Astăzi a fost o zi mare la mine în bucătărie – am reușit pentru prima oară să fac falafel de la zero și să îl prăjesc fără să mi se dezintegreze în tigaie. De ani de zile mă confrunt cu această problemă și nu am fost în stare să îi dau de cap de una singură, a trebuit să cer ajutor. I-am scris pe Instagram lui Joudie Kalla (m-ai mai auzit menționînd-o în acest articol de mare succes despre o musaca de vinete vegană) ca să o întreb care este secretul. Și mi l-a spus și eu l-am folosit și a funcționat. Acum știi ce am mîncat la cină astăzi. Pentru secret trebuie să mai aștepți un pic, vreau să mai încerc măcar odată ca să mă asigur că nu a fost doar noroc.
Pînă atunci, din aceeași sferă libaneză/palestiniană îți propun un humus îmbunătățit. L-am făcut roz combinîndu-l cu sfeclă roșie. Și ce bine am făcut, a ieșit delicios și foarte atrăgător dacă pot să spun asta despre un fel de mîncare. Rețeta de humus este gata în 15 minute dacă folosești năut din conservă (ceea ce e super ok, verifică doar să nu fie loaded cu zahăr și/sau alți conservanți!) și pe lîngă boabele deja menționate mai ai nevoie de încă opt ingrediente.
Năutul este o sursă excelentă de proteină vegetală, deci foarte recomandat celor care nu mănîncă produse de origine animală. Conține o cantitate mare de acid folic – minunat, așadar, pentru femeile însărcinate și pentru cele care intenționează să conceapă un bebe în viitorul apropiat.
Năutul este una dintre leguminoasele cu cea mai veche istorie – în Orientul Mijlociu s-au găsit dovezi că ar fi fost cultivat și folosit în urmă cu 7500 de ani. Astăzi este un ingredient popular în Peninsula Iberică, Orientul Mijlociu și unele țări din Africa. În caz că nu știai, hummus este cuvîntul arăbesc pentru năut.
Revenind la rețeta mea – este candidată perfectă pentru #VeganMonday, cu 15 minute investite în preparare și 9 ingrediente vegane.Practic este gata mult mai repede decît dacă ai comanda de la libanez. Dacă ai robot de bucătărie puternic ai și șanse mai mari ca humusul să iasă foarte fin. Eu nu dispun decît de 750W și produsul final are mereu textură pentru că fără o cantitate mare de lichid, robotul nu poate pasa perfect boabele de năut, oricît de bine ar fi fierte. Dar eu prefer așa humusul, mai grunjos.
Ah, da, e de știut că pentru humus (și alte spread-uri și dip-uri de acest fel) este nevoie de un robot de bucătorie și că ar fi de evitat blenderul (unless ai unul din ăla super șmecher cu putere cît mașina din parcare).
- 400g năut fiert (1 conservă)
- 4-5 linguri ulei de măsline extra virgin
- 4-5 linguri din apa din conservă (ai nevoie cît să meargă lejer robotul)
- 3 căței de usturoi
- ½ sfeclă roșie fiartă (sfeclă de mărime medie)
- 1 lingură plină ochi cu pastă de tahini
- 1 linguriță sumac
- 1 linguriță chimion măcinat
- sare după gust
- Pui toate ingredientele în robotul de bucătărie și mixezi pînă obții o pastă fină.
- Transferi într-un bol, presari pe deasupra puțin ulei de măsline și (dacă dorești) pătrunjel proaspăt tocat.
- Servești cu pîine, lipie sau felii de crudități - morcovi, castraveți.
Cu drag de hrană și de viață,
Comentează