Mi-au trebuit aproape nouă ani de trăit în Thailanda pentru a-mi lua inima în dinți și încerca să gătesc cu bok choy (cunoscut și ca pak choy/ pak choi/ bok choi/chinese mustard). Nu mă întreba de ce, probabil pentru că nu sunt atît de deschisă în a experimenta cu ingrediente noi pe cît îmi place mie să cred. Pînă acum am mîncat exclusiv bok choi murat – thailandezii, mai ales aici în nordul țării, îl murează și îl servesc alături de Khao Soy. Murată, planta seamănă foarte mult la gust cu varza noastră pusă la butoi pentru iarnă. Proaspătă, însă, nu are treabă cu nimic din ce știm noi prin România. Este ușor ușor amăruie dar dincolo de asta nu îi găsesc un gust distinct.

Am insistat să cumpăr și proaspătă și să gătesc cu ea pentru că este una dintre verdețurile care ajută procesul de detoxificare care are loc în ficat. Nu știam nimic despre cum să folosesc bok choy dar la o căutare rapidă pe Pinterest am găsit un număr impresionant de surse de inspirație. Am gătit săptămîna trecută cu el un curry verde cu somon și supa vegană care face subiectul articolului de astăzi din seria #VeganMonday.

Probabil te întrebi cum să fie asta inspirație pentru tine, dat fiind că nu prea găsești așa plantă rară în România. Simplu: iei rețeta ca inspirație și înlocuiești bok choy cu orice altă frunză verde îți este la îndemînă. Poți folosi spanac, kale, ștevie, valeriană.

Rețeta este foarte rapidă, maxim 30 de minute și necesită 10 ingrediente (nu iau în calcul apă, sare și piper de care are tot omul în bucătărie). Poți adăuga la final tot felul de alte toppinguri de semințe sau alte micuțenii – eu am folosit susan alb și usturoi prăjit dar nu e obligatoriu să faci la fel. Sunt sigură că merge foarte bine și cu susan negru, caju prăjit ușor sau semințe de dovleac. Get wild, have fun!

Așadar, pentru rețeta de bază ai nevoie de:
  • 150g tăiței de orez
  • 6 ciuperci champignon albe sau maronii
  • 1/3 dintr-un cub de tofu
  • 2 lingurițe ghimbir ras
  • 2 căței de usturoi
  • 4 fire de ceapă verde
  • 1 șalotă mică (poți folosi și ceapă albă sau roșie)
  • 2 căpățini de bok choy (poți înlocui cu o mînă de frunze verzi tăiate fîșii subțiri)
  • 3 linguri de ulei de măsline extra-virgin
  • 1 linguriță de semințe de susan
  • 300 ml apă sau supă de legume
  • sare & piper după gust
Metoda pas cu pas:
  1. Aliniază toate ingredientele pentru a le avea la îndemînă și a face procesul mai simplu. Curăță șalota/ceapa și taie-o solzi. Rade ghimbirul. Toacă mărunt usturoiul. Ceapa verde trebuie tocată mărunțel și separată partea albă de cea verde.
  2. Tofu – taie-l cubulețe cu latura de aprox. 2cm.
  3. Taie verdeața. Dacă găsești bok choy – separă partea albă de cea verde. taie partea albă în felii subțiri și toacă mărunt frunzele.
  4. Taie ciupercile în felii subțiri.
  5. Încălzește uleiul de măsline într-o oală nu foarte mare dar suficient de adîncă cît să cuprindă lichidul și toate ingredientele. Pune ceapa roșie la călit și las-o pînă începe să se înmoaie și să devină translucidă. Aprox. 4-5 minute.
  6. Adaugă gimbirul, usturoiul, capetele albe de la ceapa verde. Amestecă bine și lasă să se gătească 2-3 minute pînă toate încep să elibereze arome și se umple bucătăria de chef de plecat în locuri exotice. Adaugă apa/supa, pune capacul și lasă să fiarbă la foc mic 5 minute.
  7. Pune în oală bok choy/verdeața, ciupercile și tăițeii de orez. Mai lasă la fiert încă 5-6 minute.
  8. Cît timp se finalizează supa, gătește tofu separat într-o tigaie non-aderentă unsă cu puțin ulei de măsline. Nu vrei să-l prăjești sau să-l arzi, deci fii atent să-l întorci constant pe toate părțile pînă prinde o culoare galben-roșcovană.
  9. Ai supa gata, sărează și piperează. Servește cu semințe de susan, tofu și presară pe deasupra și ceapa verde tocată mărunt (partea verde care ți-a rămas).

Sper să îți placă și să îți fie de bine!