Brăduț este înnebunit după supa de roșii, ar mânca dimineața, la prânz și seara. Și mie îmi place mult, când am una bună în față aș bea-o și cu paiul. Problema e că nu e mai niciodată top of mind când mă întreb ce să gătesc. Cumva stă dosită în fundul rafturilor de la mine din memorie și nu se lasă scoasă la iveală prea ușor. Motiv pentru care ori de câte ori are ocazia, Brăduț comandă supa la restaurant și îmi reproșează discret că acasă nu-i fac niciodată, deși știu că îi place mult.

Exact așa s-a întâmplat acum o lună când am fost împreună la Vientienne, capitala Laosului. Primul lucru pe care l-a zărit pe meniu a fost o supă vietnameză de roșii, a comandat-o și s-a dovedit a fi una dintre cele mai delicioase mâncăruri asiatice pe care le-am testat în ultimii 7 ani.

În original îi zice Canh Ca Chua Trung. Pe site-urile de referință de limbă engleză o găsești ca egg drop soup. Indiferent de ce nume ar purta are farmec pentru că supa asta comes with a twist – este supă de roșii cu ou, ceea ce o face extra-yummie.

Nebunii de carnivori adaugă și carne tocată de pui sau pește, nu foarte multă însă, ci cât să îi dea un pic mai multă consistență. Alții și mai nebuni adaugă amidon de porumb pentru același motiv. Pe mine mă știi că sunt mai degrabă atașată de naturalețe, așa că eu am reprodus-o acasă folosind numai ingrediente proaspete, fără adaosuri și alte prostii.

Roșii proaspete, ouă (preferabil de la țară ca să aibă gust mai bun), ceapă și coriandru proaspăt – de atât de puțin ai nevoie ca să o faci și tu. Este gata în 30 de minute, deci o poți pregăti fără probleme seara când vii de la birou.

5.0 from 1 reviews
Supă de roșii cu ou
Author: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
 • 0,5 kg roșii cît mai coapte
 • 1 ceapă de mărime medie
 • 3 ouă de țară
 • frunze de coriandru proaspăt
 • sare, piper
Instructions
 1. Toacă ceapa mărunt și călește-o 5 minute împreună cu 2 linguri de ulei de măsline.
 2. Spală roșiile, taie-le în bucăși cu latura de aprox. 3cm și adaugă-le peste ceapa călită.
 3. Dă focul mic și pune capacul peste oală. Verifică peste 10 minute să vezi dacă roșiile au lăsat suc - dacă sunt de calitate ar trebui să ai deja o cantitate impresionantă. Dacă nu, adaugă fie o conservă de roșii, fie apă cît să obții o consistență mai lejeră decît cea a unui sos pentru paste.
 4. Lasă supa pe foc încă 10 minute. În acest timp poți sparge ouăle într-un castron și amesteca ușor cu o fuculiță.
 5. Adaugă ouăle astfel bătute în supă și amestecă continuu - oul ar trebui să se transforme în fărîmițe mici de tot.
 6. Stinge focul, pune capacul și ai supa gata.
 7. Servește-o cu coriandru proaspăt sau ceapă verde tăiată mărunt. Este și mai bună dacă o mănînci cu orez integral.

Cu drag de hrană și de viață,