După multă vreme în care nu mi-am arătat chipul obosit pe canalele de social media, am postat ieri în Stories un selfie menit să arate părul meu post-partum, rebel din cale-afară și foarte, foarte creț. Eu am avut tot timpul părul ușor ondulat, i se modifica forma mult în funcție de gradul d eumiditate din aer. În Thailanda ram ondulată, în România cînd veneam în vizită, era foarte drept. Postarea a stîrnit multe reacții, am primi zeci de mesaje. Multe femei confirmau că au pățit același lucru – schimbpri evidente în structura firului de păr. Și mai multe doar se amuzau de aerul meu afro și se mirau de schimbare. M-am apucat să cercetez un pic mai atent, gîndidu-mă că ne ajută pe toate să conștientizăm, încă odată, ce corp minunat avem și ce impact au sarcina și nașterea asupra lui. Așadar, mai jos, cîteva schimbări prin care trecem în sarcină și în perioada post-partum, cu mențiunea că nu se întîmplă tuturor femeilor și dacă se întîmplă, nu au mereu aceeași intensitate.

Părul

Devine mai bogat în timpul sarcinii și shimbarea este mai vizibilă în ultimul trimestru. De vină este estrogenul secretat în cantități foarte mari, care întîrzie faza de cădere a firelor de păr. Mie în trimestrul doi și trei nu știu dacă mi-au picat 100 de fire în total, eram în extaz. Nu pot spune același lucru despre etapa de după, cînd la fix trei luni de la naștere, tot ce trebuia să cadă, a căzut dintr-odată. Acum crește la loc foarte bine, foarte vizibil și incredibil de creț. Ceea ce, din cercetările mele de ultimă oră, nu este un fenomen rar – structura părului se poate schimba radical după naștere, de la drept la ondulat sau creț și invers, de la fir gros și aspru la moale și fragil șamd. Dacă rămîne în forma nouă sau își revine la ce știam cîndva, nu poate prezice nimeni.

Mărimea picioarelor

Îmi aduc aminte că îmi spunea o prietenă acum zece ani că i s-a modificat piciorul și a trebuit să schimbă măsura la încălțări după nașterea fiului ei. La fel de viu îmi aduc aminte surprinderea mea – ignorantă fiind la acea vîrstă în tot ceea ce privește hormoni, sarcină, naștere, mi se părea că i s-a întîmplat ceva fantastic și nemaiauzit. Acum știu că este ceva comun, multe femei sunt nevoite să treacă la o măsură mai mare după naștere. Sunt două explicații la mijloc: kilogramele în plus pe care le cărăm 40 de săptămîni și care fac ca arcul piciorului să se aplatizeze și hormonul numit relaxină. Așa cum se poate ghici, hormonul are rolul de a relaxa ligamentele și oasele din zona pelvină, pregătindu-ne astfel pentru nașterea vaginală. El acționează, însă, și asupra altor țesuturi, inclusiv de la nivelul picioarelor, făcîndu-le să fie mai mari. În unele cazuri picioarele revin la forma de dinainte de sarcină, în altele nu. Happy shoe shopping, moms!

Hiperpigmentare

Aproximativ 90% dintre femei observă că au pielea mai închisă în anumite zone ale corpului, în special la subraț, în jurul mameloanelor și în zona genitală. Linea nigra este vizibilă la toate femeile (linia neagră care unește buricul de pubis în timpul sarcinii). Aceasta dispare la puțin timp după naștere. Celelalte pete, însă, pot rămîne vizibile pentru mai mult timp sau chiar pentru tot restul vieții.

Varice și vene vizibile

Suprasolicitarea vaselor sangvine este de vină pentru varicele apărute în sarcină și pentru acelea spider veins, care apar foarte des la nivelul picioarelor, uneori atît de mari încît par vînătăi. Varicele pot rămîne vizibile pentru tot restul vieții, mai ales dacă este implicată și o componentă ereditară. Vinișoarele se retrag de cele mai multe ori. Pentru a diminua aceste probleme, este recomandat să evităm statul în picioare sau în fund pentru perioade prelungite; cînd ne așezăm în fund să ne sprijinim picioarele un pic mai sus decît pe podea.

Alunițe, negi, papiloame

Alunițele se pot închide la culoare. Negii pot crește. Papiloamele pot apărea în număr mare și foarte mare, în special în zona gîtului, subrațului sau împrejurul sînilor. Alunițele și negii revin la forma inițială în cele mai multe cazuri. Papiloamele ar trebui să se retragă și ele – nu dispar chiar toate și este posibil să fie nevoie de ajutor din partea unui dermatolog pentru a le îndepărta. Sfatul meu personal este să ai răbdare, oricît de mult te-ar deranja. Mie mi-au apărut foarte multe papiloame și credeam că nu voi mai scăpa niciodată de ele, îmi venea să le smulg eu cu penseta. Nu am făcut-o și nici la dermatolog nu am ajuns. Abia după un an de la naștere am observat că au mai dispărut din ele, deci răbdarea cred că-mi va salva niște bani, altfel cheltuiți aiurea.

Incontinență și prolaps de organe pelvine

Un subiect foarte delicat, motiv pentru care proaspetele mămici nu prea vorbesc despre el. Este acceptabil să discutăm despre incontinență în timpul sarcinii, avem o scuză pentru ea. După naștere, însă, devine subiect tabu. Nu sunt genul de persoană care crede că totul trebuie pus pe masă și disecat dar în această situație aș fi vrut să găsesc mai multe informații pentru că această banală incontinență poate fi semn de prolaps uterin și/sau vaginal și de o slăbire serioasă a mușchilor pelvini.  Se întîmplă femeilor care nasc vaginal, în cele mai multe cazuri nu e grav și se poate rezolva cu exerciții speciale pentru întărirea acestei grupe de mușchi (aici un exemplu de program care poate fi urmat în astfel de situații).