Elena vede un bol de supă pe Instagram. Elena se gîndește că i-ar cam fi foame în curînd. Elena își dă seama că nu are prea multe prin frigider și cămară pentru că e perioada aceea fix de dinainte de marea sesiune de grocery shopping. Și totuși, Elena descoperă morcovi (deja spălați conform bunelor maniere de meal prep despre care vorbeam acum ceva vreme pe Facebook), cartofi, ceva frunze de cilantro. Întîmplarea fericită adaugă și un avocado bine copt și o pungă de tăiței de orez, gluten-free adică.

Ce face Elena? O supă cu de toate. Adică pune la fiert legumele și cînd sunt aproape gata, adaugă tăițeii (2 minute scrie pe pachet). Sărează, piperează de zor, pune și ceva praf de usturoi și gata supa. Serios, e atît de ușor să gătești ceva absolut genial! Mi-a cerut mai mult efort pregătirea bolului și fotografierea lui. Altfel găteam și mîncam cu zece guri în aproximativ 45 de minute. Ceea ce nu recomand – mănîncă încet, mestecă bine! (Îți aduc aminte de mama ta cînd erai mic? Mă bucur să aud că ai avut o mamă așa înțeleaptă, ascult-o!).

supa-de-legume-in-stil-asiatic-1-4

Sunt sub efectul feedback-ului primit de la participantele la prima ediție a programului nutrițional și de aceea simt nevoia de a sublinia cît de ușor este să gătești – simplu, rapid și cu ingrediente de calitate. Multe dintre ele mi-au scris că programul în cauză a fost o experiență minunată pentru că au gătit pentru prima oară în viață! Sunt șocată un pic dar fericită dacă așa s-a întîmplat. Mă întristez să văd că oamenii se lasă influențați într-o așa mare măsură de cultura vestică, americană în special, în care oamenii abia mai știu să aprindă aragazul. Este simplu și ușor să îți gătești o mîncare bună, plină de nutrienți, care să-ți dea energie și vitalitate. (hashtag #easymealsforhealthypeople). Asta încerc să îți arăt cu rețetele de pe acest blog – că nu trebuie să fi moștenit aptitudini speciale de la mama sau bunica, că se poate găti cu ingrediente puține și într-un timp scurt.

supa-de-legume-in-stil-asiatic-1-3

Revenind la supa mea, ce am făcut a fost efectiv să arunc în oală cîteva legume, să le fierb bine, să adaug tăițeii pentru mai multă consistență și la final să pun ca o cireașă pe tort acel avocado bine copt. Pentru mai multă savoare și un plus de nutrienți, am presărat semințe de susan alb și semințe de cînepă. A fost una dintre cele mai bune supe pe care le-am mîncat vreodată. Nu pot să zic cea mai bună pentru că mama mea, de exemplu, este geniul supelor/ciorbelor și eu nu mă voi ridica niciodată la nivelul ei.

Supă de legume în stil asiatic
Author: 
Cuisine: Asian
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 4
 
Ingredients
  • 2 cartofi
  • 2 morcovi
  • 2 avocado
  • 1 tijă de țelină Apio
  • 4 căței de usturoi
  • 1 ceapă albă mică
  • 1 mînă zdravănă de tăiței de orez
  • 1 linguriță praf de usturoi
  • 1 linguriță boia dulce
  • 2 lingurițe semințe de susan
  • 2 lingurițe semințe de cînepă
  • cilantro sau pătrunjel proaspăt
  • sare și piper după gust
Instructions
  1. Ca la orice supă sau ciorbă - cureți, speli, tai după pofta inimii legumele și le pui la fiert. Eu le-am lăsat cam jumătate de oră - legumele de aici se fierb mai repede decît cele din România, nu am explicație.
  2. Adaugi de la început boia și praf de usturoi.
  3. Cînd sunt gata legumele, adaugi tăițeii. De obicei tăițeii de orez necesită mult mai puțin timp de fierbere decît cei clasici din făină de grîu. Ai mei, de exemplu, sunt gata în două minute.
  4. Stingi focul și condimentezi - sare, piper, poate niște fulgi de chili dacă vrei să fie picantă supa.
  5. Toci cilantro/pătrunjel și presari din belșug peste supă.
  6. Atunci cînd servești, adaugi direct în farfurie cîte o jumătate de avocado pentru fiecare porție și semințe de susan și cînepă.
Notes
Pe lîngă morvovi și cartofi, poți folosi orice alte legume ai la îndemînă. Eu nu găsesc aici rădăcinoase, de exemplu, dar sigur ar fi un plus.
Poți, de asemenea, să adaugi 1-2 linguri de legume deshidratate - cele care se vînd la pungi în Plafar, de exemplu, fără vreun adaos de conservanți sau sare.