De când scriu despre mâncare thailandeză două rețete mi s-au cerut obsedant: orezul prăjit cu legume și mango sticky rice. Două feluri de mâncare pe care le iubesc și eu enorm dar pe care nu am învățat să le fac acasă până anul trecut. Orezul prăjit este acum la ordinea zilei, îl combin în fel și chip, în stil thai sau mai puțin thai. Mango sticky rice probabil că voi face acasă ceva mai rar datorită investiției de timp necesare în preparare. Tu nu te lua după mine, citește mai departe și salvează la bookmarks pentru când ai poftă de un dulce exotic și parfumat.
În noiembrie anul trecut am avut privilegiul, în calitate de membră a echipei Tedoo.ro, să particip (din nou) la proiectul #Thailandeluxe. Primul acoperise resorturi de lux din sudul Thailandei, acum ne-am concetrat pe hoteluri și restaurante de fițe din capitala siameză. A fost mult de muncă dar, hei, nu mă pot plînge din moment ce am luat cina la etajul 61 al Banyan Tree Hotel, la Vertigo și am prînzit la nahm, restaurantul care în 2014 era pe primul loc în World’s 50 Best Asia. Plus ceva tratamente spa, camere de trei ori cât garsoniera mea de pe vremuri din Drumul Taberei și un curs privat de thai cooking la The Peninsula Academy. Recenzia hotelului numai ce a fost publicată pe Tedoo, o găsești aici dacă ești curios.

Thailand Deluxe

Care curs privat de gătit mâncare thailandeză face obiectul prezentului articol pentru că acolo am avut, în sfârșit, ocazia să învăț simplul dar lungul proces de pregătire al minunii de desert. Nu vreau să te sperii, e chiar simplu doar că trebuie să ai răbdare. Nu o mai lungesc, știu că aștepți de multă vreme. După ce treci de rețetă ai niște poze care-ți dau ocazia să rîzi nițel de mine, marele chef în devenire :-).

Mango Sticky Rice
Author: 
Recipe type: Dessert
Cuisine: Thai
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
 • Pentru orez:
 • 200g orez lipicios (ceea ce găsești sub denumirea englezească glutinous rice)
 • 100ml lapte de cocos (preferabil neîndulcit)
 • 50g zahăr (de orice fel preferi)
 • 10g sare
 • 2 frunze de pandan (opțional, știu că e dificil să găsești așa ceva; pot fi înlocuite cu orice aroma preferi tu - rom, vanilie, scorțișoară etc.)
 • 4 mango bine coapte
 • Pentru sirop:
 • 50ml lapte de cocos (neîndulcit)
 • 10g zahăr
 • ½ linguriță de sare
Instructions
 1. Orezul lipicios are nevoie să stea la înmuiat înainte de a fi gătit. Minim 8h sau chiar peste noapte.
 2. Odată ce timpul acesta prețios s-a scurs, scurge-l și tu de apă și pune-l la fiert la aburi. Durează cam 1h pînă este gata, dar cel mai bine să îl testezi din cînd în cînd. Trebuie să fie moale, nu fleașcă, nu al dente. Mai ales nu al dente, este neplăcut să se întîmple asta în cazul acestui desert.
 3. Într-un vas micuț fierbe laptele de cocos cu zahărul, sarea, frunzele de pandan sau aroma aleasă de tine. Imediat ce zahărul și sarea s-au dizolvat poți lua de pe foc.
 4. Când ai orezul deja fiert, toarnă laptele de cocos peste el, amestecă bine, acoperă vasul cu folie alimentară și lasă-l deoparte 20 de minute.
 5. În acest timp poți juca o tablă sau pregăti siropul - adică în alt vas aduci la punctul de fierbere laptele de cocos cu zahărul și cu sarea (cele menționate mai sus "pentru sirop").
 6. Pentru servire, taie mango în bite sizes și pune-l pe farfurie. Acompaniază-l cu orez lipicios infuzat cu lapte de cocos și stropește din belșug cu sirop din lapte de cocos.
Notes
Dacă vrei mango sticky rice with a twist încearcă:
- să pui o linguriță de cacao în laptele de cocos în care ulterior lași orezul la infuzat
- să presari pe deasupra, la servire, fulgi de ciocolată sau migdale

Thailand Deluxe

Thailand Deluxe

Thailand Deluxe