Mă simt ca și cum ar fi venit toamna și la mine. La sfîrșit de săptămînă am fost la piață pentru prima oară de cînd ne-am mutat înapoi la Chiang Mai și parcă aș fi poposit la Obor – vinete, țelină, sfeclă roșie, zucchini și tot așa. Din fericire nu e nevoie să mă apuc să pregătesc conserve pentru că tarabele vor fi așa pline multă vreme de acolo, Chiang Mai fiind grădina Thailandei – zona unde se produc cele mai multe legume, inclusiv soiuri importate din alte zone ale lumii și adaptate climatului de aici.

Primele la care m-am repezit au fost niște vinete dolofane, din cele închise la culoare cum cresc și în România. Nu știam exact ce voi face cu ele, dar nici nu conta prea mult, pe masa din bucătărie mă aștepta Plenty, cartea lui Yotam Ottolenghi, în care există un capitol întreg dedicat atotputernicelor vinete. Ceva, ceva trebuia să fie acolo mai mult decît salata eternă de vinete sau celebrele aubergine cu sos de lapte bătut.

Am găsit vinetele la grătar cu linte, rețetă pe care nu am reprodus-o 100% și care, în paranteză fie spus, este un pic confuzantă apropo de niște morcov și niște țelină care trebuie fierte împreună cu lintea vreme de 25 de minute și apoi băgate și la cuptor încă 20 pînă morcovul devine fraged, dar ferm. O fi de la traducerea în limba română, nu știu, cert e că morcovul e fleașcă după primele 25 de minute de fierbere.

salata-linte-verde-cu-vinete-10001

Revenind, eu am trasformat totul într-o salată de linte cu legume și am garnisit-o cu vinete coapte amestecate cu smîntînă. A ieșit o minune de salată, foarte light și în același timp cu gust de mîncare – așa zic eu cînd ceva este savuros, cînd nu simți nevoia să te strîmbi că e prea sănătos (cum zice Brad). Am dat gata o porție imensă, nu m-am simțit deloc umflată apoi, nu am avut nicio senzație de preaplin. A fost cum trebuie să fie – hrănitoare și delicioasă.

Salată de linte verde cu vinete coapte
Author: 
Recipe type: Main
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
 • 1 cană de linte verde
 • 3 vinete de mărime medie
 • 3 linguri de smîntînă
 • 1 morcov
 • 1 tulpină de țelină
 • ½ ardei gras/gogoșar
 • 5-6 roșii cherry
 • pătrunjel proaspăt
 • ulei de măsline
 • oțet de mere sau orice alt oțet de calitate (eu am folosit unul de orez)
 • sare și piper
Instructions
 1. Vinetele trebuie coapte. Poți face asta în cuptorul aragazului sau pe grătar dacă ai unul la dispoziție. Eu am folosit cuptorul - l-am setat la 200 de grade și am avut grijă să înțep vinetele cu un cuțit pentru a evita explozia de care am mai avut parte și în trecut. Au fost gata în aproximativ o oră. Le-am scos, le-am tăiat pe jumătate și le-am lăsat la scurs. Eu am trecut prin această etapă cu o zi înainte de a găti salata de linte, așa că vinetele au avut mult timp să scurgă orice urmă de zeamă amăruie. Dacă faci totul într-o zi lasă-le cel puțin o oră la scurs.
 2. Lintea verde se spală și se alege dacă cumva are boabe mai puțin arătoase și se pune la fiert 25 de minute. În cazul meu, pe ceas, a fost intervalul perfect pentru ca boabele de linte să devină digestibile dar să nu se înmoaie exagerat și să-și piardă forma. Odată fiartă, scoate lintea într-o sită și las-o să se scurgă bine de apă și să se răcorească.
 3. Taie morcovul și țelina în bucățele mici și călește-le aproximativ 15 minute cu puțin ulei de măsline.
 4. Spală roșiile și ardeiul, taie-le ca pentru salată.
 5. Amestecă totul într-un bol - lintea, morcovul, țelina, roșiile și ardeiul. Asezonează după gust cu ulei de măsline, 1-2 linguri de oțet, sare și piper. Adaugă pătrunjel proaspăt tocat.
 6. Vinetele toacă-le grosier, nu mărunt ca pentru salata de vinete și amestecă-le cu smîntîna. Sărează după gust. Poți adăuga și aici un pic de ulei de măsline și puțin oțet dacă simți nevoia.
 7. Servește salata de linte cu 2 linguri generoase de vinete coapte și garnisește cu și mai mult pătrunjel.

Cu drag de hrană și de viață,