Am avut vreodată ocazia să îți spun că toată viața am urît fasolea verde? Am mîncat cînd nu am avut de ales dar niciodată cu plăcere. E ceva cu textura ațoasă, cu faptul că dacă trebuie pregătită și durează foarte mult… nu știu exact dar fasolea verde nu este punctul meu forte, nu-mi vine să o cumpăr, să o pregătesc, să o gătesc. O fac din cînd în cînd la insistențele lui Brăduț, care este fix la polul opus – iubește fasolea verde și ar vrea să mănînce cel puțin odată pe săptămînă.
Ultima oară cînd am fost la piață am zis, hai, bine, îți fac fasole verde. Am găsit o fasole verde tînără foarte arătoasă și am cumpărat-o. Mi-a ieșit destul de bine partea cu spălatul și curățatul, nu a durat o viață cum mi se părea înainte. Am pregătit fasolea imediat ce am venit de la piață, așa cum fac deja de luni bune cu toate legumele și fructele pe care le cumpăr proaspete, ca parte a procesului de meal prep despre care am mai vorbit pe pagina de Facebook. Am spălat, tăiat capetele, am lăsat la uscat și apoi am băgat fasolea la frigider. Peste trei zile cînd am scos-o să o gătesc, era la fel de proaspătă și mi-a fost ușor să mă apuc de treabă.
Lesson to take home din scurta poveste: nu zice automat NU unui ingredient sau fel de mîncare. Ia-l ca pe o oportunitate de a explora noi posibilități. Fasolea verde este fasole verde dar felul în care este gătită, aromele adăugate pot schimba cu totul gustul și textura originală și te-ai putea trezi, asemenea mie, că dintr-un opozant înfocat al unui ingredient, ești peste noapte un mare fan.
Și acum rețeta simplă și rapidă, așa cum te-am obișnuit. Ai nevoie de șapte ingrediente și 20 de minute pentru a pregăti această fasole sotată cu usturoi și lămîie. Poți să o mănînci cu orez sau quinoa sau ca garnitură la o friptură de vită, de exemplu. Oricum ar fi, garantez că este foarte fresh, crocantă (dacă respecți pașii!) și tare aromată.
Pasul 1 – pui o oală cu apă la fiert și separat pregătești un bol cu apă și gheață. Cînd dă apa în clocot, adaugi fasolea și o lași să fiarbă 3-4 minute.
Pasul 2 – scoți fasolea și o muți în bolul cu apă rece. O lași la răcit și apoi o scurgi bine de apă.
Pasul 3 – toci mărunt 5 căței de usturoi și dai pe răzătoare coaja de la o lămîie.
Pasul 4 – încingi o tigaie și topești în ea un cub de unt. Adaugi usturoiul și sotezi 2 minute, avînd grijă să nu îl arzi. Adaugi fasolea și storci zeama de la aceeași lămîie de mai sus. Sotezi alte 5-6 minute.
Pasul 5 – scoți fasolea pe o farfurie, sărezi, presari coaja de lămîie și cîțiva fulgi de chili (opțional). Razi pe deasupra parmezan.
Pasul 6 – mănînci, cum ziceam mai sus, ca atare sau cu orez sau ca garnitură la friptura ta preferată.
Să îți fie de bine!
Buna seara. Eu nu mai fierb legumele de cativa ani ci le pun la abur vreo cinci sau sapte minute si nu le mai racesc dupa. In rest, asa fac si cu brocoli(dar fara usturoi) si cu kalele, conopida, morcovi tineri, iar mazarea nu o tratez asa ci direct in tigaie gata congelata (ca eu cultiv si surplusulil congelez vara.
Toate bune!