Nu mai mănânc pâine de o lună. Nici zahăr procesat (decât o zi pe săptămână). Nici bad carbs – paste, orez, biscuiți, patiserie etc. În primul rând pentru că vreau să scap de kilogramele căpătate în ultimele luni, în al doilea rând pentru că am observat foarte clar cum toate acestea îmi fac rău. Iubesc pâinea, am spus-o de nenumărate ori – dacă am pâine și ulei de măsline, sigur nu mor de foame. Din păcate aici nu găsesc altceva decât făină albă ca să fac pâine și făina asta mie nu îmi este benefică deloc. Nu știu dacă e cuiva, dat fiind că aproximativ 75% din nutrienții din bobul de grâu se duc pe apa sâmbetei prin măcinare și procesare. E posibil, însă, ca mulți oameni să nu sufere atât de tare când mănâncă pâine albă.

Pentru mine pâinea albă este un coșmar – mă balonează, mă constipă, mă îngrașă. La fel și orezul alb pe care-l servesc thailandezii la orice masă, inclusiv la micul dejun. Dacă renunț să le mănânc vreme de o săptămână văd diferența clară la abdomen și la digestie. Am amânat multă vreme decizia de a renunța să mai mănânc pâinea mea cea de toate zilele, dar acum că a trecut deja o lună de când nu am mai pus gura pe așa ceva simt că am luat o decizie bună. Nu am mai fost constipată nicio zi, abdomenul meu nu mai este umflat ca și cum aș fi însărcinată în luna a doua treia, am mai multă energie.

Ce fac când am, totuși, nevoie de carbohidrați? Cel mai des apelez la couscous, pe care îl iubesc aproape la fel de mult ca pe năut. Se prepară super rapid, e gustos, se digeră mult mai ușor decât pâinea sau derivatele ei pe bază de făină albă, nu mă balonează, nu mă constipă. Plus că e foarte versatil, îl poți combina într-o mie și una de feluri diferite, pentru fel principal, garnitură, mic dejun sau desert. Din păcate în Thailanda nu se găsește minunea asta (su poate se găsește în orașele mai mari în care locuiesc mai mulți străini, dar mie nu mi se arată niciodată pe rafturi). Eu îl aduc în bagaj din România. Acum am un stoc mare pentru că a sfârșitul lui ianuarie mi-au trimis ai mei prin niște prieteni câteva cutii, așa că îmi pot face de capîn voie.

Ceea ce s-a și întâmplat sâmbătă când aveam poftă de ceva gustos, savuros, ceva atât de bun încât e clar că e făcut în casă din ingrediente proaspete. Aveam couscous, aveam mazăre, aveam roșii, aveam mărar. Așa am ajuns la rețeta asta de couscous cu mazăre, care este 100% vegană și poate fi foarte bine fel principal pentru vegetarianul din tine sau garnitură în caz că porcul și se pare cea mai bună legumă, chiar și acum în postul Paștelui (no judgement, I swear!). Rețeta e gata în maxim 30 de minute, ai nevoie de doar 8 ingrediente, mâncarea se păstrează bine la frigider – nu prea văd de ce nu ai încerca și tu într-o seară.

Couscous cu mazăre
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
 • 2 cups couscous
 • 250g mazăre proaspătă/congelată
 • 1 ceapă mare
 • 3-4 roșii de mărime medie, foarte bine coapte
 • 3 linguri ulei de măsline
 • 2-3 cești de apă
 • mărar
 • sare
Instructions
 1. Pune couscous-ul într-un bol generos și toarnă apă fierbinte peste el, fix cât să-l acopere. Acoperă cu un capac sau o farfurie, lasă deoparte până ai restul gata.
 2. Toacă mărunt ceapa și călește-o în 3 linguri de ulei de măsline până devinde translucidă.
 3. Adaugă mazărea și o ceașcă cu apă. Lasă pe foc mediu 5 minute, amestecă din când în când pentru a evita orice risc de ardere.
 4. Taie roșiile în cuburi și adaugă-le peste mazăre. Mai toarnă o ceașcă de apă, pune capacul, dă focul mic, lasă 10-15 minute. Nu te băga la duș, e mai bine să stai cu ochii pe oală. Dacă scade prea mult, mai adaugă apă.
 5. Toacă mărarul și adaugă-l peste mâncarea de mazăre, sărează după gust.
 6. Înapoi la couscous - folosește o furculiță ca să-l aerezi și să-l faci fluffy cum îi stă lui bine, apoi amestecă-l cu mazărea.

Sper să îți placă și să îți fie de bine!