Suflet pentru hrana
  • Health Coaching
    • Programe nutriționale de grup
    • Sesiuni private de health coaching
    • Evenimente
    • Testimoniale
  • Dietă & stil de viață
  • Rețete
  • Contact

Salată indoneziană cu ananas & castravete

02/09/2011 by Elena Stanciu 2 Comments

Pe indonezience, când a fost să împartă calităţi, Dumnezeu le-a binecuvântat cu darul blândeţii. Toate femeile pe care le-am cunoscut în Sumatra respiră blândeţe şi gingăşie chiar şi atunci când îşi afurisesc bărbaţii că nu au cumpărat chili. Gy, de exemplu, ne-a fost gazdă vreme de 3 zile în iulie când am poposit la Berastagi şi nu am văzut-o nicio clipă altfel decât calmă, pregătită să ne facă pe plac nouă europenilor mofturoşi. Nicio urmă de frustrare sau de iritare ca răspuns la prea multele noastre întrebări. Ca şi cum asta i-ar fi fost menirea: să ne ofere tot ceea ce ne dorim şi un zâmbet în plus.

Masa din bucătăria lui Gy a suportat în fiecare seară cu stoicism poverile de chicken satay, rendang, salate aromate şi fructe proaspete. Şi noi, ce să zic, nu ne puteam lăsa mai prejos. Gy gătea ca o zeiţă, iar noi înfulecam ca ultimii pământeni.

Dacă pentru satay e nevoie de grătar, pe care l-am abandonat pe insulă şi pentru rendang trebuie răbdare şi timp, care nu-mi prisosesc momentan, salata cu ananas şi castraveţi a rămas singura pe lista de “să fac şi eu să văd dacă iese cât de cât la fel”.

Ruşine mie că am uitat să o întreb pe Gy care este numele în Karo Batak (dialectul vorbit în zona Berastagi din Sumatra, Indonezia). Voi repara greșeala şi voi reveni. Până atunci, iată reţeta pentru una dintre cele mai aromate rețete pe care le-am mâncat vreodată.

Ingrediente: ananas, castravete, ceapă verde, chilli uscat, ulei vegetal (măsline, canola, susan sau orice ai la îndemână), zeamă de lămâie şi sare.

Mod de preparare: cureţi castravetele de coajă şi-l tai cubuleţe; la fel procedezi şi cu ananasul. Speli ceapa verde şi o tai bucăţele mici de maximum 1 cm lungime. Combini cele trei ingrediente într-un bol şi adaugi un vârf de sare, unul de chilli şi zeama de la o lămâie.

Salata reuşeşte prin aroma dată de ananas şi prospeţimea castravetelui să echilibreze balanţa foarte bine dacă însoţeşte mâncărurile cu sosuri grele sau pe cele foarte picante.

Related

« Prăjitură cu papaya
Accident în bucătărie. Martorii au scăpat nevătămaţi. »

Din categoria: Dietă & stil de viață, Home, Rețete Tag: ananas, exotic, mâncare indoneziană, rapid, raw, salată, simplu, vegan, vegetarian

Comments

  1. Ade says

    05/09/2011 at 10:14 AM

    unde e butonul de like ?! 🙂

    Reply
  2. transfer says

    06/09/2011 at 2:37 PM

    Chiar sub articol :-).

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eu sunt Elena. Cel mai bine mă simt în bucătărie, gătind și în vîrful patului, citind despre nutriție. Am fost pe vremuri publicitară, apoi nomadă fugită în Thailanda (unde trăiesc și acum alături de soțul meu, jurnalistul de călătorii Brad Florescu și de cele cinci animale de companie). Acum sunt health coach și învăț oamenii cum să-și îmbunătățească sănătatea fizică și emoțională cu ajutorul unei diete echilibrate. Află mai multe…

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Facebook

My Instagram

Follow me @elenastanciu

Favoritele mele

Supă-cremă de sfeclă roșie

Supă-cremă de sfeclă roșie

Pe repede-nainte // Paste verzi

Pe repede-nainte // Paste verzi

Cît de mult este prea mult?

Cît de mult este prea mult?

Vegan Monday // Balila – salată caldă de năut & chimion

Vegan Monday // Balila – salată caldă de năut & chimion

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in acest site, iti dai acordul pentru folosirea cookie-urilor. Pentru a afla informatii complete despre cookie-urile folosite si politica de confidentialitate, vizitati linkul Cookies si Politica de Confidentialitate

Copyright © 2019 · Suflet pentru hrană