Îmi tot trece o întrebare prin cap de ceva vreme și pe baza ei demarez astăzi o serie de postări care sper să te ajute în demersul tău către o alimentație mai curată și mai echilibrată.

De ce să cumperi când poți să faci?

Știu că în general tot ceea ce scriu eu aici este despre chestii făcute în casă și că rolul postărilor este de a demonstra că gătitul nu e chiar atât de greu pe cât pare la prima vedere, că e benefic pentru sănătate dacă e făcut corect, că poate fi fun și îți poate aduce multe satisfacții. Am realizat, însă, că se poate merge mult mai departe fără un efort ieșit din comun. De multe ori în încercarea de a simplifica lucrurile apelăm la soluții nu chiar ortodoxe – sticle, borcane, conserve, pachete cu ingrediente de bază preparate și ambalate cine știe cu ce metode. Vorbesc aici de lucruri simple, de bază în bucătărie, ingrediente pe care le luăm de pe raft necondiționat, gândindu-ne că e mai ușor așa, că ne trebuie la multe chestii, că nu avem timp, că nu avem altă soluție. Ei bine, sunt o grămadă de ingrediente pe care le folosim în bucătărie pe care le putem face simplu și rapid în propria bucătărie, având astfel control mult mai mare asupra ingredientelor și metodei de preparare.

Încep astăzi cu sosul de roșii. Îl văd peste tot, în rețete de pe bloguri din România și din afară, în video-uri pe Youtube, e clar că e unul dintre cele mai folosite ingrediente. Aproape peste tot este scos din conservă sau borcan. Nu zic că toți producătorii de suc de rosii sunt diavolul întruchipat și că vând sânge de copil nevinovat în loc de ce scrie pe etichetă. Spun doar că orice vine la conservă este făcut astfel încât să aibă o viață cât mai lungă pe raft — pentru că așa e mai eficient pentru producător din punct de vedere logistic și financiar. Viața asta lungă pe raft nu înseamnă și viață lungă și sănătoasă pentru noi.

Pe scurt, de ce să cumperi când poți să faci? De ce să joci la loterie când poți să ai control?

Sosul de roșii despre care îți vorbesc necesită pentru preparare doar 5 ingrediente și este super simplu de pregătit. este gata în 20 de minute, poate fi păstrat într-o sticlă pe ușa de la frigider. Îl poți folosi la paste, la pizza, în tocănițe, ca sos pentru diverse aperitive. Eu l-am pus la treabă alături de niște paste, în loc de bulion când am făcut varză călită, în loc de ketchup la burgerii vegetarieni serviți la cina de Thanksgiving și ca dip sauce pentru conopidă pane.

Sos de roșii
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
  • 1 kg roșii
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 2-3 căței de usturoi
  • sare și piper
  • busuioc/oregano uscat - opțional, poți lăsa sosul fără condimente pentru a putea ulterior să îl folosești în cât mai multe combinații, fără restricția aromelor
Instructions
  1. Taie roșiile grosier, toacă mărunt usturoiul.
  2. Pe foc mediu încălzește uleiul de măsline într-o oală largă și adaugă roșiile și usturoiul. Nu călim mai întâi usturoiul pentur că nu vrem ca aroma lui să fie extra puternică. Amestecă din când în când până vezi că roșiile au început să lase din suc.
  3. Dacă vrei să pui condimente acum este momentul. Acoperă vasul și lasă-l pe foc mediu 10 minute. Amestecă din când în când.
  4. În cazul în care roșiile au fost foarte zemoase (la mine nu e cazul niciodată) ia capacul și mai ține pe foc alte 10 minute până sosul ajunge la consistența dorită.
  5. Bagă totul la blender și în câteva secunde ai gata sosul de roșii. Pune-l într-o sticlă cu gâtul larg sau într-un borcan. Îl poți ține la frigider pentru 7-10 zile.

Cu drag de hrană și de viață,