I have India on my mind foarte des cînd e vorba despre mîncare. Este una dintre bucătăriile la care poftesc și înghit în sec chiar și în timp ce mănînc. Ce mi întîmplă mie, de exemplu, cu bucătăriile etnice este că îmi comand mereu același lucru – nu îmi place deloc să fiu dezamăgită de mîncare, așa că merg mereu pe calea bătută ca nu cumva să rămăn nemîncată. Cu bucătăria indiană, însă, nu știu din ce motiv, nu fac același lucru – am încercat de-a lungul tipului tot felul de trăznăi și nu-mi aduc aminte să fi fost ceva despre care să zic clar no way, nu mai pun gura niciodată!

Acasă nu m-am aventurat de prea multe ori să gătesc indian, dar acum că scriu despre această situație, îmi dau seama că trebuie să produc o schimbare. Sunt foarte multe feluri de mîncare indiene incredibil de gustoase, nu sunt dificil de reprodus în bucătăria de acasă și enorm de multe sunt vegetariene. Deci ce mă oprește, oare? Hmmmm….lenea? Probabil că da – deși simple în teorie, mîncărurile indiene necesită un timp îndelungat de preparare și multe ingrediente în lipsa cărora nu prea merge să te aventurezi cu substituiri.

daal-1000(1)

Daal, de exemplu, este un fel de mîncare indian care nu necesită nici foarte mult timp, nici enorm de multe ingrediente. Daal se referă la leguminoase (năut, linte) dar și la supa/tocănița pe care o poți face cu ele. O mîncare de bază în India, Pakistan, Sri Laka, Bangladesh. Cam ca piureul de cartofi la mesele noastre (oarecum) tradiționale sau ca orezul la thailandezi. La mama lui acasă este un side-dish, pentru mine este un fel principal – adică îl mănînc combinat cu o salată mare și aia este, nu îmi mai trebuie nimic.

Ai nevoie de 10 ingrediente pentru a face acest daal. Menționez că aceasta este o rețetă de bază, pe care o poți îmbogăți și cu alte inrediente dacă le ai la îndemînă și îți dorești acest lucru. Poți adăuga ardei gras tocat mărunțel și/sau florete de conopidă. Dar chiar și în varianta cu cele zece ingredente din rețeta mea poți obține un daal super bun și aromat.

10 ingrediente de origine vegetală, maxim 30 de minute pentru preparare. Ca la carte pentru o rețetă #VeganMonday. Sper să îți placă și să îți fie de bine.

Vegan Monday // Indian daal
Author: 
Cuisine: Indian
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 4
 
Ingredients
 • 1 cup linte roșie
 • 1 ceapă albă
 • 300ml de apă/supă de legume
 • 100g piure de roșii/pasata
 • 3 linguri de ulei de măsline
 • 1 linguriță amestec Garam Masala
 • 1 linguriță ghimbir proaspăt dat pe răzătoare
 • 1 mînă de cilantro proaspăt
 • sare și piper după gust
 • zeama de la ½ de lămîie
Instructions
 1. Clătește lintea bine sub jet de apă și las-o la scurs.
 2. Toacă ceapa mărunt și pune-o la călit împreună cu uleiul de măsline. După 5-6 minute cînd devine translucidă, adaugă amestecul de Garam Masala și ghimbirul. Amestecă bine și lasă 2-3 minute să se combine aromele.
 3. Pune lintea în oală împreună cu apa/supa de legume. Dă focul tare pînă ajunge totul în punctul de fierbere, apoi redu focul la mic spre mediu. Pune capacul și lasă 15 minute să se gătească lintea.
 4. După acest interval combină pasata și mai lasă pe foc, tot cu capac, 5 minute.
 5. Sărează și piperează după gust. Ideal ar fi să folosești piper Cayenne ca să îi dai mîncării și puțină iuțeală.
 6. Stoarce jumătate de lămîie peste toată combinația - ajută la accentuarea aromelor.
 7. Servește cald cu cilantro proaspăt tocat.
Notes
În caz că nu ai cilantro proaspăt, poți la fel de bine să folosești pătrujel.

Cu drag de hrană și de viață,