Așteaptă rețeta asta de cîteva săptămîni să vadă lumina zilei și am tot amînat din diverse motive. Rușine să îmi fie! Știu că e vremea vinetelor în România, deci sigur te vei bucura să afli că poți face și altceva cu ele înafară de salată de vinete sau zacuscă.

Pizza mică de tot, de mărimea unei felii de vînătă – asta poți face. Este foarte simplu – iei vinetele, două mari să zicem, le tai rondele de aproximativ 1cm jumătate, le dai cu sare și le lași să respire. Apoi le tăvălești prin pesmet, le prăjești 2 minute pe fiecare parte. Astfel format blatul, îl ornezi cu brînză și sos de roșii și dai la cuptor.

Ce-mi place la rețeta asta este că e o variantă de a găti vinete fără să le îmbib de ulei. Știu că în descrierea de mai sus apare cuvîntul prăjit, care presupune ulei dar țin să precizez că trebuie folosit foarte puțin. Ideal ar fi să sprayezi tigaia în care le prăjești ca să minimizezi cantitatea de grăsime care va fi absorbită de vinetele nesătule.

Altfel, ce să zic, ies bune tare. Dacă ai ingrediente de calitate – sos de roșii făcut în casă de exemplu. Ah, îmi plouă în gură gîndindu-mă la cu o mirosi la mama în casă și curte acum cînd se coc roșiile și ea le fierbe să le pună la borcan în diverse forme. Mozzarela, de asemenea, să o alegi cu grijă. Dacă nu găsești mozzarela de pizza, atunci folosește un cheddar sau cașcaval de bună calitate.

Gata, nu zic mai mult, las mai jos rețeta detaliată. Sper să îți placă și să îți fie de bine!

La cuptor // Mini-pizza cu blat de vinete
Author: 
Recipe type: Appetizer
Cuisine: Mediterranean
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
 • 2 vinete tăiate rondele de aprox. 1,5cm lățime
 • 200g mozzarela dată pe răzătoare
 • 200ml sos de roșii gros (pasata)
 • 100g pesmet
 • 2 ouă
 • 4-5 linguri de ulei de măsline
 • 2 lingurițe oregano
 • sare și piper proaspăt măcinat
 • busuioc proaspăt pentru ornat
Instructions
 1. Spală vinetele, șterge-le bine și taie-le rondele. Presară sare peste ele, pe ambele părți, și întinde-le pe prosoape de bucătărie. Lasă-le să transpire măcar o oră.
 2. Bate ouăle într-un castron și asigură-te că ai la îndemînă pesmetul. Dă rondelele de vinete prin ou, și apoi prin pesmet.
 3. Încinge tigaia cu 2 linguri de ulei de măsline în ea. Prăjește vinetele cîte 2 minute pe fiecare parte. Cînd sunt gata, scoate-le pe alte prosoape de hîrtie. Întinde-le una lîngă alta și lasă-le să scape de grăsime.
 4. În cazul în care mai e nevoie, suplimentează pe parcurs cu cîte 1-2 linguri de ulei.
 5. Odată ce ai toată cantitatea de vinete prăjite, întinde-le în tava de copt și ornează-le. Primul strat - sos de roșii pe care în prealabil l-ai condimentat cu oregano uscat. Al doilea strat, mozzarela.
 6. Dă la cuptor 10 minute. Dacă ai cuptor electric pune-le sus de tot, fix sub sursa de căldură - se va rumeni frumos brînza la suprafață.
 7. Scoate din cuptor și împodobește-le cu frunze de busuioc proaspete. Servește-le calde, cînd se răcesc nu mai sunt așa de bune.

Cu drag de hrană și de viață,