Îi zic curry pentru că am folosit o linguriță de praf de curry, dar așa cum ziceam la un moment dat pe Facebook, orice curry e de fapt o tocăniță (și completam acolo că mergem bine mîncat cu pîine). Acest curry/tocăniță a ieșit de te lingi pe degete și lingi și farfuria. Cremos, aromat, cu o textură formidabilă. Nicio conservă nu a fost rănită în timpul procesului, s-au folosit numai ingrediente locale, proaspete – cartofi dulci, vinete lunguiețe (Chinese eggplant), roșii, lapte de cocos. La capitolul condimente am sacrificat sare, cumin, curry, turmeric și mult coriandru proaspăt.

O rețetă simplă și rapidă, demnă de a fi pusă în categoria Vegan Monday – 10 ingrediente în total și 30 de minute pentru a fi gata. Recomandarea mea, dacă vrei să încerci rețeta, este să faci o cantitate măricică pentru că rezistă foarte bine în frigider cîteva zile și poate fi o soluție excelentă pentru seara la cină cînd vii tîrziu și obosit de la birou și nu mai ai chef nici măcar să formezi la Trenta Pizza (sau care mai e în vogă acum). Poți aduce variații însoțind-o într-o seară de orez integral și-n alta de couscous. Sau presărînd pe deasupra ba pătrunjel, ba coriandru. Așa, ca să nu te plicitisești prea tare.

Știu că este posibil să pară greu de crezut ca acest curry să fie gata în 30 de minute, dar crede-mă că este realizabil dacă te organizezi bine (explic toți pașii mai jos în detaliu).

5.0 from 1 reviews
Vegan Monday // Curry de vinete & cartofi dulci
Author: 
Recipe type: Main
Cuisine: Indian-inspired
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
 • 5 vinete chinezești
 • 3 cartofi dulci mari
 • 1 ceapă albă de mărime medie
 • 6 roșii de mărime medie
 • o mînă de frunze de baby spinach (opțional)
 • 100ml lapte de cocos neîndulcit
 • 1 linguriță praf de turmeric
 • 1 linguriță cumin măcinat
 • coriandru proaspăt
 • sare
 • ulei de măsline
Instructions
 1. Cartofii și roșiile trebuie pregătite inițial la aburi, așa că primul lucru ar fi să pui oala la fiert. Curăță cartofii dulci de coajă și taie-i cuburi cu latura de aprox. 2cm. Spală roșiile bine. Pune-le pe toate în vasul de gătit la aburi și lasă-le 10 minute.
 2. Între timp spală vinetele și taie-le și pe ele cuburi.
 3. Încinge cîteva linguri de ulei de măsline într-o oală mai adîncă și călește ceapa împreună cu turmericul și cuminul vreme de 5 minute. Adaugă vinetele și o ceașcă de apă. Pune capacul și lasă alte 5 minute.
 4. Scoate roșiile de la aburi, clătește-le sub jet de apă rece și curăță-le de coajă. Toacă-le grosier și adaugă-le în oală peste vinete.
 5. Mută și cartofii în oala în care prepari curry-ul. Lasă totul la foc mic 10 minute, după care adaugă laptele de cocos. Tot acum poți arunca în oală frunzele de spanac dacă alegi să incluzi și acest ingredient.
 6. După alte 10 minute adaugă sare după gust.
 7. Servește cu orez fiert, preferabil integral sau cu couscous și cu mult coriandru proaspăt tocat.

Cu drag de hrană și de viață,