pic, pic, pic, pic… Ți se pare că auzi sunetul acesta venind dinspre mine și te tot întrebi ce se întâmplă? Ei bine, oricât aș încerca nu mai pot să mă ascund – sunt eu. Mă rog, nu chiar eu, ci transpirația care curge nestingherită pe oriunde pe corpul meu de europeancă încă neaclimatizată după 6 ani de locuit la tropice. Îți spuneam într-o postare acum două săptămâni că este foarte cald prin părțile acestea de lume, dar nu-ți dădeam și detalii. Săptămâna trecută erau  42°C în casă, la umbră. Șansele ca în același moment pe plajă să fi fost 45°, care să se simtă ca 48, sunt foarte mari. Autoritățile thailandeze ne-au anunțat încă de la final de martie că așa călduri nu s-au mai întâlnit în Thailanda în ultimii 60 de ani.

Nu te gândi că în condițiile date se sistează toate activitățile lumești sau că turiștii nu mai mișună pe străzi, plaje sau prin temple. Nicidecum. Viața merge înainte într-un ritm mai domol și cu pauze mari la orele de vârf. Localnicii sunt obișnuiți, se văicăresc cu orice ocazie că e ron mac mac (adică e căldură mare, monșer), se ascund cât de mult pot sub haine sau prin colțuri ferite complet de lumină și azi așa, mâine tot așa până când începe să bată vântul și să cadă primele picături de ploaie, semn că a venit musonul și scad temperaturile. Turiștii, însă, nu sunt la fel de obișnuiți și au tendința de a trata soarele și căldura cam ca pe o glumă de zi însorită la Londra. Multe dintre lucrurile pe care le voi menționa mai jos par de bun simț și ar trebui știute chiar și de un copil, însă nu este cazul. Iată, așadar, șapte chestiuni esențiale din punctul meu de vedere pentru a supraviețui fără evenimente neplăcute într-un mediu tropical extrem de călduros.

 1. Orice mișcare ai face vei transpira teribil. Evită hainele strâmte, alege materiale naturale care lasă pielea să respire și care se usucă la fel de repede precum se și udă. Nimănui nu-i pasă aici dacă ești îmbrăcat(ă) după ultima modă, lejer și comod detronează în orice minut fița. Bumbac, mătase, in.
 2. Folosește o umbrelă. Pare ridicol pentru unii ca noi care numai când auzim cuvântul ne zburlim imagindu-ne tunete, fulgere, urgii. Îți oferă umbră oriunde te-ai duce și mult mai multă decât o pălărie. Bineînțeles că dacă te avânți pe scuter cu 60 la oră sfatul acesta este inutil. Oricum în situația respectivă ar trebui să ai cască de protecție. Întotdeauna.
 3. Poartă încălțări lejere. Mai bine pantofii sport pe care-i folosești de obicei la alergat (care ar trebui să fie cu un număr mai mare) decât o pereche de sandăluțe-drăguțe cu doar două barete (strâmte) din piele. E cald, se umflă întreg organismul și doare la cea mai mică apăsare greșită. Serios, eu am fost într-o după-amiază să mă plimb și după 2km m-am întors acasă tumefiată, probabil că un 39 mi-ar fi fost nițel strâmt, în condițiile în care eu sunt 37 fără dubiu.
 4. Papaya salad și Tom Yum Kung sunt deliciul vieții când ajungi pe plaiuri thailandeze, însă atât de iuți încât ar scoate apa din tine și de Crăciun la București. Înlocuiește-le cu fructe sau smoothies și vei avea numai de câștigat. Sau dacă nu se poate și nu se poate, cere așa cum te-am mai învățat: mai phet, adică nepicant.
 5. Rolul de cel mai inutil obiect de cărat în bagaj și folosit în acest mediu cald și umed revine fără drept de apel oricărui produs de machiaj. Bine, să zicem că e ok o mascara rezistentă la apă, dar nimic mai mult. Totul curge și se scurge și ajungi să arăți ca The Joker când tu te visezi Adriana Lima în catalogul Victoria’s Secret. Deci lasă-le acasă, așa vei avea mai mult loc de pus cumpărăturile.
 6. Evită alcoolul. De tărie nici nu încape vorba, berile ar trebui să le limitezi la 1-2 pe parcursul zilei când este cel mai cald și să le însoțești de câteva pahare de apă. Ceea ce ne duce la ultimul sfat.
 7. Hidratează-te, hidratează-te, hidratează-te. Știu că femeile au mare grijă la capitolul acesta și rareori am văzut vreuna fără o sticlă de apă după ea. Mai greu este cu bărbații și copiii de orice vârstă. Alternative sunt multe, gustoase și răcoritoare – sucurile de fructe, shake-urile, ceaiurile sau mocktail-uri în care le combini pe toate. Lipton Ice Tea, de exemplu, e o băutură cu care noi ne jucăm din când în când și facem combinații care să păcălească mofturoșii.

Ceea ce s-a întâmplat nu mai demult de weekend-ul trecut la Jambay, beach bar-ul nostru preferat. Ne-am înarmat cu Lipton Ice Tea Green Lime Mint, fructe exotice, siropuri făcute în casă, multă gheață și mentă și am servit petrecăreții cu mocktail-uri pe bază de ceai în diverse combinații inventate de mine.

Evident combinațiile astea merg a fi făcute oriunde e cald și bine, nu doar aici la tropice. Dacă, de exemplu, organizezi o cumetrie vara asta și vrei să-ți impresionezi prietenii care nu au liber la alcool ține minte rețeta asta și dă #verdelaceai.

Lipton Sun Worship
Author: 
Recipe type: Drinks
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
 • 1 jumătate de portocală
 • 1 jumătate de limetă
 • 5-6 frunze de mentă proaspătă
 • 2 linguri sirop de scorțișoară
 • 4 linguri sirop de ghimbir
 • Lipton Ice Tea Green Mint Lime
 • apă minerală/sifon
 • gheață
Instructions
 1. Taie portocala și limeta în cuburi mici, pune-le într-un pahar adânc sau de tip borcan și zdrobește-le bine împreună cu frunzele de mentă.
 2. Adaugă siropurile și câteva cuburi de gheață.
 3. Umple paharul pe trei sferturi cu Lipton Ice Tea Green Mint și apoi completează până sus cu apă minerală sau sifon.
 4. Decorează cu felii de portocală sau limetă și cu frunze de mentă.

Lipton Ice Tea Green Mint Lime este cel mai nou flavour scos pe piață de Lipton, o combinație foarte gustoasă de apă, ceai verde și fructe, fără conservanți sau coloranți artificiali și cu un conținut caloric scăzut (19kcal per 100 ml). Dacă vrei să afli mai multe, inclusiv alte rețete inedite de mocktailuri pe baza de ceai, urmărește pagina de Facebook Lipton.