Foarte mîndră de mine sunt astăzi pentru că am reușit să mă mobilizez pentru această rețetă. Era în așteptare de mai bine de o săptămînă – cumpărasem rodia dar nu găseam linte verde pe niciunde în Tîrgoviște unde am reședința temporară. Stoc epuizat la magazinul naturist, la fel și la Kaufland. La Mega Image n-am zărit decît linte roșie. Chiar nu-mi închipuiam că este atît de populară lintea verde în România. Orice ar fi provocat mica criză de linte în orașul meu natal nu pot decît să mă bucur că nu sunt singura care mănîncă așa ceva.

Îmi aduc aminte cum în urmă cu 7 ani nu aveam idee de cîte feluri e lintea și la ce servește fiecare sortiment. Încercasem chiar să fac supă de linte cu varianta verde și nu înțelegeam de ce nu îmi iese ca la restaurantele turcești sau libaneze în care mîncam regulat așa ceva. Pînă am avut norocul să intru în vorbă cu un domn (sirian cred că era) care avea pe vremuri un magazin pe nume Așa DA la Piața 1 Mai – am povestit cu mai multe detalii aici ce conversație am avut cu dînsul. Din seara respectivă și pînă azi îi mulțumesc mereu cînd fac supă de linte și-mi iese aromată și gustoasă mai ceva ca la restaurant.

În ultimi doi-trei ani lintea a devenit unul dintre prietenii mei cei mai buni. Cînd sunt în pană de idei fac un daal și situația este salvată. Nu am găsit încă pe nimeni să zică nu acelui fel de mîncare, ba chiar l-am gătit (în repetate rînduri) pentru părinții mei de cînd sunt toamna asta acasă la ei și au mîncat cu zece guri. Și ai mei nu sunt cei mai deschiși oameni cînd vine vorba de mîncare.

Întorcîndu-ne la subiectul de astăzi – #VeganMonday all the way pentru că rețeta este gata în 30 de minute și are nevoie de numai 9 ingrediente, toate de origine vegetală. Salata este una care poate fi servită caldă sau rece, eu te-aș sfătui să mergi pe varianta caldă, mai ales că afară s-a făcut cam friguț zilele astea. Salata este plină de proteine și sățioasă, garantez că nu și se va face foame prea repede după ce o mănînci. În plus este o combinație foarte atrăgătoare de texturi – lintea molicică alături de castravetele și rodia crocante – și de gusturi – acrișor cu dulceag. very exotic, dacă pot să spun asta și iată că pot.

Salată de linte verde cu rodie & castravete
Author: 
Recipe type: Main
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 1
 
Ingredients
 • 200g de linte verde fiartă
 • 1 castravete mic
 • ½ ceapă roșie
 • semințele din ½ de rodie coaptă bine
 • zeamă de lămîie
 • 1 linguriță ulei de măsline extra virgin
 • sare și pier după gust
 • pătrunjel proaspăt tocat
Instructions
 1. Primul pas și cel mai lung este să fierbi lintea. Dacă ai vas sub presiune durează 10 minute (bănuiesc). A mea a fost gata în 20 de minute într-o oală normală cu capac pusă pe foc mediu.
 2. Odată ce este bine fiartă scoate-o și las-o la scurs. Între timp ocupă-te de restul de ingrediente.
 3. Taie castravetele în cubulețe mici, ceapa felii subțiri, scoate semințele din rodie.
 4. Într-un bol amestecă lintea cu celelalte ingrediente. Pune uleiul de măsline, sărează și piperează după gust.
 5. La final stropește cu zeamă de lămîie - este la altitudinea ta cît de multă. Eu cel mult o linguriță am adăugat la cantitățile de mai sus și mi s-a părut suficient cît să intensifice aromele.

Sper să îți placă și să îți fie de bine!