Torturile și prăjiturile sofisticate nu sunt specialitatea mea, cred că e clar oricui a intrat de mai mult de trei ori la mine pe blog (există, culmea!). Deși aș mînca oricînd cu zece guri un tort de ciocolată sau o duzină de eclere, nu am răbdarea necesară să le pregătesc eu acasă. Asta pentru că răbdarea mea în general este extrem de limitată – am ajuns să fac exerciții încercînd să o întind cît mai mult, deocamdată fără prea mult succes.

Numai privind la o listă de ingrediente din care știu că jumătate nu se regăsesc prin dulapurile bucătăriei mele mă apucă așa o stare de iritare încît las totul baltă, mă așez să beau o cafea sau un șpritz (depinde de momentul zilei în care mi-a trecut prin cap să abordez dilema cofetăriei) și mă mint că o felie de pîine cu dulceață este la fel de bună. Asta dacă am dulceață în casă, dar să nu intrăm în amănunte.

tort-fructe-padure-smantana-12001

Pe de altă parte, am momentele mele de geniu cînd se aprinde o flacără mică — ceva combinație de poftă și inspirație — și reușesc să asamblez într-un timp relativ scurt și cu mijloace relativ limitate ceva care arată ca mama sofisticării și îți vine să îți bagi toată fața în farfurie pentru a aprofunda cît mai bine situația dată.

Precum săptămîna trecută cu acest tort, să-i zicem, care inițial trebuia să fie o simplă negresă. Pentru că mai nou, de cînd cu mutarea și cu How to Cook Everything permanent deschisă pe masa de lucru din bucătărie, Elena vede ceva pe Instagram și hop, vrea și ea. În ziua respectivă văzusem brownies, așa că am socotit rapid că am tot ce îmi trebuie, deci să purced. Doar că fix cînd să torn compoziția în tavă să o bag la cuptor, pac! sclipirea de geniu care în cap la mine sună: dar dacă?…cum ar fi?… n-are de ce să nu iasă bun… În paranteză fie spus, cazurile în care chiar nu are de ce să nu iasă bun sunt cam jumi-juma pentru că în rest umplu golurile din cunoștințele mele într-ale cofetăriei cu tehnici interzise și ingrediente nepotrivite.

Ce am făcut a fost că am mai adăugat în ultimul moment un pic de făină, am împărțit aluatul în două tăvi rotunde, am copt și am umplut așa-zisul tort nu cu cremă, ci cu smîntînă amestecată cu miere și fructe de pădure proaspete. Cine mă urmărește prin social media știe că în ultima vreme am o obsesie cu smîntîna amestecată cu diverse chestii – probabil pentru că nu am avut acces la ea multă vreme și acum simt nevoia să overdo it. Sper să reușesc să păcălesc și cîntarul, dar asta este altă discuție. Important de reținut este că smîntîna combinată cu ceva dulce (dulceață, miere, sirop) se poate transforma în umplutură de prăjituri și torturi și este excelentă!

Așadar, dacă ai chef de prăjitură/tort fără prea mult efort, asta este o variantă minunată de a rezolva problema poftei și lenei — practic faci două amestecuri în două boluri, coci 20 de minute blatul pe care apoi îl mîzgălești bine de tot cu “cremă” și aia este. Hai că se poate!

Tort cu smîntînă și fructe de pădure
Author: 
Recipe type: Dessert
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
 • ⅓ dintr-un pachet de unt
 • 5 linguri de cacao
 • 1 cup zahăr brun
 • 1 + ½ cup făină
 • 2 ouă
 • 1 linguriță praf de copt
 • 1 mînă de nuci
 • 1 strop de sare
 • 3 linguri cu vîrf de smîntînă
 • 2 linguri de miere
 • 2 mîini fructe de pădure proaspete + încă ceva pentru decor
Instructions
 1. Topește untul într-o crăticioară, la fic mic ca să nu-l arzi. Amestecă în el cacao - ca să eviți cocoloașele presar-o printr-o strecurătoare. Cînd ai totul omogenizat bine, ia crăticioara de pe foc.
 2. Dă drumul la cuptor la 180 de grade.
 3. Adaugă zahărul în combinația de mai sus și amestecă pînă se topește. În intervalul acesta se mai și răcește compoziția și poți încorpora ouăle unul cîte unul.
 4. Toacă grosier nucile și pune-le este restul de ingrediente. Dacă ai timp și chef le poți prăji puțin înainte.
 5. Cu ajutorul strecurătoarei adaugă făina și amestecă ușor pînă obții o compoziție cremoasă. Toarn-o în două forme de tartă (eu am folosit de 20cm diametru) și dă-o la cuptor 15-20 de minute.
 6. Scoate cele două blaturi din cuptor și lasă-le să se răcească pe un grătar.
 7. Amestecă smîntîna cu fructele de pădure și cu mierea.
 8. Asamblează tortul - blat, strat generos de amestec de smîntînă, blat, iar amestec și un decor generos de fructe proaspete pe deasupra.

Cu drag de hrană și de viață,