Acum cîteva ore am postat o fotografie pe Instagram cu brunch-ul meu de astăzi, o zi de luni, ziua în care obișnuiesc să scriu rețete vegane. Nu e un brunch vegan și explicam acolo ceea ce la un moment dat cînd am început această rubrică, am scris și aici pe blog: #VeganMonday este o rubrică menită să te inspire, nu să te oblige la a trece la veganism. Departe de mine ideea de a impune un punct de vedere, mai ales în privința mîncării. Înțeleg foarte bine cît de dificil este în ziua de astăzi să mai știi care alegere este corectă dat fiind că suntem bombardați din toate părțile cu informații, cu studii care se bat cap în cap, cu opinii categorice care spun că a lor cale este cea dreaptă.

Dincolo de orice eu sunt de părere că alimentația noastră ar trebui să fie bazată majoritar pe plante, legume și fructe. Nu am nimic împotriva cărnii, mănînc și eu ocazional pui cînd sunt la mama acasă – pui crescut de ea numai cu grăunțe și iarbă. Sunt împotriva industrializării cărnii de orice fel, urăsc așa-numitele ferme și tot ceea ce reprezintă ele. Cred cu tărie că este la fel de important ce mănîncă ceea ce măncăm – motiv pentru care recomand oricui să evite carnea din supermarketuri și mai ales semipreparatele. Dar nu vreau să gîndești și tu ca mine, nu pot să îți impun asta. Pot doar să te inspir, să îți explic ce ușor este să faci alegeri mai bune în privința sănătății, să îți povestesc despre beneficiile acestor alegeri. Mai departe tu decizi, de capul tău, după propriile puteri și nevoi.

quinoa-cu-ciuperci-1000(2)

#VeganMonday trebuie luat fix ca ceea ce este – o colecție de rețete simple și rapide, excelente pentru oamenii cu serviciu, poate chiar și cu un copil sau doi, care nu au nervi și energie la final de zi să stea trei ore în bucătărie pentru a pregăti cina. Sigur că nu sunt rețete exclusiv pentru cină dar cred că acolo au cei mai mulți oameni probleme și acolo dau chix pentru că alternativa cea mai simplă la a-ți pregăti ceva de mîncare după serviciu (setat fiind tu că a găti e greu și durează mult) este să comanzi o pizza sau să oprești la McDonald’s sau să ronțăi te miri ce ai găsit la magazinul din colțul blocului.  Maxim 10 ingrediente și 30 de minute – de atît ai nevoie pentru oricare dintre rețetele din categoria VeganMonday. Atît de puțin dacă stai și te gîndești. Atît de mică investiția în ceva ce pe termen lung îți poate face viața mai ușoară și mai frumoasă.quinoa-cu-ciuperci-1000(1)

Gata, am zis ce aveam de zis, să trecem la treabă – un bol de quinoa cu ciuperci, usturoi și roșii. Dacă vrei să adaugi lîngă și cîteva felii de avocado, cu atît mai bine, dar nu e obligatoriu. Gătitul în cazul de față se referă la fiertul boabelor de quinoa – 15 minute. Mai pune încă 5 minute să tai restul de ingrediente și ai masa gata. Să mai zic și că tot bolul e plin de proteină (quinoa, ciuperci) și deci nu ai nevoie de carne? Dacă alegi să combini și avocado te alegi și cu un adaos de grăsime foarte sănătoasă. Usturoiul miroase, știu, deci e clar mîncare pentru cină (not in my case, eu am renunțat de multă vreme la grija asta și mănînc mîncare cu usturoi oricînd am chef). Dar același usturoi este un excelent antibiotic natural, deci nu-l ocoli!

Quinoa cu ciuperci & usturoi
Author: 
Recipe type: Main
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 3
 
Ingredients
 • 1 cup quinoa
 • 6 ciuperci champignon
 • 4-5 căței de usturoi
 • 4-5 roșii cherry
 • pătrunjel proaspăt
 • sare și piper după gust
 • zeamă de lămîie după gust
 • 2 linguri ulei de măsline extra-virgin
 • (opțional) ⅓ avocado pentru fiecare porție de quinoa
Instructions
 1. Clătește bine quinoa și pune-o la fiert într-o oală cu capac, folosind aceeași proporție ca la orez - 1 parte boabe de quinoa și 2 părți apă. Ține focul tare pînă dă în clocot, apoi dă-l mai minim, pune capacul și las-o în pace. În 15 minute e gata.
 2. Între timp șterge ciupercile și taie-le felii. Taie roșiile cherry în jumătăți, toacă usturoiul și pătrunjelul.
 3. Cînd e gata quinoa, scoate-o într-o strecurătoare, clătește-o sub jet de apă rece și las-o 5 minute să se scurgă bine.
 4. Amestecă într-un castron quinoa cu restul ingredientelor. Adaugă uleiul de măsline și apoi reglează gusturile cu sare, piper și zeamă de lămîie.
 5. Servește așa cum este sau cu felii de avocado bine copt.

Cu drag de hrană și de viață,