Viața în Thailanda vine la pachet cu o multitudine de avantaje, unul dintre cele mai mari fiind că am ocazia să cunosc mulți, mulți oameni din toate colțurile lumii. Mulți intre ei români plecați în vacanță, fugiți de-acasă într-o perioadă sabatică. Oameni frumoși în proporție de 99% și mai important de atât, persoane de la care am de învățat. Așa s-a întâmplat cu Andrei, de exemplu, pe care l-am cunoscut acum un an. Făcea parte dintr-o gașcă veselă de sailors, s-au dat cu barca pe coasta vestică a Thailandei și apoi au venit și la Khanom. Cât au stat aici au avut un comportament tipic românesc, adorabil oriunde l-ai transpune în lume – grătare, bancuri, râsete zgomotoase, mujdei de usturoi și tot tacâmul. Andrei trăise o vreme în Brazilia și într-una dintre seri a gătit o mâncare braziliană care m-a uns pe rând pe papilele gustative, gât și mai apoi suflet. Nu i-am reținut numele, pe Andrei nu am știut de unde să-l iau, așa că până săptămâna trecută nu am avut de ales decât să înghit în sec în amintirea bunătății.

Știam că avea creveți, orez și cilantro proaspăt. Știam că-i din Brazilia, că așa zisese omul. Am dat search pe Google, am găsit ceva ce suna similar, m-am decis să încerc. În timp ce plănuiam deja pregătirea felului de mâncare, mi-am adus aminte de Viorel Copolovici și a lui aventură braziliană.

Viorel, bună. Acum am realizat că tu ai stat o vreme în Brazilia. Îți pun o întrebare cretină – știi de vreun fel de mâncare specific brazilian cu creveți, orez și coriandru; o chestie super aromata si usoara?

Da, super cretină. Mi-a răspuns și el, săracul, cum a putut. Eu eram decisă deja să încerc rețeta găsită pe net ca o adaptare a originalului Vatapá. Exact când să mă apuc de treabă mi-am amintit că l-am auzit de câteva ori pe B. pomenind de gașca de sailors, deci el păstrase legătura cu ei, deci el mă putea ajuta să identific felul de mâncare. Done deal, în 20 de minute aveam răspunsul la care fusesem incapabilă să ajung aproape un an de zile: Moqueca de camarão.

Săpând mai departe am aflat că ce am găsit pe net nu e deloc Vatapá, ci o rețetă modificată de moqueca de camarão. Că originalul, moqueca de camarão, este un fel de mâncare emplematic pentru Bahia și că se gătește într-un vas special de ceramică cu capac (similar cu vasul de Tajine folosit de marocani). Într-un final eu am mers pe această rețetă și am descoperit că memoria nu mă înșeală, pot ține bine minte gusturile și combinațiile de arome – minunăția ieșită din bucătăria mea săptămâna trecută este aproape identică cu cea gătită de Andrei acum aproape un an într-o seară tipic românească cu grătare, bancuri, râsete zgomotoase, mujdei de usturoi și tot tacâmul.

Moqueca de camarão
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
  • 300g creveți decorticați
  • orez simplu fiert
  • 3 căței de usturoi tocați mărunt
  • 3 linguri de ceapă albă tocată
  • 3 linguri ardei gras tăiat bucățele mici
  • ¾ linguriță sare
  • ⅓ linguriță piper proaspăt măcinat
  • 1 ceașcă de roșii tăiate cubulețe
  • 1½ ceașcă lapte de cocos neîndulcit
  • 2 linguri zeamă de lime
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 3 linguri cilantro tocat mărunt
Instructions
  1. Încinge la foc mediu uleiul într-o tigaie largă și adâncă. Adaugă usturoiul, ceapa, ardeiul și sotează 3-4 minute până se înmoaie și încep să elibereze aromele. Pune sarea, piperul, roșia și lasă-le să se combine vreme de 4-5 minute.
  2. Toarnă laptele de cocos, amestecă continuu aprox. 5 minute sau până vezi că începe să se îngroașe treaba. Adaugă creveții și gătește-i în tot acest amestec timp de 2-3 minute.
  3. Adaugă zeama de lime, lasă p foc încă 1 minut.
  4. Servește cu orez și mult cilantro.

Sper să îți placă și să îți fie de bine!