Curry-ul, conform umilei mele păreri, este o alternativă exotică a tocăniței și o ocazie excelentă de a mînca mai multe legume pentru cei ce nu sunt deprinși cu acest obicei sfînt. Gătite și îmbrăcate în mirosuri și arome neobișnuite, legumele parcă arată mai apetisant și ne e mai ușor să le dăm gata din farfurie.

Te-ai prins, azi la #VeganMonday am curry pentru tine. Ți-am povestit acum cîteva săptămîni cum că am găsit eu butternut squash la magazinul Royal Project (adică dovleac plăcintar). Pe unul l-am folosit la budinca de quinoa, pe cel de-al doilea l-am transformat alături de niște năut fiert bine în curry. Totul pe bază vegetală, că altfel nu aveam despre ce să discutăm chiar azi, în sfînta zi de Luni Vegană.

10 ingrediente, 30 de minute și ai curry gata. Este super bun, ține de foame la fel de bine ca orice bucată de carne datorită năutului care este consistent (și să nu uităm, o sursă foarte bună de proteină vegetală), rezistă la frigider cîteva zile astfel încît poți face o cantitate mai mare și lua la birou sau ține pentru o cină rapidă după o zi grea de muncă.

Curry de dovleac & năut
Author: 
Recipe type: Main
Cuisine: Indian
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 5
 
Ingredients
 • 400g dovleac plăcintar tăiat cuburi
 • 150g năut fiert
 • 150g frunze de spanac
 • 400ml supă de legume/apă
 • 2 cepe mici
 • 4 căței de usturoi
 • 3 linguri de ulei de măsline
 • 2 linguri de pudră de curry
 • 1 linguriță de amestec garam massala
 • o mînă de coriandru proaspăt sau de pătrunjel
Instructions
 1. Primul pas ar fi să pregătești toate legumele. Dovleacul trebuie tăiat cuburi cu latura de aproximativ 2 cm, năutul prefiert scos din conservă și clătit bine, spanacul curățat de pe tije, spălat și tăiat fășii. Ceapa se toacă mărunt, ustoriul se zdobește cu latul cuțitului și apoi se taie grosier.
 2. Încinge uleiul în cratița ta preferată și călește ceapa și usturoiul vreme de 5 minute. Adaugă pudra de curry și garam massala, amestecă bine și mai lasă pe foc încă 2 minute pentru a permite aromelor să se combine.
 3. Adaugă dovleacul și amestecă astfel încît să se mînjească bine pe toate părțile de condimente.
 4. Toarnă apa/supa de legume, redu flacăra aproape spre minim, pune capacul și lasă să se gătească 15 minute. Verifică din cînd în cînd să nu se fi evaporat lichidul, sigur nu vrei un curry de dovleac ars :-).
 5. Adaugă năutul prefiert și mai lasă pe foc încă 10 minute. Dacă ți se pare că încă este foarte mult lichid în oală, atunci nu mai pune capacul dar stai și păzește oala, amestecînd din cînd în cînd.
 6. După tot acest timp dovleacul ar trebui să fie suficient de moale încît să-l poți pătrunde ușor cu furculița dar nici chiar să se facă praf la cea mai mică atingere. Aruncă peste spanacul, amestecă, pune capacul și lasă deoparte.
 7. Servește cu orez brun și/sau couscous (eu am folosit orez negru și couscous) și pătrunjel/coriandru proaspăt tocat.

Cu drag de hrană și de viață,