O salată exemplară din punctul meu de vedere, genul pe care îl recomand tuturor clientelor care a) se plîng că nu știu ce să mai gătească rapid, bun și fără bazaconii și b) aduc în discuție problema salatelor care nu țin de foame.

Trebuie să recunosc că mă amuz mereu pe tema salatelor de seară – trei frunze obosite, aruncate într-un bol cu un strop de ulei de măsline, tremurînd sub presiunea pusă pe ele de către toate doamnele care nu mănîncă seara după ora 18.00. Zic presiune pentru că bietele frunze devin dintr-odată responsabile de siluetele doamnelor și domnișoarelor și, în plus, mai trebuie să și asigure sațietate pînă dimineața la trezire. Imposibil și deseori nerecomandat.

În primul rînd, vă rog, scoteți-vă treaba asta cu ora 18/19 ca prag final de zi pentru orice înseamnă hrană. Nu există așa ceva – o oră fixă după care toată lumea să nu mai mănînce că altfel o pățește, i se strîng kilogramele ca gospodinele pe vremuri la cozile la ulei și lapte. Mult mai benefic este să vă organizați cina astfel încît să nu fie cu mai puțin de două ore înainte de culcare, permițînd astfel sistemului digestiv să-și facă treaba pînă intră în modul silențios de peste noapte. Desigur, sunt multe detalii implicate aici – ce mănînci la această ultimă masă, dacă cumva faci intermittent fasting, dacă poți și vrei să incluzi o gustare înainte de a merge la culcare (ceva mic, sățios, care să-ți țină glicemia pe linia de plutire în timpul nopții).

În al doilea rînd, să mănînci frunze de salată goale e ca și cum ai bea apă plată la propria nuntă. Mă știi, sunt de principiul că nici o masă nu ar trebui să existe fără (măcar un pic de) verde.  Salata verde simplă este perfectă dacă ai în farfurie un fel de mîncare principal. Dar dacă vrei ca ea să fie o masă în sine, trebuie să îi dai parteneri cu care să se joace și să-ți ofere sațietate. Am scris un articol pe această temă – ingrediente pe care să le adaugi salatelor pentru a le transforma din side dishes în feluri principale, poți intra aici pentru inspirație în acest sens.

Revenind, salata de față este plină de nutrienți, rapid de făcut și garantez că ține de foame cîteva ore bune! Inspirația mi-a venit de la un restaurant grecesc, imediat după Paște cînd aveam multe ouă roșii cu care nu știam ce să mai fac. Nu am reușit să o public atunci cînd toată lumea avea prea multe ouă roșii, dar sper să fie bine venită oricum.

Ingrediente

  • o pungă de salată ready-to-eat
  • un sfert de varză albă tăiată subțirel la mandolină
  • o legătură de pătrunjel
  • 2 ouă fierte
  • 30-40g brînză feta
  • 1 mînă de migdale
  • 1 roșie tăiată cuburi

Metoda de preparare (cu greu o putem numi așa) este să amesteci toate ingredientele într-un bol mare și să dregi salata după propriul gust cu sare, piper și ulei de măsline.

Să îți fie de bine!