Cine a avut de-a face vreodată cu gastronomia thailandeză a auzit sigur și de supa picantă cu creveți. În thailandeză îi zice Tom Yum Kung și este un signature dish pentru Thailanda. Se mănâncă în special în zona de sud a țării, acolo unde marea este aproape și creveții se găsesc pe toate dumurile. Deși, sinceră cum te-am obișnuit apropo de mâncarea și obiceiurile culinare ale thailandezilor, trebuie să te avertizez că în proporție de 90% creveții pe care-i vezi la piață sau îi comanzi la grătar în restaurante vin din crescătorii, nu din mare. Crescătoriile sunt fie niște bazine de câțiva metri pătrați (dacă e o afacere de familie), fie un adevărat lac artificial cu suprafața de câteva sute de metri.

Creveții sunt crescuți în mediul acesta controlat și din informațiile mele nu după metode foarte ortodoxe. Felul în care ajung la maturitate într-un timp foarte scurt nu se datorează vreunui miracol de gen Făt Frumos din Lacrimă, ci hormonilor de creștere în combinație cu antibiotice și alte chestiuni deloc naturale. Eu am mâncat creveți proveniți din ambele surse – mediu natural și crescătorii – și pot spune că gustul diferă exact ca cel al puilor crescuți de mama la ea în curte față de ce vinde Agricola Bacău la supermarket. În general mă feresc de ei din aceste motive, prefer să cumpăr calamari care știu sigur că sunt pescuiți de mâna omului de pe fundul mării. Uneori mi se mai face poftă și gătesc acasă această supă thailandeză iute-acrișoară.

tom-yum-kung-1200(3)
Rețeta am învățat-o de la Chef Tummy, proful american cu care am făcut eu cursuri de gătit mâncare thailandeză în 2011. Chef Tummy este singurul străin acreditat de oficialitățile thailandeze să predea astfel de cursuri și asta pentru că omul este de-a dreptul nebun când vine vrba de thai food. Acum ani buni a călătorit 9000 de kilometri prin Thailanda împreună cu prietena lui și a bătut la toate ușile ce i-au ieșit în cale căutând rețetele ca pe vremuri, pe care numai bunicile le mai folosesc. Le-a găsit, le-a învățat, le-a predat și altora, le scrie la el pe blog, ba a publicat și cărți pe tema asta. Anyway, nu o mai lungesc, ai mai jos rețeta și imediat sub ea un link la emisiunea Sănătatea în bucate unde am gătit-o împreună cu Marius Tudosiei.

Tom Yum Kung
Author: 
Cuisine: thai
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
  • 1,3l apă plată
  • 10 creveți de mărime medie
  • 4-5 tije de lemongrass
  • 5 frunze de kaffir lime
  • 5 cm de galangal
  • 2 roșii de mărime medie
  • 1 mână de ciuperci pleurotus
  • 2 șalote mici
  • 3 ardei chili
  • 30-60ml sos de pește
  • 30-60ml suc de limetă sau lămâie
Instructions
  1. Curăță creveții și spală-i bine. Lasă-le coada intactă, îți va fi de olosi pentru a-i pescui cu ușurință din supă. Păstrează capetele - dau o aromă incredibilă și le folosim la prepararea supei.
  2. Pune apa la fiert într-o oală încăpătoare.
  3. Curăță lemongrass-ul de frunzele mai palide de deasupra și taie tijele pe diagonală în bucăți de aproximativ 5-6 cm. Tăiatul pe diagonală ajută să se elibereze mai multă aromă în timpul fierberii.
  4. Curăță de coajă rădăcina de galangal și tai-o în felii subțiri.
  5. Roșiile trebuie tăiate cuburi, ciupercile rupte fășii dacă sunt mai măricele, dacă nu le lași întregi.
  6. Ardeii zdrobește-i cu cuțitul, șalotele taie-le solzi.
  7. Pune toate condimentele în oală (lemongrass, galangal, chili, șalote, frunze de kaffir) și lasă să fiarbă 3 minute. Adaugă roșiile și ciupercile, mai lasă 3 minute. Pune capetele de creveți, fierbe-le 3-4 minute și apoi scoate-le.
  8. Dă focul mic, adaugă creveții ș lasă supa să mai fiarbă doar 1 minute. Stinge focul - creveții continuă să se gătească din cauza temperaturii deja ridicate a supei (dacă ții mai mult focul pornit riști să îi overcook și să devină ca niște zgârciuri imposobil de mestecat).
  9. Reglează după gustul tău nivelul de sărat și acru cu sosul de pește și zeama de limetă.
  10. Servește alături de orez fiert.

O ultimă mențiune despre rezultatul final – supa este una foarte puternică din punct de vedere al gusturilor, trebuie să simți acru și iute destul de pregnant și gustul sărat să fie unul mediu. Dacă ți se pare că nu este suficient de iute, poți adăuga încă un ardei chili tăiat felii pentru că din cei zdrobiți e posibil să nu se elibereze prea multă iuțeală.

Sper să îți placă și să îți fie de bine!