Couscous cu năut, ceapă caramelizată și măsline
Autor: 
Recipe type: Main
Pregătire: 
Gătit: 
Total: 
 
Ingrediente
  • 2 cepe mari
  • 200g couscous
  • 150g năut
  • 200g măsline
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • sare
  • zeamă de lămîie
  • pătrunjel/cilantro
Mod de preparare
  1. Primul pas este să fierbi niște apă, pe care, cînd clocotește, să o pui peste couscous (numai o idee deasupra boabelor de couscous). Acoperă cu un capac/o farfurie bolul în care ai couscousul și lasă deoparte.
  2. Taie cepele grosier.
  3. Într-o tigaie bună în care ai încredere că nu-ți arde mîncarea decît dacă o uiți pe foc în vreme ce tu faci duș, te coafezi, te machiezi și faci și puțin shopping la mall, încinge uleiul de măsline. Cînd vezi că sfîrîie, pune ceapa peste și toarnă-ți un pahar de vin - la acest pas vei avea nevoie de cea mai multă răbdare.
  4. Focul trebuie să fie mai degrabă mic. După aprox. 10 minute ceapa va deveni transparentă. Adaugă o linguriță rasă de sare. Amestecă, soarbe din vin, amestecă.
  5. La cantitatea asta nu foarte mare ceapa ar trebui să fie caramelizată pe la minutul 20. Nu te speria dacă se ard și se lipesc cîteva bucățele, tocmai alea dau gustul cel mai bun.
  6. Cînd simți că e aproape gata, adaugă năutul și măslinele tocate grosier. Mai soarbe de doua-trei ori din vin și tot de atîtea ori amestecă ingredientele în tigaie. Stinge focul.
  7. Couscousul e gata cu siguranță. aerează-l cu ajutorul unei furculițe și răstoarnă-l peste ce ai pregătit deja în tigaie. Amestecă bine.
  8. Stropește totul cu zeamă de lămîie. Nu multă și nu din prima - pune 2 lingurițe, vezi cum ți se pare, reglează și cu sare dacă e cazul. Mîncarea la final trebuie să aibă doar o urmă fină de aciditate de la zeama de lămîie.
  9. Servește cu pătrunjel/cilantro proaspăt tocat.
Recipe by Elena Stanciu | Nutrition & Wellness Coach at https://www.sufletpentruhrana.ro/vegan-monday-couscous-cu-naut-ceapa-caramelizata/