Am auzit prima oară de această minune de la prietena mea Roxana, cea care are magazinul minunat de la Bucur Obor pe nume Plantini. Gem raw de fructe de pădure. Hmmm, adică cum? Sigur asta e și reacția ta în acest moment. Da, chiar așa, raw pentru că nu folosești deloc foc/căldură. Gata în 5 minute pentru că nu trebuie decît să amesteci ingredientele cu o lingură de cîteva ori.

Nu sunt din categoria aceea de oameni care încearcă să reproducă cu orice preț mîncărurile clasice în varianta vegană sau raw, mă știi că-mi plac lucrurile simple și a face așa ceva cu fiecare preparat mi se pare o muncă de Sisif (desigur, dacă îți pasă să ai și ceva gust similar cu cel al preparatului original). Însă, din cînd în cînd, a prepara ceva raw/crud chiar este mai simplu și mai benefic decît varianta clasică. Și atunci, de ce nu?

dulceata-fara-foc-1-3

Secretul acestei rețete sunt semințele de chia, care în contact cu sucul de la fructele de pădure se umflă și devin gelatinoase. Adică reproduc efectul zahărului combinat pe foc cu fructele – zahăr care se caramelizează și formează gemul. Doar că nu ai nevoie de foc. Dacă faci clătite într-o seară, de exemplu, poți să-ți pregătești singur și gemul în cîteva minute doar amestecînd fructele de pădure cu semințele de chia și cu zahăr/miere.

Semințele de chia sunt o sursă foarte bună de fibre și de alphalinoleic acid, adică acid gras esențial de tip omega-3, absolut necesar pentru buna fucționare a creierului. Ai la dispoziție multe variante de a le include în alimentația ta – gemul, budinci ca aceasta sau pur și simplu le adaugi unui smoothie (ți-am povestit aici despre cum faci un smoothie să fie mai sățios) sau le presari peste salată.

dulceata-fara-foc-1-2

Pentru această rețetă ai nevoie de numai 3 ingrediente: fructe de pădure congelate sau proaspete (poți folosi amestec sau separat sau chiar căpșuni că tot sunt în sezon), semințe de chia, zahăr/miere. Cantitățile nu sunt exacte, îți spun cum am procedat eu și tu poți scala: 2 mîini zdravene de fructe de pădure + 3 liguri semințe de chia + 3 linguri de miere.

Metoda este simplă. Dacă folosești fructe congelate, lasă-le să se dezghețe bine și zdrobește-le cu furculița. Dacă ai fructe proaspete, doar spală-le bine și procedează la pasat cu furculița. Apoi amestecă-le cu semințele de chia și cu mierea. Combină totul bine și gata gemul. Dacă faci mai mult, îl poți păstra în borcan la frigider. Merge de minune la clătite, cum ziceam, sau cu o felie de pîine integrală unsă cu puțin unt.

Sper să îți placă și să-ți fie de bine!