Când zic 2 luni vorbesc numai despre perioada recentă în care am făcut, probabil, câte o plăcintă pe săptămână. De fiecare dată mai schimbam ceva la tehnică, o mai întrebam pe Andra tot felul de prostii sau aveam conversații în miez de noapte cu Viorel despre cum se face fraisage. Am făcut plăcinte decente în toată vremea asta, dar niciuna suficient de bună încât să mă pot lăuda cu ea. Bune de mâncat erau toate, doar că de fiecare dată simțeam că din punct de vedere aluat aș fi putut face mai mult, mai bine. Plăcinta cu mango pentru care-ți voi și explica metoda mai jos este prima la care am zis, da, nene, sigur că pot și eu, trebuie doar să exersez și mai mult. Și să nu mai schimb haotic ingrediente sau pași de lucru, să merg pe ceea ce știu sigur că funcționează.

Fără a mă da vreo expertă, serios, sunt fooooarte de parte de așa ceva, îți enumăr observațiile mele legate de aluatul de tartă, poate te ajută și pe tine să-l pregătești mai ușor.

Ai răbdare și fii calm(ă)! Plăcintele cu aluat pâte brisée/shortcrust au nevoie de nervi puternici și timp. Nu te aștepta să ai gata o plăcintă sau un quiche în 20-30 de minute precum ai avea, să zicem, niște brioșe. Planifică-ți bine tot procesul, organizează-ți ingredientele, spune-ți mantrele.

Poți alege să faci fraisage sau nu, plăcinta va fi comestibilă either way. În varianta cu da, aluatul va ieși la final mai proaspăt, mai aerisit un pic decât în varianta cu nu. Eu nici nu știam ce e aia până nu m-a pocnit Viorel cu termenul și mi-a sugerat că e cam musai.  Aici găsești un video cu explicații ca să înțelegi despre ce este vorba.

Nu am înțeles până acum care e rostul etapei de răcire a aluatului în formă brută (după ce-l formezi, faci fraisage, formezi o bilă și o pui la frigider) așa că sar peste ea ca o căprioară peste apa de izvor. Teoretic, odată ce aluatul s-a răcit bine sub formă de bilă trebuie să-l scot pe blat, să-l las un pic și apoi să-l întind. OK, am zis să avem răbdare dar nici chiar așa. Plus că odată răcit se întinde mult mai greu și pentru începători ca mine este chinuitor. Concluzie – formează aluatul, întinde-l, pune-l în tavă și bagă cu tot cu tavă la frigider 20-30 de minute.

Eu am înjurat în repetate rânduri de toți sfinții că nu puteam muta aluatul de pe blatul unde îl întindeam în tavă. Adică se rupea pe toate părțile. Până la conversația cu Viorel care tot zicea ceva să sucesc aluatul pe făcăleț. Ziceai că vorbea chineză. Până am scotocit nițel Youtube-ul și am înțeles despre ce e vorba >> aici poți vedea și tu care-i șmecheria.

Din video de mai sus se desprinde și ideea că în timp ce întinzi aluatul trebuie să adaugi făină pe blat. Țin să subliniez că este obligatoriu să ai făină la îndemână, să sucești continuu aluatul și să arunci făină pe dedesubt. Altfel se va lipi de blat și nu-l vei mai putea muta prea ușor, nici măcar folosind tehnica cu sucitorul. Ajută, de asemenea, dacă folosești o folie de silicon specială pentru lucrat cu aluaturi — nu am idee de unde se cumpără, eu am primit-o pe a mea și nu am folosit-o de 2 ani de când o am până m-am prins că e posibil să-i fi găsit menirea supremă.

Nu uita să faci găuri în aluat ca să poată respira în timpul coacerii. Dacă uiți așteaptă-te să crape, nu e un capăt de lume.

Andra explică foarte bine aici cum să coci tarta, nu are niciun rost să mă apuc eu să-ți explic în cuvinte proprii de neprofesionist. Pot spune doar că am încercat cu succes o variantă mai scurtă – copt aluatul gol vreme de 10-12 minute, apoi pusă umplutura și continuat încă 30 de minute.

Acestea fiind zise, mai jos ai rețeta de plăcintă cu mango, cea mai reușită din cariera mea de plăcintar. În caz că mango din comerțul românesc nu e pe gustul tău, îl poți înlocui cu piersici. Sau fructe de pădure. Sau prune. Să-mi zici cum a ieșit în oricare dintre variante.

Ingrediente pentru aluat (tavă de 20cm)

300g făină albă
150g unt rece
5 linguri apă rece

Ingrediente pentru umplutură

3 mango
3-4 linguri de zahăr brun
2 linguri zeamă de lămâie
1 lingură de amidon de porumb
1 lingură extract de vanilie
1 linguriță praf de scorțișoară
(sunt bine venite orice alte mirodenii simți că ar merge cu fructele pe car ele alegi pentur umplutură)

mango-pie-1200(1)

Metoda de preparare

Umplutura de mango

 • Curăță mango și taie-i cubulețe.
 • Amestecă într-un castron cubulețele de mango cu zahărul, amidonul de porumb, zeama de lămâie și condimentele preferate.
 • Când vine momentul (vezi mai jos) adaugă umplutura peste tarta deja coaptă în orb.

Aluatul

 • Amestecă într-un bol făina cu untul rece tăiat cubulețe. Te oprești când arată ca niște firimituri de nisip umed.
 • Adaugă apa rece ca gheața (chiar poți pune un cub de gheață în paharul din care iei apa). Lingură cu lingură. Amestecă aluatul bine după fiecare lingură de apă adăugată. Când simți că este legat, oprește-te.
 • Mută aluatul pe blat și execută tehnica de fraisage așa cum explică doamna în video pe care l-am pus mai sus în articol.
 • Împarte aluatul în două părți, una un pic mai mare decât cealaltă.
 • Întinde bucata de aluat mai mare. Ai multă răbdare, sucește aluatul pe blat încontinuu, adăugând făină sub el dacă simți că e posibil să se lipească. Când ai foaia întinsă uniform, un pic mai mare decât tava, ruleaz-o pe sucitor și deruleaz-o deasupra tăvii. Aranjeaz-o cu mâinile, taie excesul de pe margini. Fă găuri pe fundul tăvii cu o furculiță. Bagă la frigider 30 de minute.
 • Restul de aluat formează-l într-o bilă și pune-l la frigider pe o farfurie sau în folie de plastic.
 • Scoate tarta și bag-o în cuptorul încins la 200°. Tot acum scoate și cealaltă bucată de aluat și las-o să se odihnească pe blat. Coace tarta în orb (goală, fără umplutură) 10-12 minute, fii cu ochii pe ea să nu cumva să se închidă prea mult la culoare.
 • Scoate tarta din cuptor, adaugă umplutura de fructe. Întinde și cealaltă bucată de aluat și pune-o pe deasupra umpluturii. Sigilează marginile presând ușor cu degetele. Tot cu firculița de mai devreme fă găuri și în capacul ăsta.
 • Bagă la cuptor 30 de minute la 180° sau până devine aurie.

Sper să îți placă și să îți fie de bine!