Pentru cine a deschis mai tîrziu televizoarele țin să menționez această minunată pseudo-cereală disponibilă prin magazinele tip Plafar din întreaga țară (sau prin alimentara destinată străinilor în cazul meu). Hrișca asta pe nume englezesc buckwheat ar putea fi confundată cu vreo specie de grîu, dar ce să vezi că nu are nimic de-a face. Dimpotrivă, e mai strîns înrudită cu rubarba decît cu ante-menționata cereală. Și veste bună pentru cine se ferește pe drept motiv sau din cauză de fițe de nenorocirea de gluten, hrișca nu are așa ceva în compoziție.  Yuhuu!

Lasînd caterinca deoparte, adevărul este că pe mine nu m-a diagnosticat nimeni cu vreo boală Celiacă sau intoleranță la gluten. Dar urmărindu-mă atent am observat reacții deloc plăcute în urma consumului de pîine sau paste (și scriu asta cu lacrimi în ochi, te rog să mă crezi) – balonare pe termen scurt și foarte scurt și îngrășare pe termen mediu și lung. Așa că am decis să las deoparte cele două iubiri vechi ale mele și să văd cum e viața fără ele. Ce pot spune pînă acum e că se trăiește foarte bine, tocmai pentru că s-au inventat alde hrișcă, mei și quinoa.

Ca să nu o lungim inutil, că numai ce citeam un articol care zicea clar că oamenii nu citesc pe internet, ci mai degrabă scanează articolele – hrișca asta este o sursă bună de carbohidrați, fibre, proteine, calciu, vitamina B6 și magneziu. Să intre cu toate că avem nevoie!

salata-de-hrisca-1000(4)

Rețeta pe care am făcut-o eu într-o zi ploioasă la tropice este extrem de simplă. Cu desăvîrșire vegană, are nevoie de mai puțin de jumătate de oră pentru pregătire și numai 8 ingrediente. Vegan Monday worthy, indeed! 

Salată de hrișcă
Author: 
Recipe type: Main
Cuisine: fusion
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
 • 1 ceașcă de boabe de hrișcă
 • 1 + ⅓ ceașcă apă
 • 1 castravete mare
 • 6-8 roșii cherry sau 1 roșie normală
 • ½ ceapă albă sau roșie
 • 1 lingură de ulei de măsline
 • sare
 • piper
Instructions
 1. Clătește bine hrișca într-o sită, scurge-o bine de apă și pune-o pe foc într-un vas care știi că nu lipește mîncarea. Adaugă uleiul și apa. Pune capacul și lasă să se pătrundă aprox. 15 minute. Dacă ești atent vei auzi sfîrîială, la fel cum se întîmplă și cu orezul, iar cînd aceasta încetează, înseamnă că hrișca s-a făcut.
 2. Între timp spală legumele și taie-le pe toate cubulețe, amestecă-le într-un bol cu sare și piper după gust.
 3. Odată ce s-a gătit hrișca, transfer-o peste legume și amestecă bine. Dacă simți nevoia, mai adaugă sare, piper și cîțiva stropi de ulei de măsline.
Notes
Din experiența mea e nevoie de un pic mai multă sare decît la o salată normală. Adaugă cu grijă, puțin cîte puțin și la un moment dat îți vei da seama că gata, abia acum are gust!
Uleiul de măsline e mai bine să fie din cel cu gust pregnant, ușor amărui, cumva merge mai bine decît unul light și fără prea multă personalitate.

Cu drag de hrană și de viață,