Suflet pentru hrana
  • Health Coaching
    • Programe nutriționale de grup
    • Sesiuni private de health coaching
    • Evenimente
    • Testimoniale
  • Dietă & stil de viață
  • Rețete
  • Contact

Tort de citrice raw

05/10/2013 by Elena Stanciu 8 Comments

Nu are ouă, nu are lapte, nu are praf de copt, nici zahăr, nici bicarbonat de sodiu. Toate ingredientele sunt 100% naturale și vegetale. Gustul? Eu am zis că e divin, dar cine-s eu să mă dau cu părerea? Cel mai bine ar fi să îl încerci și să spui tu cum ți se pare.
Instrumente de care ai nevoie: juicer/storcător mecanic sau electric, nu contează, blender cu cel puțin 1000W ca să poți face crema și o rîșniță pentru a obține făina de semințe necesară blatului.
Ingredientele ți le dau în cantități aproximative — cele ce ar putea fi cântărite, zic — pentru că le-am pus chiar la ochi, nu am folosit nicio unitate de măsură. Așadar, pentru blat:
* nuci românești – 1 cană
* semințe de floarea soarelui decojite – jumătate de cană
* unt de cacao – un cub de aprox. 50g (poți folosi orice alt ulei vegetal sau unt vegetal ai prin casă)
* merișoare – două linguri
* curmale – zece bucăți decojite de pe sâmbure
* cacao raw – o lingură
* scorțișoară – jumătate de linguriță
Pentru crema de citrice:
* nuci caju – cinci pumni
* portocale – trei bucăți măricele
* lime – trei bucăți (poți înlocui cu una sau două lămâi)
* miere – 3 linguri
* coajă de lămâie – un praf, două
* șofran – eu am pus câteva firicele
* pudră de agar-agar – o linguriță
* apă plată – o cană + jumătate de cană
Acum, ce trebuie să faci – și îți promit că e mai complicat de explicat decât de pus în practică:
În primul rând pui nucile caju la hidratat, peste noapte, să zicem. Dimineața când te apuci să faci tortul le scurgi, le clătești și le pui un pic deoparte.
Râșnești toate semințele pentru blat, le amesteci cu restul ingredientelor. Untul îl topești la bain-marie și îl amesteci și pe el. Frămânți totul până obții un fel de cocă ușor lipicioasă. O întinzi pe fundul unei forme de prăjituri (poate acum înțelegi de ce vroiam eu formă de prăjituri), pe care o pui deoparte deocamdată.
Storci portocalele și lămâile. Pregătești siropul de agar-agar (este cel ce îți va ține crema laolaltă – o încheagă): lingurița de pudră amestecată cu jumătatea de cană de apă le pui pe foc mic până stă să dea în clocot; stingi focul și lași să se răcorească nițeluș.
Pui în blender nucile caju, sucul de citrice, siropul de agar-agar, coaja de lămâie, mierea. Dacă vezi că nu merge prea ușor, adaugă puțin câte puțin din cana cu apă. Amestecă până obții o cremă fină.
Toarnă crema în forma de prăjituri, peste blatul pus deoparte acum câteva minute. Ornează după cum te lasă inima – eu am fluturat niscai fulgi de cocos și boabe de mac. Pune la frigider preț de 20-30 de minute.
Feel free să mănânci după pofta inimii. Ai grijă, însă, chiar dacă e sănătos tortul ăsta, nu înseamnă că nu e plin de calorii! 100 de grame de nuci caju înseamnă 550 de calorii, nucile românești au în jur de 600 de calorii pe 100 de grame. Dacă vrei să mai verifici și alte ingrediente, uite un site util în acest sens.

Related

« Sos de ananas & chili
Mîncare thai // Spanac stir-fry »

Din categoria: Home, Rețete Tag: ceva dulce, desert, raw, tort, vegan, vegetarian

Comments

  1. Anonymous says

    05/10/2013 at 4:08 PM

    raw inseamna fara foc. tu ai folosit bain marie si ai clocotit cacaoa, nu e raw.

    Reply
  2. transfer says

    06/10/2013 at 3:39 AM

    Ce cacao am clocotit, unde, cand?

    Untul de cacao, daca la el te referi, da, l-am incalzit la foc mic, la baine-marie. Si am incalzit si agar-agar. Mici compromisuri permise in bucataria raw (in care este permisa ocazional folosirea focului pana la 40 de grade).

    Reply
  3. Natalia says

    11/11/2013 at 5:08 PM

    Vai, arata divin! Imi laga gura apa!

    Reply
  4. Anonymous says

    25/11/2013 at 9:01 PM

    Place, place, place. Cum de nu te-am gasit pana acum. Multam, mia vin pe la tine. Gabriela

    Reply
  5. Anonymous says

    31/01/2014 at 11:06 AM

    Intrebare rapida, in loc de caju pot folosi nuci de macademia, au aceeasi textura cremoasa ? Iar in cazul in care folosesc ulei de masline pun aceeasi cantitate adica 50 ml?

    Reply
  6. transfer says

    16/02/2014 at 6:56 AM

    Cred ca merge foarte bine si cu macadamia in loc de caju. Nu stiu, insa, cu uleiul de masline – are un miros si un gust mai pregnant decat untul de cacao. Si nu as sti sa iti zic ce cantitate ar trebui sa pui pentru ca nu am folosit asa niciodata.

    Reply
  7. Larisa says

    21/12/2016 at 11:49 PM

    Buna!
    Mai! Nucile caju se vand de obicei la plic de 200 de grame sau mai mult… Chiar nu poti sa spui gramajul??? 5 pumni… Ma lasi cu retetele astea? Spune in puii mei, un plic, doua, dar nu 5 pumni! poate eu am mana mai mare sau mai mica!!! Hello!!!

    Reply
    • Elena Stanciu says

      22/12/2016 at 11:34 AM

      Nu, chiar nu pot spune gramajul pentru că eu fix așa am făcut – am luat cu pumnul. Chestiune, de altfel, foarte clar specificată în postare.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eu sunt Elena, Nutrition & Wellness Coach.
Lucrez cu oamenii care vor să își regăsească echilibrul fizic și emoțional prin nutriție terapeutică, tehnici simple de managementul stresului, igiena mesei și a somnului, strategii de relaxare activă.
Nu cred că există o dietă perfectă care să se potrivească tuturor. Fiecare om are propria moștenire genetică, un microbiom unic, un microclimat specific numai lui, astfel că și specificitățile dietetice trebuie să fie adaptate și personalizate.
Serviciile de coaching pe care le ofer sunt împărțite în trei categorii: Află mai multe…

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Facebook

My Instagram

Follow me @elenastanciu

Favoritele mele

#VeganMonday // Porridge de quinoa cu lapte de cocos & nuci & fructe de pădure

#VeganMonday // Porridge de quinoa cu lapte de cocos & nuci & fructe de pădure

The Breakfast Issue

The Breakfast Issue

#VeganMonday cu resturi din frigider // Supă cremă de morcovi și conopidă

#VeganMonday cu resturi din frigider // Supă cremă de morcovi și conopidă

Adevărul dureros despre pîine

Adevărul dureros despre pîine

#ViațaFărăZahăr & rețetă nouă de bomboane raw-vegane

#ViațaFărăZahăr & rețetă nouă de bomboane raw-vegane

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in acest site, iti dai acordul pentru folosirea cookie-urilor. Pentru a afla informatii complete despre cookie-urile folosite si politica de confidentialitate, vizitati linkul Cookies si Politica de Confidentialitate

Copyright © 2019 · Suflet pentru hrană