Mi-am dat seama la 38 de ani că nu știu sigur dacă îmi plac sau nu vinetele. Iubesc salata de vinete și moutabalul dacă sunt făcute bine, ceea ce se întîmplă rar. Orice gospodină din România are pretenții că știe să facă o salată de vinete și dacă e să guști e messed-up la cel puțin jumătate dintre ele – prea mult ulei, de cele mai multe ori, prea multă maioneză sau ceapă, nu suficientă sare șamd. Babaganoush-ul de la libanez mă m-a impresionat niciodată și i-am dat multe șanse.

Pe vremuri făcea mama niște pui la cuptor învelit în felii de vinete, era viață, dar între timp nu mai mănînc carne și nici prin cap nu mi-ar trece să mai prăjesc felii de vinete (trebuiau prăjite întîi și apoi puse la cuptor cu puiul). Și dincolo de asta vin și de întreb mai este ceva? Ah, vinetele mici din green curry thailandez? Nu, mulțumesc, nu mă excită în niciun fel.

Glumesc, desigur, știu că sunt sute/mii de feluri de a găti vinetele, oar că nu am avut eu parte prea mult de ele. Acum cîteva săptămîni am cumpărat multe vinete din piață. Din cele mici și mov și din unele lunguiețe și mov. O frumusețe toate, pe cele rotunde îmi venea să le înșir pe ață și să mi le pun la gît drept colier. Le-am luat zicîndu-mi că văd eu ce fac cu ele, experimentez. Asta mai ales pentru că vînăta în sine mi se pare că are un enorm potențial de yummieness. 

Ba despre cele mici, rotunde am postat pe Facebook și Instagram întrebînd dacă are cineva idee cum le-aș putea găti. Au avut oamenii, m-am bucurat. Și pe una am și pus-o parțial în aplicare, îți zic mai jos cum. Cert este că am sfârșit prin a mînca trei zile numai vinete pentru că, ce să vezi, mi-au plăcut deși nu le-am făcut salată de vinete (bună). So, că tot vine toamna și vei fi inundat de vinete pe toate drumurile, iată puțină inspirație.

Vinete stir-fry

  • vinete (eu am folosit din cele rotunde și mov, foarte populare în Asia)
  • o ceapă roșie tăiată felii subțiri
  • 4-5 căței de usturoi
  • sare și piper
  • fulgi de chilli
  • 2 linguri de aceto balsamico
  • 5 linguri ulei de măsline

Speli vinetele și le tai pe din două. Le asezonezi într-un castron cu sare, piper, ulei de măsline (3 in cele 5 linguri) – amesteci astfel încît să se mînjească bine de tot. Toci ceapa și o călești în restul de ulei cîteva minute pînă se înmoaie. Adaugi în tigaie usturoiul tocat grosier și îl perpelești maxim 1 minut după care adaugi vinetele. Le gătești vreme de 5 minute, după care le transferi într-o tavă, le stropești cu oțetul balsamic și le bagi la cuptor – 15-20 de minute la 180°.

Le poți folosi așa cum sunt ca garnitură sau însoți de orez simplu sau couscous. A doua variantă merge mai bine. Nu sunt cele mai arătoase din lume, dar compensează prin gust big time. Dacă ai la îndemînă și niște iaurt și cilantro fă un sos rapid din ele – 3 linguri de iaurt, 1 lingură de ulei de măsline, zemă de lămîie și sare după gust, frunze tocate de cilantro.

vinete-prajite-1200(1)

Vinete coapte cu sos de iaurt și mentă

  • 6 vinete (eu am folosit unele mov deschis și lunguiețe, presupun că merg și cele grăsane de la noi – caz în care aș zice că 2 sunt suficiente pentru doi oameni)
  • sare și piper
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 100g iaurt gras
  • mentă proaspătă
  • 2 căței de usturoi
  • ulei de măsline
  • cîteva roșii cherry

vinete-coapte-cu-iaurt-si-rosii-1200(2)
Încinge cuptorul la 200°. Taie vinetele pe din două pe lung, crestează-le în zig zag, sărează-le foarte puțin și unge-le cu ulei de măsline (eu dau cu pensula îmbibată de 2-3 ori că tot absorb nesătulele). Așează-le în tavă și bagă-le la cuptor 20-30 de minute pînă se coace carnea bine.

Prepară sosul amestecînd iaurtul cu mentă, usturoi tocat în mojar, sare și piper. Odată ce vinetele sunt coapte, scoate-le din cuptor și garnisește-le bine cu sos de iaurt și roșii cherry tocate mărunt. Eu am mai presărat și niște mărar proaspăt pentur simplul motiv că îl aveam în frigider (nu se întîmplă prea des să-l găsesc la piață, iar cînd o fac apăi pun mărar și-n cafea. Kiddin’).

Sper să îți placă și să îți fie de bine!