Nu am copii, dar dacă aș avea i-aș lua de mici la mine-n bucătărie și m-aș juca cu ei cu toate ingredientele și instrumentele admise. Cred că implicarea unui copil în bucătăreală este una dintre activitățile cele mai la îndemână pentru a-i ucide plictiseală și a-i consuma energia. În plus este o cale excelentă de a-i dezvolta îndemânarea, creativitatea, de a-l face responsabil. Nu mai zic că orice activitate la care copilul participă alături de un părinte (sau de amândoi, cu atât mai bine) este extrem de benefică relației afective dintre cei doi, îi apropie și adaugă o cărămidă în plus în construcția unei legături indestructibile.

Nu văd mulți părinți care să facă asta, deși am în jur o grămadă de prieteni cu unul sau mai mulți copii la vârste la care ar putea bine mersi să pregătească bunătăți împreună. Nu știu de ce, o fi vreun motiv necunoscut mie la mijloc. Dar atunci când îi văd pe aceia care trebăluiesc pe blatul din bucătărie împreună cu țâncii mă bucur ca și cum aș fi și eu implicată. Una dintre persoanele astea este Irina (creatoarea brandului de haine Happy Friday), care a descoperit foarte devreme pasiunea fiului ei pentru gătit și-l implică tot timpul în acivitățile din bucătărie. Ei i-am promis această rețetă zilele trecute pentru că este atât de simplă încât Vlad al ei ar putea să o facă cap-coadă fără ajutor.

Este o rețetă de biscuiți, fără făină, pe care am tot făcut-o in ultimii ani. E inventată de mine pe principiul ce am prin casă. Cum cerealele nu-mi lipsesc niciodată le-am pus pe ele să fie ingredientul principal și de fiecare dată mai arunc în horă ce mai am la îndemână – stafide, merișoare, smochine, semințe de in măcinate, mac, susan, nuci zdrobite. Îndulcesc cu miere și adaug un ou ca să leg compoziția. Nu folosesc forme, mâinile mele sunt suficient de bune să formeze niște bile pe care să le pună în tava de copt și să le aplatizeze cu o lingură sau furculiță. Toată treaba durează jumătate de oră și la final ies niște biscuiți super buni, nu prea dulci și complet lipsiți de aditivi și alte prostii ca cei de pe rafturile supermarketurilor.

Irina, sper ca tu și Vlad să vă jucați frumos cu rețeta de mai jos.

Biscuți digestivi
Recipe type: Desert, snack
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
 • 3 pumni de cereale pentru micul dejun (gen muesli fără zahăr, cu fructe uscate și/sau nuci/semințe)
 • 2 linguri de alte semințe după disponibilitate și gust - mac, susan alb sau negru, in, floarea-soarelui, dovleac
 • 1 lingură fructe uscate, după disponibilitate - merișoare, stafide, afine, coacăze etc.
 • 1 lingură nuci fărâmițate (opțional)
 • 2 linguri de fulgi de ovăz (opțional)
 • 1-2 linguri de miere
 • 1 ou
Instructions
 1. Pune deoparte două linguri de cereale din cantitatea totală. Restul macină-l până devine un fel de făină grosieră.
 2. Amestecă făina obținută la pasul 1 cu restul ingredientelor (inclusiv cerealele pe car enu le-ai măcinat) până obții un aluat umed, pe care-l poți modela cu ușurință.
 3. Încinge cuptorul la 150° și întinde hârtie de copt pe tava mare a aragazului.
 4. Formează de mână bile cu diametrul de 5-6cm, dă-le de-a dura prin cereale și așează-le pe tavă la distanță de 2 cm una de alta. Aplatizează-le cu o lingură sau cu o furculiță.
 5. Coace biscuiții 20 de minute.