Nu știu cât de mult am reușit să transmit pe acest bloguleț ideea, dar o spun acum cât se poate de răspicat: sunt moartă după salate! Sunt viața mea, încă de dinainte să renunț la carne. Cred că dacă analizez la rece și fac un top 3 mâncăruri care-mi provoacă poftă atunci salatele vin pe locul doi după pâine (care, știu, nu e o mâncare în sine dar umple foarte bine stomacul și ea). La locul 3 mă gândesc altădată. E ceva legat de crunchiness-ul pe care mi-l inspiră combinația de legume proaspete și/sau gătite care mă face să înghit în sec când văd poze cu salate sau îmi imaginez combinațiile la mine în căpuț.

O salată excelentă după părerea mea este aia care servește bine mersi de una singură ca fel principal, nemaicerând nici măcar o felie de pâine lângă. Iar secretul stă în combinația de ingrediente light — salată verde, ridichi, ceapă, castraveți, kale, roșii, ardei — cu cele percepute ca fiind mai consitente/sățioase/hrănitoare. Brăduț mă întreabă mereu când îi zic că am pregătit o salată ai pus și ceva de mâncare în ea?, asta însemnând, de obicei, cubulețe de brânză sau felii de friptură de porc sau pui. Pentru că vreau să-l fac să mănânce cât mai multă salată, el neavând aceeași poftă nativă ca mine în ceea ce privește acest fel de mâncare, chiar pun astfel de ingrediente alături de verzituri și crudități. Pentru mine, de cele mai multe ori, elementul sățios vine din cubulețele de tofu pe care le prăjesc (stir-fry) înainte cu câțiva stropi de ulei.

Ai putea zice că e nevoia de a mânca proteină, dar te contrazic. Ingredientele astea (percepute) mai hrănitoare pot fi și legume gătite sau semințe/nuci. Ca să dai consistență salatei tale încearcă să adaugi lângă crudități cubulețe de dovleac sau morcov copt, semințe de tot felul, nuci de diverse soiuri. Sau poți găti parte din ingrediente în prealabil – roșii trase câteva minute la tigaie alături de cele proaspete sau fâșii de ardei gras gătit cîteva minute în tigaia grill sau chiar pe un grătar adevărat dacă îți este la îndemână. Boabele de soia, năut sau hrișcă pot transforma radical o salată, transformând-o din garnitură în fel principal, super hrănitor.

Ce am făcut eu de data asta a fost o combinație de legume crude și gătite. Astfel salata rezultată a avut și prospețimea pe care o iubesc eu și consistența pe care o caută Brăduț. Am fiert cartoful dulce și am gătit foarte puțin broccoli și frunzele de kale. Le-am combinat cu salată verde, castravete și morcov și le-am asezonat numai cu ulei de măsline și zeamă de limetă.

Salată de broccoli și cartof dulce
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Pentru 2 porții mari
Ingredients
  • 1 salată verde, spălată și ruptă în bucăți
  • ½ broccoli, spălat și tăiat în bucățele
  • 4-5 frunze de kale, tăiate fâșii
  • 1 morcov, dat pe răzătoarea mare
  • 2 castraveți mici, tăiați cubulețe
  • 4 căței de usturoi
  • sare
  • piper
  • ulei de măsline
  • zeama de la jumătate de lămâie/limetă
Instructions
  1. Taie cartoful dulce în cuburi cu latura de 1-1,5cm și pune-l să fiarbă. Testează-l din când în când cu o furculiță - nu vrei să fie atât de moale încât să devină piure la cea mai mică atingere.
  2. Curăță și toacă grosier usturoiul. Pune-l în tigaie cu o lingură de ulei de măsline și călește-l 1 minut. Adaugă florile de broccoli și frunzele de kale tăiate fâșii. Stropește totul cu încă 1-2 linguri de ulei de măsline și sotează 2-3 minute.
  3. Într-un bol mare amestecă salata, morcovul, castravetele și legumele gătite - broccoli, kale, cartof dulce. Adaugă sare și piper după gust, încă puțin ulei de măsline dacă simți nevoia, zeama de la jumătate de limetă sau lămâie. Peste toate pune și o lingură de semințe de susan, îți garantez că nu face rău.

Sper să îți placă și să îți fie de bine!