Două feluri de mîncare fac des și pentru niciunul nu am rețeta pe blog. Noroc cu prietenii (mulțumesc, Anca) că din cînd te mai întreabă auzi, ai pe blog rețetă de…? și așa îmi dau seama că nu am scris niciodată despre subiectul în cauză, că nu am poze și că nici măcar nu m-am obosit vreodată să scriu ingredientele pe hîrtie. Asta pentru că le gătesc din instinct, nu mă uit prin vreo carte sau pe vreun blog, amestec totul după cum îmi vine știind doar ce gust trebuie să am la final ca să fiu mulțumită.
Unul din cele două feluri de mîncare este supa de linte, al doilea este humusul. Le fac des pentru că sunt foarte simplu de gătit, sănătoase și foarte sățioase. Sunt o mare fană a boabelor în general – fasole, năut, linte – pentru că, vegetariană fiind, îmi iau din ele necesarul de proteine. Nu mai zic că le poți folosi în atît de multe feluri – supe, salate, tocănițe, pateuri și tot așa. Dat fiind că Anca chiar m-a întrebat de amîndouă recent, m-am mobilizat, am pozat, am notat. Astăzi avem supa de linte în meniu, humusul vine și el cît de curînd.
Știi sentimentul acela de curiozitate combinată cu necunoscut și puțină teamă, dar peste care se suprapune și siguranța că totul este bine chiar dacă nu ai nici cea mai vagă idee despre ce ți se întîmplă? Cam așa este această supă de linte despre care îți povestesc astăzi. Plină de arome, caldă, îmbietoare, excelentă pentru o zi mohorîtă de toamnă sau iarnă cînd ai mare nevoie să îți zboare gîndurile la tărîmuri mai calde, misterioase și frumos mirositoare.
Și ca să nu crezi că am luat-o de tot pe cîmpii și vreau să mă transform în poetesă (este efectul Middle East asupra mea, întotdeauna!) revin cu picioarele pe pămînt cu informațiile practice – este o rețetă vegană, gata în jumătate de oră și nu ai nevoie pentru ea decît de zece ingrediente. Adică un candidat perfect pentru secțiunea #VeganMonday a blogului.
Singurul lucru la care simt să te fac atent este timpul de fierbere al boabelor de linte. Lintea roșie fierbe repede, dacă vrei la final să ai o supă ca e mea, cu textură (adică nu bagi blenderul în ea ca să o faci supă-cremă, ceea ce ar fi ok, e doar o chestiune de preferințe personale) atunci ai grijă să nu o pui în oală de la începutul procesului pentru că se va face praf și pulbere. Din experiența mea lintea roșie se fierbe foarte bine în 15 minute – atît varianta de bob întreg, cît și cea care este deja făcută jumătăți (split).
În rest tot procesul este foarte simplu – călit un pic, fiert un pic, mîncat un pic. Ai în lista de ingrediente cîteva care ți-ar putea suna cam exotice dacă nu ai mai gătit mîncare de acest gen. Nu te teme, se găsesc cu ușurință. La Bucur Obor există Orient Bazar, Atipik Bazar și Aladdin Delicatese Turcești – trei magazine, toată în hala nouă, care vînd condimente vrac. Cred că este unul și în Afi Cotroceni. Dacă nu ești din București și nu găsești magazin fizic la tine în oraș, atunci comanda online este soluția – dai un search după „magazin de condimente” și ți șe așterne lumea mirodeniilor pe ecran.
- 1 cup linte roșie (boabe întregi sau jumătăți)
- 2-3 morcovi mici
- 1 ceapă albă de mărime medie
- 3 căței de usturoi
- 2cm de ghimbir proaspăt dat pe răzătoare
- 3 linguri de ulei de măsline
- 1 linguriță chimion măcinat
- 1 linguriță sumac
- sare după gust
- lămîie sau limetă pentru cînd servești/mănînci supa
- Începe prin a pregăti toate ingredientele: spală lintea într-o sită și las-o la scurs; toacă ceapa mărunt; curăță, spală și taie morcovii; dă ghimbirul pe răzătoare; curăță usturoiul și strivește-l sub lama cuțitului. Toate astea nu ar trebui să dureze mai mult de 5-6 minute.
- Pune un vas anti-aderent pe foc și în el uleiul de măsline. Adaugă și o lingură de apă - astfel uleiul de măsline nu se va încinge excesiv. Cînd începe să sfîrîie, adaugă ceapa, ghimbirul și usturoiul. Călește-le la foc mediu vreme de 5 minute.
- Adaugă condimentele și amestecă bine. Continuă să călești astfel ceapa și restul pentru încă 3 minute.
- Adaugă morcovul și 2 cești de apă (sau supă de legume). Pune capacul și lasă să fiarbă 10 minute. Verifică să nu se evapore apa prea repede - dacă e cazul, mai adaugă cîte puțin.
- Pune lintea peste toată combinația, amestecă totul bine și mai adaugă apă. Cu grijă, însă, nu vrei să pui prea multă, doar cît să acopere ingredientele. Lasă la foc mic 15 minute.
- Verifică dacă lintea și morcovul sunt făcute - lintea ar trebui deja să fie galbenă și moale (nu al dente), iar morcovul să poată fi pătruns cu ușurință cu un cuțit dar să nu fie fleașcă.
- Odată ce aceste condiții sunt îndeplinite, supa ta este gata. Pune sare după gust și servește-o călduță - musai stoarce zeamă de lămîie sau limetă în farfurie, va face ca toate aromele să explodeze. Serios, experimentează - ia o lingură de supă așa cum ai gătit-o în oală și apoi una cu zeamă de lămîie stoarsă peste ea. Să-mi zici tu mie că nu am dreptate!
Cu drag de hrană și de viață,
Comentează