De aproape patru ani de cînd am devenit vegetariană, orezul prăjit cu legume este mîncarea pe care o comand cel mai des atunci cînd merg la restaurantele thailandeze. Este un fel de MBS al Thailandei – when in doubt de meniu îl comand și știi că șansele sunt foarte mari să ies bine din ecuație.

Am văzut de nenumărate ori cum este preparat și mi-am dat seama că e super simplu, însă niciodată pînă acum vreo 2 luni nu m-am gîndit să îl fac eu acasă. Nu știu, cumva mi se pare că iau pîinea orezul de la gura tăntițelor care ar putea face un baht cu înfometata de mine. Plus că e nevoie de sos de pește ca să-l prepari, chestie pe care o folosesc rar spre deloc, deci nu o am mai niciodată în casă, chestie pe care o găsești numai în sticle mari de un litru pe care nu am chef să le depozitez prin dulapuri degeaba.

În cele din urmă am comis-o, provocată și de amica Mihaela, care zicea că orezul prăjit thailandez este viața ei (trăiește și ea de ceva ani aici) dar că nu-i dă de cap neam să-l facă acasă ca pe cel de la restaurant. Că ceva lipsește sau nu se pupă. Ei na, nu se poate, e prea simplu. S-a dovedit că Mihaela folosea sos de soia în loc de sos de pește. Seamănă dar nu cît să dea cu plus în ecuație. A fost fericită cînd i-am dezvăluit misterul.

orez-prajit-cu-legume-12001

Secretele cu orezul prăjit, dincolo de a folosi ingredientele care trebuie, sunt după cum urmează:

 • Să ai un wok bun sau o tigaie largă și mai adîncă de fundul căreia nu se lipește nimic niciodată, oricît ai încerca.
 • Să ai foc puternic.
 • Să pregătești toate ingredientele dinainte de a te apuca de lucru la aragaz și să e ții la îndemînă — chestie valabilă cu foarte multe mîncăruri thai, de altfel.

Dacă ai toate astea rezolvate, serios că nu are cum să nu-ți iasă. Sper să încerci, este super rapid de făcut și foarte gustos. Îl poți converti în variantă vegană înlocuind sosul de pește cu sare și omițînd oul dintre ingrediente. Va ieși excelent și așa, doar că nu va mai avea gust de mîncare thailaneză.

Ai grijă să te miști foarte repede odată ce ai început să gătești orezul – focul fiind mare și wok-ul foarte încins, riscul să arzi ceva este evident. Ține ingredientele la îndemînă, nu lăsa pe nimeni să-ți spună bancuri și amînă cîteva minute să-ți torni un pahar de vin.

5.0 from 2 reviews
Orez prăjit cu legume
Author: 
Recipe type: Main
Cuisine: Thai
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
 • 1 cană de orez basmati - poți folosi alb, integral sau o comabinație cum am făcut eu (jumi-juma)
 • 1 ou
 • 5-6 flori de broccoli
 • 2 frunze de kale tăcate grosier
 • Alte legume la alegere, poți face orice combinații îți dorești - morcov, ardei, roșii, porumb, mazăre, zucchini etc. Thailandezii folosesc cel mai des broccoli + kale + morcov + porumb dulce. Pungile de legume congelate sunt de mare ajutor în situația de față.
 • 1 lingură de ulei de cocos sau alt ulei vegetal la alegere
 • 1-2 linguri de sos de pește
Instructions
 1. Spală orezul și lasă-l la scurs. Cît timp se întîmplă asta pune apa la fiert (2 părți apă la 1 parte orez). Cînd începe să clocolească adaugă orezul, pune capacul și dă focul aproape de minim. Lasă orezul să fiarbă 15 minute, după care stinge focul și lasă-l să șadă liniștit încă 5 minute.
 2. În tot acest timp spală legumele și taiele bucățele mici.
 3. Bate oul într-un castron.
 4. Cînd e gata orezul scoate-l din vasul în care l-ai fiert și ține-l aproape de aragaz.
 5. Încinge uleiul în wok/tigaie pînă începe să iasă fum. Focul trebuie să fie cît mai puternic.
 6. Pune oul bătut în wok și gătește-l rapid amestecînd continuu. Cînd începe să prindă culoare adaugă legumele și călește-le 1-2 minute, după care pune și orezul fiert.
 7. Acum poți da focul o idee mai mic. Continuă să amesteci tot amestecul 2-3 minute. Adaugă o lingură de sos de pește. Gustă să vezi dacă e suficient de aromat și de sărat. Dacă e nevoie mai suplimentează cu sos de pește în cantități mici pînă ajungi la gustul dorit.
Notes
Orezul prăjit în Thailanda se servește cu felii de castravete proaspăt și cîteva fire de ceapă verde.
Poți stoarce pe deasupra zeama de la jumătate de limetă sau poți face prink naam plaa - un amestec de sos de pește cu chilli proaspeți tocați mărunt și (opțional) 1 cățel de usturoi tăiat în felii cît mai subțiri.

Cu drag de hrană și de viață,