De bine ce ziceam acum cîteva zile pe Facebook că cel mai probabil nu voi mai apuca să scriu pe blog anul acesta, iată-mă cu o rețetă oarecum neobișnuită pentru mine. Cel puțin în ultima vreme. Dacă mă citești de mai mulți ani, știi că pe la final de 2015 am făcut o obsesie pentru tarte și am tot testat rețete astfel încît să deprind meșteșugul cît mai bine. Începusem cu o tartă cu ton, inspirată de Ileana de la zwei, dacă îmi amintesc eu bine. Abandonasem o vreme proiectul și spre final de an am intrat în fibrilații, aproape săptămînal făceam cîte o tartă precum aceasta cu mango. Stăteam la povești cu Andra de la la Mentă și Rozmarin, care drăguță cum este, îmi explica prin mesaje ce și cum să fac ca să îmi iasă aluatul bine, să îl pun perfect în tavă și să-l coc fix cît trebuie.

Rezultatele au fost minunate și nu prea. Adică am învățat să meșteresc aluatul de tartă bine, dar cu prețul unor kilograme în plus. Pentru că, ghici ce, tartele alea pe care le coceam eu sfîrșeau nu la gunoi, ci mîncate cu zece guri – mai degrabă de mine decît de Brăduț. Drept urmare m-am lăsat de tarte multă vreme. Pînă acum în vacanță cînd am găsit la supermarket rubarbă și am zis să încerc o tartă cu rubarbă și căpșune.

Am sfîrșit prin a face galetă – adică o tartă fără formă, dacă mă întrebi pe mine. Este varianta mai simplă de tartă pentru cei leneși sau cei care se tem de întins aluatul și pus ca la carte în formă. Sau pentru cei ce nu au o tavă specială de tartă. Ideea este să întinzi aluatul bine pe o foaie de copt, să pui umplutura, oricare ar fi ea, să împăturești grosier marginile aluatului și să bagi la cuptor.

galeta-cu-rubarba-si-capsuni-1000(1)

Eu am îndrăznit să combin pentru aluat făină albă de grîu cu făină de secară — gîndindu-mă că în felul acesta voi evita, măcar parțial, balonarea cauzată de obicei de făina de grîu. A ieșit foarte bine, ba chiar cu un gust special la care pe viitor nu vreau să renunț.

Pentru umplutură se folosește de obicei amidon de porumb care să lege sucurile lăsate de fructe, eu nu avea în casă așa ceva, am combinat fructele fierte în prealabil cu semințe de psyllium. Nu e musai să faci ca mine, vreau doar să subliniez că există opțiuni, nu te lăsa descurajată. Rubarba, pentru cine nu a încercat-o încă, este acrișoară și dă o notă foarte fresh acestui desert.

Galetă cu rubarbă și căpșune
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 8
 
Ingredients
 • Pentru aluat:
 • 260g făină combinată - ⅔ făină albă + ⅓ făină de secară (sau de grîu integrală)
 • 120g unt nesărat
 • 3 linguri de zahăr
 • 1 praf de sare
 • 3-4 linguri de apă foarte rece
 • 1 ou + 3 linguir de lapte
 • Pentru umplutură:
 • 2 cups rubarbă tăiată bucăți cu lungimea de 2cm
 • 1 cup căpșune tăiate jumătăți
 • ⅓ cup zahăr brun
 • ⅓ cup apă
 • 1 lingură amidon de porumb sau semințe de psyllium
 • vanilie, scorțișară sau orice alt condiment simți că ar merge bine
Instructions
 1. Pentru aluat combină cele două tipuri de făină cu zahărul și sarea și taie untul cubulețe. Amestecă bine cu mîinile pănă obții un amestec asemănător nisipului. Adaugă treptat apa rece (foarte rece trebuie să fie - pune-o dinainte într-un pahar cu cîteva cuburi de gheață sau ține-o la frigider) și amestecă aluatul pînă se leagă și poți forma o bilă.
 2. Învelește bila în folie transparentă și las-o în frigider cel puțin 30 de minute. În acest răstimp pregătește umplutura pentru galetă.
 3. Spală rubarba și căpșunele, taie-le și amestecăle cu zahărul și apa. Pune-le la foc mediu-mare pînă dă totul în clocot, apoi lasă-le încă 5 minute la foc mic.
 4. Scoate rubarba și căpșunele într-o sită și lasă-le să se scurgă vreme de 5 minute.
 5. Amestecă fructele cu amidonul de porumb sau semințele de psyllium, în funcție de ce ai decis să folosești.
 6. Scoate aluatul de la frigider și întinde-l bine într-o foaie cu grosimea de aproximativ jumătate de centimetru. Mie cel mia ușor îmi este să fac asta între două foi de hîrtie de copt, dacă ai altă metodă spune-ne și nouă într-un comentariu ca să mai învățăm unii de la alții.
 7. Dacă ai folosit metoda mea, îndepărtează hîrtie de copt de deasupra și las-o numai pe cea de dedesubt. Pune umplutura pentru tartă în mijlocul foii de aluat și împăturește marginile.
 8. Amestecă oul cu laptele și unge toată suprafața tartei cu ajutorul unei pensule de bucătărie (silicon sau orice altfel de pensulă preferi). Dacă vrei, poți presăra și cîțiva stropi de zahăr brun.
 9. Coace galeta la 180 de grade Celsius vreme de 20 de minute sau pînă cînd marginile devin aurii.
Notes
Cînd spun "cup" mă refer la unitatea de măsură folosită în special în America. 1 cup are aproximativ 234g făină/zahăr.
Poți foarte bine să folosești numai făină albă dacă preferi așa.
Poți înlocui rubarba și căpșunile cu fructe de pădure, ananas din conservă (caz în care te-aș sfătui să nu mai adaugi zahăr la umplutură), piersici caise sau orice fructe ai la îndemînă proaspete sau congelate.

Sper să îți placă și să îți fie de bine!