Odată cu lansarea noii variante de site, am detaliat la secțiunea de servicii de coaching private  evaluarea, menționînd că este primul pas pe care oricine are probleme de sănătate ar trebui să-l facă înainte de a decide să se medicamenteze sau să țină regim după diagnostice puse conform dlui dr. Google. Revin astăzi pentru a detalia și exemplifica acest serviciu, astfel încît să fie mai ușor de înțeles ce benficii poate avea, fie că problema ta este una de migrene recurente sau diagnostic de sindrom al colonului iritabil.

Nu am nicio metodă suficient de etică astfel încît să folosesc cazurile clienților mei dar, din fericire în acest moment, am la îndemînă cazul meu personal cu care să vă exemplific ce înseamnă procesul de evaluare din perspectivă funcțională.

Premise/simptome la momentul octombrie-noiembrie 2019
 • oboseală, nu gravă dar aproape permanentă – sentimentul că nu există energie suficientă să fac tot ceea ce mi-am propus, astfel încît task-urile se tot amînau de pe o zi pe alta
 • rărirea părului în zona scalpului – fără zone clar delimitate, pur și simplu simțeam că se vede din ce în ce mai ușor pielea și că atunci cînd prind părul între degete este tot mai puțin
 • ocazional tremur/spasme în degetele de la mîini – la momentul respectiv nu le mai avusesem de cîteva luni dar existaseră într-o vreme zilnic și nu le puteam ignora (chestionarul de simptome pe care-l folosesc cu clienții, de exemplu, cere să se facă referire la o perioadă de doi ani)

Dacă e să fiu sinceră pînă la capăt, oboseala o treceam cu vederea. Tremurul părea că dispăruse. Ceea ce m-a pus pe gînduri și m-a făcut să mă apuc de investigații a fost podoaba capilară. Nu am mai avut din adolescență păr foarte bogat dar parcă acum era prea de tot. Brăduț îmi spunea că mi se pare. Am decis că am două opțiuni: mă tund scurt sau mă ocup de problemă așa cum fac cu orice alt client.

Aveam nevoie de un set de analize de bază care să îmi arate situația generală. Am testat așa cum în teorie aș cere oricărui client să testeze: hemoleucogramă completă, tiroidă (TSH, FT3, FT4), profil lipidic, profil glicemic (glicemie, insulină, hemoglobină glicozilată), hormoni sexuali (estrogen, progesteron, testosteron), vitamine și minerale (mageziu, zinc, fier, feritină, A, D, B-12, folat, B6). Nu toate acestea teste sunt incluse în analizele anuale și nici eu nu le cer tuturor clienților – este doar un set de bază, bun a desena o schiță de sănătate relevantă.

Harta de simptome și posibile cauze

Da, este o hartă la propriu pe care o alcătuiesc fiecărui client. Primul pas este să selectez simptomele raportate ca fiind cronice sau grave/frecvente și să le adaug categoriilor prestabilite de pe hartă. Tremurul meu, de exemplu, intră la circulație, căderea părului la nutrienți, oboseala la energie&neurotransmițători. Și tot așa, rinita alergică va apărea mereu la imunitate, refluxul la digestie, stresul cauzat de job sau lipsa unui partener de viață la hrană primară. Peste simptome, pe aceeași hartă, adaug datele care îmi semnalizează posibile probleme.

Avînd simptome, date de laborator, istoric personal și cunoștințe de medicină funcțională, mă pot apuca la pasul doi să leg toate informațiile între ele și să stabilesc posibile relații de cauzalitate. Aici revin la stilul de viață raportat de client astfel încît să înțeleg cît mai bine circumstanțele unice și personale care ar fi putut duce la apariția unei probleme.

Mă întorc la exemplul personal – la analize am descoperit că am vitamina D foarte mică, ceea ce ar putea duce cu gîndul la o malabsorbție (caz în care ar fi fost voba de o malabsorbție de grăsimi ȘI de vitamine liposolubile) sau la o situație de stil de viață care să mă fi împiedicat pe o perioadă lungă de timp să mă expun la soare. Mi-a fost ușor să înțeleg că era varianta doi – deși trăiesc la tropice, anul trecut m-am ascuns mai tot timpul în casă la aer condiționat pentru că afară nu se putea trăi pe motiv de căldură excesivă, smog sau ploaie+căldură+umezeală. În felul acesta am știut că nu am motiv să mă îngrijorez de funcția pancreatică sau biliară, binînțeles și pentru că nu existau alte simptome care să mă facă să cred că nu absorb grăsimi.

Această etapă durează cel mai mult, poate varia de la două ore pentru un caz simplu pînă la 10-12-15 ore (împărțite în mai multe zile, desigur) de cercetare și studiu. Toate acestea contribuie, repet, la identificarea cît mai corectă a cauzelor, care pot fi diferite de la o persoană la alta, chiar și în cazuri în care diagnosticul este același. Două persoane cu diabet zaharat nu au ajuns la această situație pe aceeași cale – una este posibil să fi avut ani de zile de stres cronic, cealaltă să fi iubit nespus eclerele și să fi mîncat cîte 5-6 pe zi. Și chiar și în acest exemplu ușor exagerat se poate merge mai departe cu cercetarea – ce a declanșat și menținut stresul cronic la prima persoană și ce a făcut-o pe a doua să ajungă dependentă de prăjituri, vreun sentiment de singurătate apăsătoare, imagine proastă de sine, o despărțire?

Direcții preliminare

Pe baza acestora merg mai departe, fie cu investigații suplimentare dacă situația o cere, fie cu o strategie de coaching care să îmbunătățească și să rezolve pînă la urma cauzele problemelor de sănătate.

În cazul meu, rărirea părului putea avea două cauze majore: dominanță androgenică (prea mult testosteron, de exemplu) sau tiroidă înceată (pe ce fond? era de verificat în harta simptomelor). Primul scenariu nu se aplica, testosteronul meu nu este deloc mare (iată și motivul pentru care am apelat la tstarea de hormoni). Tiroida, însă, s-a dovedit a nu funcționa tocmai optim – conversia dintre T4 liber și T3 liber nu era ideală. De ce? Tot analizele m-au ajutat să înțeleg: fier mic. Nu aveam deficiență clinică dar nici un nivel satisfăcător.

Fierul este cofactor în funcția tiroidiană, iar eu neavînd suficient, puteam presupune că asta încetinește conversia hormonilor. Văzînd fier mic în analize, m-am uitat și la celalte minerale și în special la vitamina B-12. Restul mineralelor erau în regulă, B-12, însă, pentru o persoană cu o dietă omnivoră și variată, era foarte mic. De ce? Știu că pare că toată această evaluare este aseamenea unei conversații cu un toddler și chiar așa este – de ce trebuie să se repete tot timpul astfel încît să mergi mai sus și mai sus și să descoperi cauzele profunde.

Așadar, fier mic, vitamina B-12 mică pe fondul unei diete din care nu lipsesc produsele de origine animală, cele mai bogate în cei doi micronutrienți. Lucrurile în acel moment au fost clare: hipoclorhidrie. Stomacul meu nu secreta suficient acid clorhidric astfel încît fierul să fie separat eficient de proteină, iar B-12 să fie legat la factorul intrinsec fără de care nu se poate absorbi. De ce hipoclorhidrie dacă respect igiena mesei (mestec, mănînc încet, nu beau apă în timpul mesei), nu am suprapopulare de Helicobacter, nu am peste 60 de ani? Din cauza tiroidei suboptime! Și iată un cerc vicios extrem de des întîlnit – absorbție mică de fier (care suspectez că a fost inițial lipsă în dietă – am fost vegetariană mulți ani!) încetinește tiroida, iar tiroida înceată face ca toate procesele din corp să încetinească, inclusiv secreția de acid clorhidric, inclusiv regenerarea podoabei mele capilare!

Strategia de intervenție

Avînd diverse puncteale puzzle-ului deja unite pot trece la implementare, să-i spunem așa. Am menționat mai sus, abordarea mea este una bifocală. Iau în calcul intervenții rapide, în general destinate ameliorarii simptomelor celor mai deranjante pentru client sau pe care le indentific eu ca fiind cruciale în procesul de vindecare (constipație, lipsa somnului de calitate, hipoclorhidrie, de exemplu). Pe lîngă aceste rezolvări temporare, lucrez cu clientul la schimbări fundamentale care să îl ducă înapoi într-o stare de sănătate și să îl mențină acolo pe termen lung, fără ajutor din partea mea.

Concret în cazul meu, plecînd de la simptome și ajungînd la intervenții:

 • oboseala – ușoară anemie (fier mic, B-12 mic)
 • tremur/spasme în degetele de la mîini – B-12 mic care face ca volumul celulelor roșii să fie prea mare pentru ca acestea să ajungă pînă în cele mai mici vase de sînge
 • rărirea părului – fond de tiroidă înceată din cauza fierului mic
 • intervenții imediate:
  • suplimentare cu acid clorhidric pentru îmbunătățirea digestiei și a absorbției de minerale și B-12
  • suplimentare cu vitamina D, la care nu existau simptome vizibile dar știam că nu este deloc în parametrii și trebuie să crească
 • intervenții pe termen lung
  • igiena mesei respectată cu și mai mare sfințenie
  • atenție sporită la managementul stresului pentru a nu ajunge în situația în care acesta să contribuie și el la diminuarea funcției gastrice
  • suplimentat în dietă cu alimente bogate în fier și B-12
  • cît mai multă expunere la soare astfel încît să reiau producția naturală de vitamina D

Sper că am fost clară și logică și că ai înțeles că evaluarea aceasta nu este ca mersul la farmacie cînd te doare capul. Dacă ai nevoie de ajutor cu dureri/simptome cărora nu reușești să le dai de cap, vino la evaluare și te ajut: 1. să identifici dinamicile specifice corpului tău, care au dus la apariția problemelor și 2. să formulezi o strategie personalizată cu care să diminuezi simptomele (termen scurt) și să rezolvi cauzele profunde (termen mediu-lung).

Să îți fie de bine!

Photo delfi de la Rua și Ryoji Iwata via Unsplash.