Păi e simplu. Nu pare, știu, dar chiar e super simplu. Pe mine m-a speriat nițel ideea și am tot amânat să încerc – aveam impresia că nu îmi va ieși bine orice aș face, așa că mai bine să stau în banca mea ca să mă scutesc de dezamăgire. Până într-o zi, să tot fie două luni, când nu am mai putut de poftă și mi-am zis că nu se mai poate, găsesc eu o variantă. Și ce să vezi, chiar am găsit-o atunci și apoi de încă câteva ori, niciodată la fel, dar din ce în ce mai bun.

Ca să nu te sperie și pe tine ideea, ține minte așa: burgerul este de fapt o chiftea, în cazul nostru vegetariană. Nici mai mult, nici mai puțin. Apoi, reține și că ai libertate totală la ingrediente, poți să mix & match tot felul de legume și leguminoase pe care le ai prin casă și frigider. Odată stabilite regulile acestea, te poți apuca de treabă. Uite câteva idei de ingrediente pe care le-ai putea combina:

morcov • cartof dulce • cartof • țelină • sfeclă roșie • quinoa • năut • linte roșie • mei • germeni de tot felul • fasole roșie • ciuperci • semințe de tot felul (floarea-soarelui / dovleac /susan)

Cu servirea e la fel de simplu – chifle proaspete, de preferat făcute în casă (poți folosi rețeta de pâine de aici, doar că în loc de pâini formezi chifle) plus tot ce te mai excită pe tine: muștar / ketchup sau, mai bine, sos de roșii home made / frunze de salată / ceapă / roșii / castraveți proaspeți sau murați / germeni / maioneză etc.

Eu îți las mai jos rețeta cu care am lucrat ultima oară pentru cina de Thanksgiving, sper să-ți placă! Dacă faci un burger inspirat de rețeta mea, nu uita să te lauzi cu el pe Facebook sau Instagram, folosind hashtag-ul #sufletpentruhrana.

Burger vegetarian
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
  • 3 morcovi
  • 1 cartof dulce
  • 1 cartof normal, mărime medie
  • 1 cup quinoa fiartă
  • 2 linguri de psyllium
  • 1 ou
  • sare, piper
  • pătrunjel proaspăt
Instructions
  1. Fierbe quinoa și las-o deoparte într-o sită ca să se scurgă toată apa din ea.
  2. Pune cele 2 linguri de psyllium într-o ceașcă, acoperă-le cu apă.
  3. Dă pe răzătoare legumele și amestecă-le într-un vas cu quinoa fiartă, oul, semințele de psyllium hidratate. Adaugă sare și piper după gust. Aruncă și o mână de pătrunjel proaspăt tocat.
  4. Formează burgerii - de mărimea palmei, groși de 1,5cm. Poți să-i formezi liber cu mâna sau să folosești o formă simplă, genul pe care-l folosești la patiserie sau la prăjit ouă cu formă perfectă.
  5. Aliniază-i în tavă pe o hârtie de copt și bagă-i la cuptor 20 de minute la 180°.
  6. Scoate-i și prăjește-i câte 2 minute pe ambele părți. Folosește minimum de ulei posibil - doar cât să mâzgălești tigaia.
Notes
Burgerii pot fi păstrați în frigider 3-4 zile. Eu refer să fac mai mulți deodată (din cantitățile de mai sus cred că mi-au ieșit 16buc.) și să-i bag la congelator fără să mai trec prin etapa prăjit. Îi aliniez turnuleț cu hârtie de copt între ei. Când am poftă, scot, execut prăjirea rapidă și gata.

Sper să îți placă și să îți fie de bine!