Mănînc dulciuri din ce în ce mai rar, iar cînd o fac prefer să fie făcute de mine. Știi că te îndemn mereu să optezi pentru a mînca ceea ce iese din mîinile tale mai degrabă decît a înhăța fără discernămînt de pe raft. #Decesăcumperi cînd poți să faci, nu? Pentru mine principiul ăsta s-a născut inițial dintr-o mare lipsă — trăiesc de 3 ani undeva la țară, într-un ungher de Thailandă în care accesul la ingrediente, chiar dintre cele mai banale, este dificil. Iaurt nu, smîntînă nu, ardei gras nu, nuci de diverse feluri nu și tot așa. Am învățat, așadar, să regîndesc întregul lanț de la cumpărături mai smart, la depozitare/conservare și consum astfel încît să nu mai simt că de 3 ori din 5 cînd vreau să gătesc ceva nu am cele necesare.

Revenind la dulciuri — tot lipsa opțiunilor cît de cît decente m-a împins să pregătesc acasă. Sigur că sunt tone de biscuiți și napolitane și cîte și mai cîte pe rafturile de la 7 Eleven, dar de acestea mă feresc cel mai mult pentru că sunt toate fabricate și nu făcute (știu că nu e nevoie să îți explic diferența). Zahăr în exces, conservanți al căror nume și efecte secundare nici măcar nu mi le pot imagina, făină albă lipsită de orice nutrienți șamd. Sigur că nici acasă nu pot controla 100% ingredientele pe care le folosesc, dar am opțiunea de a alege  – să folosesc sau nu făină și dacă da de ce fel, ce grăsimi, cît zahăr și de ce tip. Din ce în ce mai rar pregătesc dulciuri complicate și tot mai des apelez la ingrediente naturale. Prefer să fac clătite cu gem de casă decît vreun tort complicat cu 5 straturi de cremă. Sau un sorbet din fructe cu foarte puțin zahăr adăugat. Sau gogoșele din astea de mai jos la care nu pun niciun pic de zahăr/miere/sirop și pe care le las numai cu ce a dat Natura ingredientelor din rețetă. Eu le zic gogoșele deși toată lumea preferă denumirea moștenită din engleză – energy balls.

energy-balls-vegane-1200(3)

Rețeta pe scurt este: nuci + curmale + fructe uscate + ulei. Mai departe faci cum îți trece prin cap, după poftă și ce ai la îndemînă în cămară. Nu contează că sunt nuci românești, pecan sau migdale, este irelevant dacă pui merișoare sau caise confiate. Uleiul poate fi de cocos sau de cacao. Poți adăuga fulgi de cocos, arome diverse, miere dacă vrei să iasă mai dulci. Up to you! Eu nu le fac niciodată identice pentru că nu am de două ori fix aceleași resurse în casă. Mai jos varianta de săptămîna asta.

Gogoșole energetice cu cacao
Author: 
Recipe type: Dessert
 
Ingredients
 • 20 de curmale fără sîmburi
 • 2 pumni generoși de migdale
 • 1 pumn timid de stafide
 • 1 mînă de nuci caju
 • 1 lingură de cacao
 • 2 linguri de ule de cocos
 • 1 linguriță de scorțișoară măcinată
Instructions
 1. Procesează toate ingredientele uscate în robotul de bucătărie. Dacă ai un robot mai mic, așa cum am eu, pune-le pe rînd și le amesteci ulterior într-un bol. Ar trebui amestecate pînă devin lipicioase și se transformă într-o masă fără formă definită.
 2. Scoate amestecul într-un bol, adaugă cacaoa, uleiul de cocos, scorțișoara și/sau orice alte mirodenii ai vrea tu să mai pui. Amestecă totul bine.
 3. FIa cîte o bucățică din amestecul format și formează bile de mărimea unei monede de 50 de bani, dacă nu chiar mai mici.
 4. Dă-le prin cacao pînă sunt pudrate pe toată suprafața și așează-le pe o farfurie.
 5. Sugestia mea este să faci mai multe deodată și să le ții la frigider într-o cutie închisă ermetic - rezistă foarte bine pînă la o lună. Asta dacă nu le mănînci pe toate în primele 24h, ceea ce nu recomand unless you are running the Marathon.

Cu drag de hrană și de viață,