Sunt lucruri pe lumea asta menite să te facă să te simți acasă, chiar dacă nu au nicio legătură cu originile tale sau cu obiceiurile pe care le-ai deprins în copilărie. Sunt legate de o stare de bine și confort pe care ți-o dorești oriunde te-ai afla în lumea asta largă. Îți strecoară căldură în suflet și te fac să zîmbești, alungînd tristețile și amînînd grijile. Pentru mine unul dintre aceste lucruri sunt pastele.

Pastele bine făcute, cu cît mai simplu cu atît mai bine. Prietenul nostru, Umberto, îmi zicea cînd l-am intervievat despre viața și cariera lui că poți face paste cu orice îți trece prin minte și că ceea ce vedem pe meniurile restaurantelor italiene sunt doar niște variante populare. Regret un pic că nu am mașină de paste să le fac eu de la zero, îmi închipui că aș încerca toate varietățile și formele posibile. Pînă mi se îndeplinește și dorința asta, mă joc cu ce am la îndemînă și cel mai des folosesc paste din grîu, dar cînd pun mîna pe integrale sau din făină de orez brun sunt cu atît mai fericită.

Pastele despre care vorbesc astăzi, ținînd cont că le ai deja și nu te apuci să le faci de zero, sunt gata în aproximativ 20 de minute. Paste cu roșii și pesto vegan. Sună puțin ciudat cînd spui pesto vegan, în mod normal pesto ar trebui să conțină parmezan. Nu-i chiar obligatoriu, varianta mea vegană este la fel de gustoasă și sigur are mai puține calorii. Ingredientele de bază sunt nucile caju, spanacul și busuiocul, care împreună cu uleiul de măsline fac o combinație cremoasă și super aromată.

Vegan Monday – cu roșii și pesto vegan: 8 ingrediente și 20 de minute pentru preparare. Perfect de făcut seara după birou cînd ajungi acasă obosit și ai nevoie de ceva bun și aromat care să te facă să uiți de problemele zilei. Ingredientele sunt la îndemînă, le poți lua din orice Mega Image în drum spre casă, iar procesul de pregătire nu e nicio filosofie, poți trece viu și nevătămat prin el chiar cu experiență aproape de zero în ale bucătăriei. Nu uita că sănătatea nu se obține prin cenzură și privațiune, deci dacă simți nevoia, adaugă puțin parmezan la final (cum am făcut și eu cu porția fotografiată).

Paste cu roșii & pesto vegan
Author: 
Recipe type: Main
Cuisine: Italian
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
 • 100g baby spinach
 • 50g busuioc
 • 100g nuci caju
 • 3 căței de usturoi
 • ulei de măsline
 • sare
 • 10-15 roșii cherry/grape
 • 160g paste la alegere
Instructions
 1. În primul rînd trebuie să pui pastele la fiert conform instrucțiunilor de pe pachet. Dacă îți plac al dente ține minte să le lași la fiert cu 1 minut mai puțin decît scrie în instrucțiuni.
 2. În vreme ce se fierb pastele ocupă-te de pesto. Aruncă în robotul de bucătărie spanacul, nucile caju și busuiocul, 1 cătel de usturoi. Toarnă cîteva linguri de ulei de măsline și pulsează pînă se transformă totul într-o pastă. Dacă vrei să fie mai cremoasă, adaugă cîteva linguri de apă, una cîte una și amestecă continuu pînă obții consistența dorită.
 3. Scoate pesto într-un castron, sărează după gust.
 4. Într-o tigaie adîncă încinge alte 2 linguri de ulei de măsline și pune la călit restul de usturoi tocat mărunt/trecut prin presă. Nu mai mult de 30 de secunde la foc mediu, amestecînd continuu astfel încît să nu se ardă (odată ce se rumenește usturoiul devinde amar și îți strică tot cheful). Adaugă roșiile tăiate în jumătăți și cplește-le 2-3 minute pînă încep să își lase sucul în tigaie. Oprește focul.
 5. Pastele sunt sigur gata - scoate-le înr-o sită, clătește-le sub jet de apă rece și lasă-le 2 minute să se scurgă.
 6. Transferă pastele în tigaia unde ai deja roșiile și usturoiul. Adaugă pesto după gust, 2-3 linguri. Dă din nou drumul la foc și amestecă totul la foc mediu 2 minute.
 7. Servește cu busuioc proaspăt.
Notes
Cantitățile menționate sunt suficiente pentru 2 porții.

Să îți fie de bine!