunt în Raiul salatelor dat fiind că sunt în România și sunt aprovizionată cu tot felul de ingrediente de bună calitate, pe care pot să le combin la infinit. Nu mănînc zilnic salată ca fel principal pentru că vremea de afară încă nu îmi permite – simt nevoia de călduț, astfel că tocănițele, supele și ciorbele au prioritate pe frigul acesta. Ceea ce îți recomand și ție, oricît ai fi auzit că e mai bine să mănînci legume și fructe netratate termic. Adevărul e undeva la mijloc pentru că procesarea prin expunere la căldură distruge, într-adevăr, anumite enzime (nu toate) dar le și potențează pe altele, precum și parte din vitamine și minerale – le face mai biodisponibile pentru absorbție. Deci, mai bine una caldă-una rece ca să fii sigur că ai din toate.
Salata despre care povestesc aici a avut baza formată din frunze verzi – spanac baby și rucola-viața-mea. Am umplut bolul cam trei sferturi cu ele. Sursă de calciu, folat și alte vitamine B, iubite de ficat pentru că îl ajută să detoxifieze. Peste frunzele verzi am adăugat tot felul de ingrediente pline de nutrienți de calitate:
- trei linguri de quinoa – carbohidrați complecși care nu ridică glicemia la cer și sursă de proteină vegetală;
- 2 linguri de hering afumat mărunțit – acizi grași omega-3;
- cîteva nuci mărunțite – grăsimi de bună calitate, folat, magneziu;
- 3 roșii uscate – potasiu, vitamina A;
- 1/2 avocado bio (de la Lidl) – vitamina A, vitamina C, cholină, magneziu, fosfor, potasiu, acizi grași omega-6;
- 1/2 mandarină bio (am găsit la Lidl) – vitamina C, folat, calciu, fosfor, potasiu;
- 2 ridichi – potasiu și un pic de omega-3 vegetal.
Peste toate am adăugat numai puțină sare și ulei de măsline extra-virgin bio (tot la Lidl găsit – pare că am un nou loc preferat de cumpărături, la Tîrgoviște nu sunt opțiuni așa multe ca în orașele mai mari).
Am mîncat salata asta bogată pe post de cină și mi-a ținut bine de foame, nu am mai avut nevoie de gustare pînă la ora culcării. Sper să te inspire pentru o cină rapidă (mai ales dacă faci meal prep și ai quinoa deja fiartă în frigider).
Să îți fie de bine!
PS: m-am înșelat, ultima rețetă fusese cea de prăjitură de vară fără gluten.
Comentează