Regimul meu gluten-free a luat sfîrșit odată ce am ajuns în România la început de martie din cauza tentațiilor care aici se găsesc la orice pas. Am gustat (de cîteva ori) produse de care îmi fusese dor, am vrut să văd dacă mai sunt în stare să fac pîine cu maia (mai sunt), a venit Paștele și am făcut chiar cozonac cu maia (super reușită, am fost tare mîndră de mine și profa mea, Corina, la fel). Una peste alta, s-a acumulat glutenul și au început să mă doară din nou articulațiile de la degete, așa cum se întîmpla înainte de eliminarea acestei proteine din alimentație în 2019 (am povestit aici). M-am consultat cu mine însăși și am decis că glutenul nu e atît de important încît să o iau de la capăt cu inflamația, durerile și foarte probabil pe termen lung alte bătăi de cap și mai serioase. Așa că am decis că glutenul va ieși din nou din dietă, cel puțin o perioadă de trei luni așa cum am procedat și anul trecut.

Zis și făcut, testez rețete care mai de care, mă frustrez asemenea clientelor mele că nu se leagă pîinea, citesc etichete și așa mai departe. Pîinea este cea mai păcătoasă, trebuie musai să găsesc o variantă decentă dar pînă atunci mă bucur de orice mică reușită. Una dintre acestea este crumble-ul de față, testat deja și de persoane dinafara familiei și lăudat a fi foarte bun în special datorită combinației de crunchy (amestecul de deasupra) și moale (fructele coapte).

Pentru cine nu știe încă, varianta clasică de crumble presupune să amesteci unt cu făină de grîu pînă obții un fel de nisip, pe care-l pui peste fructe și dai la cuptor. Nu am schimbat nimic în metodă, doar că nisipul meu nu a avut pic de făină de grîu, ci un amestec de alune, nuci, semințe și făină de orez. Prăjitura-crumble poate fi făcută cu diverse fructe de vară – căpșune, cireșe, caise, piersici. Eu am încercat deja cu o combinație căpșune-rubarbă și separat cu caise, ambele au ieșit foarte bine.

Crumble cu fructe de vară (fără gluten)
Author: 
Recipe type: Dessert
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 10
 
Ingredients
 • 900g caise fără sîmburi
 • 200g nuci
 • 100g făină de orez
 • 150g alune sărate
 • 50g semințe de in
 • 80g zahăr brun + 2 linguri separat
 • 150g unt 82% grăsime
Instructions
 1. Se spală fructele, se taie în jumătăți și se scot sîmburii. Se amestecă cu cele 80g de zahăr și se lasă la scurs într-o sită timp de 30m.
 2. Separat se pregătește nisipul - se macină în robot sau rîșniță nucile, semințele de in și alunele, se adaugă făina de orez și cele două linguri suplimentare de zahăr. Untul, proaspăt scos de la frigider, se taie cuburi și se mărunțește cu mîinile împreună cu tot amestecul mai sus menționat pînă se obține consistența specifică ca de nisip umed.
 3. Într-o tavă generoasă (eu am folosit o tavă ceramică de la Ikea care are 31x21cm) se așează fructele și peste ele amestecul nisipos.
 4. Se dă totul la cuptorul încins la 180 de grade Celsius timp de 30m.

Spre deosebire de varianta clasică, cea de față este mai crunchy din cauza nucilor și alunelor și are o ușoară tentă sărată, foarte bine venită, din cauza lunelor sărate (nu este obligatorie, însă, dacă îți sună ciudat poși folosi mai multe nuci sau alune nesărate).

Sper să îți placă și să îți fie de bine!