Așa cum ziceam zilele trecute, mă străduiesc să accept cartoful dulce în viața mea în detrimentrul fratelui său clasic. Mi-e greu pentrueu nu am avut niciodată o preferință pentru mîncărurile dulci – nici deserturile nu le pot duce dacă exagerează cu zahărul, îți dai seama că felul principal îl prefer sărat, acru, amar, numai dulce nu. Din cînd în cînd, însă, îmi ies combinații foarte bune și reușesc să îl mănînc cu mare plăcere.
Azi-noapte la 10 mi s-a făcut foame și în același timp poftă de ceva bun, ca la mama acasă. Știi despre ce vorbesc, nu? O mîncare așa să nu te mai saturi de ea, să-ți umple stomacul și sufletul, să te bucure cu gust, cu miros, să vrei să o împarți dar nu prea (nu a fost cazul la mine fiind singură acasă). Nu aveam prea multe ingrediente la îndemînă, cel mai consistent dintre ele fiind cartofii dulci luați duminică de la farmers market. Am văzut imediat tocănița asta cap-coadă.

Tocănița a fost gata în aproximativ jumătate de oră și mi-au fost suficiente cîteva ingrediente de bază pe care oricine le poate găsi la piață sau supermarket. În caz că ți se pare tentantă dar chiar nu ai chef de cartof dulce, poți încerca cu cartofi normali, sunt sigură că va ieși la fel de bună.

Tocăniță de cartofi dulci
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
  • 2 cartofi dulci
  • 1 morcov
  • 2 cepe medii
  • 2 mîini de mazăre pre-fiartă
  • 1 conservă de pulpă de roșii sau suc de roșii făcut de mama/bunica dacă ai acces la așa minune
  • 2 cm de ghimbir dat pe răzătoarea mică
  • 3 fire de ceapă verde tocate mărunt
  • cîteva fire de coriandru proaspăt sau pătrunjel tocate mărunt
  • o linguriță de rozmarin uscat
  • zeama de la ¼ de lămîie
  • sare, piper Cayenne după gust
Instructions
  1. Curăță ceapa și toac-o mărunt. Pune-o la călit pe foc mic în 2-3 linguri de ulei vegetal (eu am folosit de cocos). Combină și ghimbirul de acum.
  2. Curăță, spală și taie cuburi cartofii și morcovul, adaugă-i peste ceapă atunci cînd aceasta s-a înmuiat suficient. Toarnă o cană de apă peste (sau supă de legume), amestecă totul, pune capacul și lasă la foc mic 15 minute sau pînă cînd legumele sunt pătrunse bine.
  3. Adaugă 300g de suc/pulpă de roșii și zeama de lămîie. Mai lasă sub capac încă 5-10 minute.
  4. Sărează, piperează și la final de tot adaugă mazărea. Fiind pre-fiartă nu mai e nevoie să fie gătită, e suficient să fie încălzită de restul combinației și rămîne verde și crocantă, un balans excelent cu restul legumelor care se topesc în gură.
  5. Ceapa verde și pătrunjelul/coriandrul se adaugă numai cînd se servește tocănița.

Cu drag de hrană și de viață,