Săptămîna trecută am văzut un documentar numit Cowspiracy: The Sustainability Secret în care realizatorii Kip Andersen și Keegan Kuhn încearcă să afle care sunt efectele reale ale industriei cărnii asupra mediului și de ce marile ONG-uri care luptă pentru protecția acestuia nu vorbesc niciodată despre ele. Premisele de la care pleacă în demersul lor jurnalistic sunt date oficiale, publice, extrase din studii făcute de organizații de prestigiu precum WorldWatch și United Nations. Cum ar fi că industria cărnii (creștere, sacrificare, producție derivate) este responsabilă pentru mai mult de 51% din emisia anuală de gaze toxice care contribuie la efectul de seră. Restul de date cu care pleacă producătorii la chestionat în stînga și-n dreapta le găsești aici.

Pentru mine documentarul a fost un nou duș cu apă rece, mi-a demonstrat încă odată cît de nociv este consumul de carne, chiar la nivelul unui singur individ. Nu m-am felicitat că am ales calea vegetarianismului în urmă cu trei ani și jumătate, evit să fac din asta o bravadă. Mi-am dat seama, însă, că orice inițiativă de a arăta oamenilor alternative de hrană sănătoasă, curată și sustenabilă este bine venită. Oricît de mici ar fi gesturile mele sau ale tale, ele se adună, servesc drept exemplu și se amplifică. Și, cine știe, poate într-o zi vor avea efecte benefice mai mari decît oricare dintre noi poate să-și imagineze acum.orez-cu-zucchini-1200(2)

Pentru Vegan Monday de astăzi am un orez. Nu-i pilaf, nu-i orez prăjit, nu-i paella. E un orez simplu amestecat cu diverse legume. Poate părea cam prea simplu și plictisitor – așa am gîndit și eu în timp ce îl pregăteam – dar te asigur că nu este așa. Accentele de final date de uleiul de măsline și zeama de lămîie îl scot din anonimat și-l transformă într-un fel de mîncare savuros, genul din care îți mai pui o porție și apoi o lingură și apoi mai ciugulești direct din bol cu furculița.

Se păstrează bine în frigider, deci poți face o cantitate mai mare ca să ai pentru măcar două zile – poți să-l iei într-o caserolă la birou pentru prînz, combina cu un ou prăjit pentru micul dejun sau servi la cină lîngă un pește la cuptor (ultimele două, desigur că după ce trece Vegan Monday). Ai nevoie de 8 ingrediente și de mai puțin de 30 de minute pentru pregătire. Da, e super simplu de făcut și versatil.

Vegan Monday // Buttery zucchini rice
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
 • 2 cups orez Jasmine
 • 1 cup porumb fiert
 • 1 cup fasole roșie fiartă
 • 2 cups zucchini
 • o mînă generoasă de cilantro tocat (mai puțin dacă nu te omori după el sau înlocuit cu pătrunjel dacă chiar nu-l suporți)
 • ulei de măsline extra virgin
 • zeama de la jumătate de lămîie
 • sare după gust
Instructions
 1. Pune orezul la fiert - eu folosesc mașina electrică atît de populară în Thailanda, dar merge foarte bine și într-o oală pe foc. Două părți apă la o parte orez.
 2. Dacă folosești porumb și fasole din conservă (ceea ce este ok, doar asigură-te că acele conserve au cît mai puțin zahăr adăugat), clătește-le bine sub un jet de apă proaspătă și lasă-le într-o sită la scurs.
 3. Spală zucchini, dă-l pe răzătoarea mare.
 4. Amestecă totul într-un bol - orezul fiert, legumele, cilantro. Adaugă 2 linguri de ulei extra virgin și zeama de de la jumătate de lămîie. Sărează după gust.
Notes
Din cantitățile folosite de mine ies 4 porții generoase de orez. Dacă îl folosești ca garnitură, atunci bazează-te pe 6 porții.

Cu drag de hrană și de viață,