Astăzi pentru #VeganMonday am reușit performanța de a face un fel de mîncare de folosit la micul dejun, ca desert sau ca gustare care este:

 • vegan
 • gluten-free
 • dairy-free
 • sugar-free

Probabil te întrebi cu ce mai rămînem dacă scoatem toate astea? Cu un terci super bun, plin de fibre, cu aport de proteină, cu grăsime bună și cu antioxidanți din belsug.

Rețeta este super simplu de făcut, ai nevoie de doar nouă ingrediente și maxim jumătate de oră. Este un terci care chiar ține de foame, minunat de înlocuit clasicul ovăz cu lapte sau iaurt de care, poate, te-ai plictisit. Dat fiind că nu are niciun fel de ingrediente cu potențial inflamator, este bine venit într-o cură de detoxiefiere și poate fi inclus în dieta copiilor.

Baza este bătrîna quinoa, pseudo-cereala minune, atît de la modă în ultimii ani. Quinoa este una dintre puținele surse de proteină vegetală completă — bună de inclus mai des în alimentație de către vegani, mai ales dacă sunt activi fizic. Pe lîngă proteină, quinoa vine la pachet cu mult acid folic, fibre, magneziu (atît de necesar persoanelor care trăiesc într-o stare de stres cronic!), fosfor, cupru și mangan. Adică tot felul de bunătăți de care nu suntem conștienți dar pe care corpul nostru le recunoaște, le extrage și le folosește într-o multitudine de procese interne.

Pentru îndulcit am folosit banană și stafide. Nu sunt ambele obligatorii, dacă preferi ceva mai puțin dulce poți renunța la una dintre ele.

Pentru surplus de fibre și minerale, am adăugat nuci, iar pentru antioxidanți – o mînă generoasă de mix de fructe de pădure. Pe acestea din urmă eu le-am transformat într-un fel de compot-gem, adică le-am încălzit cinci minute ca să-și lase sucul. Nu este necesar, rețeta este la fel de bună dacă folosești fructe proaspete sau congelate.

În caz că ești nou pe blogul Suflet pentru Hrană, #VeganMonday este rubrica în care mă străduiesc să postez săptămînal o rețetă vegană, cu maxim zece ingrediente și gata în cel mult treizeci de minute. Nu îmi iese perfect întotdeauna, uneori apar unsprezece ingrediente pe listă și durează patruzeci de minute. Ideea de bază, însă, este aceeași – vreau să te încurajezi să integrezi cît mai multe legume și fructe în dieta ta și să înțelegi că se poate trăi cu mai puțină brînză și carne.

Porridge de quinoa cu lapte de cocos & nuci & fructe de pădure
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 3
 
Ingredients
 • 1 cup quinoa
 • 1 cup apă
 • 1+1/2 cup lapte de cocos
 • 1 banană bine coaptă
 • 2 linguri stafide
 • 2-3 linguri de nuci românești
 • 2 lingurițe scorțișoară
 • 1 praf de sare
 • fructe de pădure și felii de portocală
Instructions
 1. Quinoa trebuie spălată bine sub jet de apă, altfel are un gust ciudat cînd o fierbi. În mod normal se gătește o parte boabe cu două părți lichid dar pentru rețeta de față am folosit un pic mai mult lichid pentru că vroiam ca terciul să fie mai bine hidratat la final.
 2. Deci, quinoa spălată bine se combină cu apa, laptele de cocos și stafidele într-o oală cu capac și se lasă la fiert 15 minute. Verifică din cînd în cînd să nu cumva să scadă lichidul prea mult și să se ardă.
 3. În ultimele 5 minute de fierbere se adaugă banana strivită cu furculița, nucile, scorțișoara și praful de sare. Se amestecă continuu la foc mic.
 4. Odată ce ai quinoa gătită bine, o scoți în boluri și o ornezi cu fructe de pădure și felii de portocală.
 5. Poți adăuga pe deasupra fulgi de cocos, semințe de chia, boabe de rodie, penițe de cacao sau ce îți mai trece prin cap sau ai la îndemînă în dulap.

Sper să îți placă rețeta și să îți fie de bine!