Știu, știu, toată lumea e în vria cu dovleacul. Supă de dovleac, plăcintă de dovleac, orice de și cu dovleac. La fel eram și eu anul trecut cînd eram în România la vreme de septembrie, am pus rețeta mea aici și am tot auzit de atunci că a fost bună și s-a repetat prin diverse bucătării de familie. Dar pentru că toată lumea e cu bostanul portocaliu, hai să îți dau eu alternativă, foarte diferită ca gust dar la fel de delicioasă.

Supă-cremă de sfeclă roșie. Am inclus rețeta în programul nutrițional de vară și cel mai probabil se va regăsi des în programele mele pentru că este o minune. Foarte simplu de făcut, cu minim de ingrediente la îndemîna oricui are o piață și/sau un magazin pe aproape de casă. Rețeta cere doar 10 ingrediente (inclusiv sare și piper) și are nevoie de aproximativ 40 de minute pentru a fi pusă în practică.

Sfecla, se știe, este dulce și plină de zahăr. Te-ai putea gîndi că nu e bine să mănînci prea multă ca nu cumva să te îngrași sau să îți crească prea mult glicemia. Dacă ai astfel de gînduri, uită-le, mai citește odată ce am scris aici despre carbohidrați buni/răi și află că încărcătura glicemică pentru 100g de sfeclă este de doar 4. Dacă nu îți spune nimic cifra, te lămuresc eu: tot ce este sub 10 este considerat ca low-glicemic, potrivit chiar și persoanelor cu pre-diabet sau diabet zaharat.

Pe lîngă asta, sfecla sus numită este o sursă naturală de acid folic (de interes pentru femeile care vor să facă un bebe în viitorul apropiat – suplimentați cu sfeclă că e de bine pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului), magneziu, fosfor, sodiu, mangan, potasiu.

Și cu asta gata, îți las rețeta mai jos, sper să o încerci și să-ți fie de bine.

Supă-cremă de sfeclă roșie
Author: 
Recipe type: Main
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 3
 
Ingredients
 • 2 sfecle mici
 • 1 ceapă albă mică
 • 3-4 căței de usturoi
 • 1 tijă țelină Apio
 • 1 cm ghimbir proaspăt
 • 2 linguri ulei de măsline
 • 2 linguri smîntînă
 • mărar proaspăt
 • sare și piper după gust
Instructions
 1. Pune o oală cu apă la fiert.
 2. Spală bine cele două sfecle - folosește un burete de sărmă sau o perie ca să iei toate resturile de pămînt de pe ele. Pune-le așa întregi în oala cu apă și lasă-le să fiarbă 15m.
 3. În aceeași oală, în același timp sau separat, pune să fiarbă doar 5 minute și tija de țelină.
 4. Scoate sfecla, las-o puțin să se răcorească și apoi îndepărtează coaja sub jetul de apă rece de la robinet (ca să nu te frigă, în caz că nu ai timp să aștepți pănî e rece). Taie ambele sfecle în 6-8 și pune-le într-un bol.
 5. Curăță ceapa și taie-o sferturi Arunc-o și pe ea în același bol.
 6. Stropește țelina și ceapa cu uleiul de măsline extra-virgin, întinde totul pe tavă. Pune alături și cățeii de usturoi.
 7. Dă la cuptor la 180 de grade pentru alte 15 minute.
 8. Scoate, lasă 5 minute la răcit. În timpul acesta poți da pe răzătoare 1cm de ghimbir proaspăt.
 9. Pune toate ingredientele în blender: sfecla, ceapa, cățeii de usturoi (dă coaja deoparte!), țelina Apio și ghimbirul. Amestecă pînă obții o cremă. Adaugă apă după preferință - cît de cremoasă sau lichidă vrei să fie supa.
 10. Sărează și piperează după gust.
 11. Servește cu smîntînă și mărar proaspăt tocat.