Mi-am dat seama zilele trecute că eu nu am scris niciodată pe blog despre guacamole, una dintre gustările mele preferate. Nu știu nici dacă am precizat vreodată cît de mult iubesc avocado — este unul dintre motivele pentru care viața în Chiang Mai îmi priește teribil. Aici găsesc avocado bun aproape în fiecare zi a anului, este crescut local și foarte rezonabil la preț. Aș mînca avocado, dacă mi-aș permite, dimineața, la prînz și seara. Dar nu-mi permit pentru că pînă la urmă este o sursă de grăsime, chiar dacă nesaturată, dar prea multă grăsime strică.

Insist să scriu despre guacamole, deși sunt convinsă că există rețeta pe multe alte bloguri românești, pentru că am învățat de-a lungul timpului cîteva trucuri care ajută enorm la obținerea unui guacamole cu textură și gust bun. Dă un search pe google sau pe Instagram și ai să vezi des un bol plin de o chestie mai degrabă asemănătoare unei vome decît unui spread de avocado.

 1. Avocado trebuie să fie copt dar nu extra-mega copt. Dacă este foarte copt se va face fleașcă, nu va păstra la amestecare niciun pic de textură. E mai bine să fie semi-gata ca să ai în guacamole un amestec fericit – să fie o parte cremos și o parte cît de cît solid, să simți că chiar bagi ceva în gură.
 2. Nu pisa avocado cu furculița cum zice toată lumea. Dacă este copt cît trebuie va fi suficient să îl iei cu lingura din coajă și să-l pui în bol. Cînd vei combina cu restul ingredientelor va fi perfect – partea moale se va face piure, părțile mai ferme vor rămîne pe poziții dînd textură.
 3. Roșiile trebuie scobite – tot ce înseamnă pulpă moale și semințe se dau deoparte și se folosește numai coaja pentru guacamole. Motivul e simplu – ce în interior are multă zeamă și va face guacamole să se fleșcăie teribil.
 4. Mai puțină sare ajută, la fel și mai mult piper. Înjumătățește cantitatea de sare pe care o puneai pînă acum și dubleaz-o e cea de piper negru proaspăt măcinat. Va fi bine.
 5. Cîteva boabe de rodie presărate pe deasupra vor face minuni. Știu că nu au nimic de-a face cu rețeta originală dar îți jur că fac povestea mult mai frumoasă. Mexicanii nu știau ce e aia rodie că altfel sigur o includeau și ei în combinație.

guacamole-1

Un singur lucru își mai spun și trec la rețetă: ai grijă cu ce combini avocado. Alege pîine integrală și limitează-te la două felii. Sau înlocuiește pîinea cu frunze de salată/varză chinezească.

Guacamole
Author: 
Recipe type: snack
Cuisine: Mexican
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 4
 
Ingredients
 • 2 avocado
 • coaja de la o roșie
 • 1 cățel de ursturoi
 • zeama de la ¼ de lămîie
 • ½ linguriță sare
 • piper proaspăt măcinat după gust
 • boabe de rodie bine coapte
 • cîteva frunze de cilantro
Instructions
 1. Taie avocado pe din două, scoate miezul cu o lingură și transferă într-un bol.
 2. Taie roșia, scoate tot ce are la interior și toacă mărunt coaja.
 3. Curăță usturoiul și toacă-l mărunt.
 4. Toacă cilantro (dacă nu ai cilantro poți folosi pătrunjel).
 5. Adaugă ingredientele peste avocado și amestecă blînd cu lingura.
 6. Sărează și piperează. La final stoarce zeama de lămîie și combină cu restul ingredientelor.
 7. Servește cu boabe de rodie presărate pe deasupra.

Cu drag de hrană și de viață,