De trei ani de când locuim în Khanom avem deja o tradiție – după 15 decembrie și până la final de februarie vin românii unii după alții în vacanță aici. Unii pentru o lună întreagă, alții pentru doar câteva zile. Așa se face că de Crăciun nu suntem niciodată doar noi doi, dimpotrivă, eu intru în fibrilații și mă pun pe gătit ca și cum odată cu Crăciunul ar veni și sfârșitul lumii. Pe de altă parte, astea două săptămâni sunt cu adevărat vacanță și pentru noi. Toată lumea e plecată sau ocupată să sărbătorească, de plimbat nu ne plimbăm niciodată pentru că peste tot e high season, deci aglomerație și prețuri de trei ori mai mari. Acesta fiind contextul, iată cele mai notabile evenimente de la mine din bucătărie (sau de pe lângă).

Am avut baftă de zile ploioase și răcoroase înainte de Crăciun, ceea ce pentru mine a fost o adevărată binecuvântare pentru că, imaginează-ți, gătitul la 38-40 de grade nu e deloc distractiv. Am făcut cozonaci într-una dintre aceste zile de răcoare, drept urmare am închis toate geamurile și am înfofolit ligheanul cu tot felul de cârpe de teamă că nu o să crească. Au crescut chiar mai mult decât trebuia. Brăduț zice că au fost cei mai buni cozonaci, eu insist că se putea mult mai bine. Practice makes perfect, se știe, dar cu toate astea nu mă pot convinge să încerc mai des de odată pe an.

cozonaci-2015-1200

L-am descoperit pe Aaron E. Carroll, profesor de pediatrie la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Indiana. Omul scrie despre alimentație și despre diverse studii și cercetări din această zonă. Are un blog propriu, The Incidental Economist și este și colaborator la The New York Times. Ce îmi place la el este că abordează lucrurile cu relaxare, fără încrâncenări inutile, aduce argumente și pledează pentru aceleași chestii de care încerc să mă țin și eu: bun simț, măsură, firesc, entuzism moderat în fața curentelor la modă. Las aici numai acest articol scris de el, menționând că orice găsesc interesant postez pe pagina de Facebook a bloguluiSimple Rules of Healthy Living.

Am avut o vizită nu prea plăcută din partea dumnealui. Recunosc că m-am speriat mai tare decât la cobra din primăvară. Poate și pentru că nu mai eram singură acasă și trebuia să dovedesc că-s sexul slab. Ulterior am aflat că era inofensiv, doar un biet mâncător de șoareci. Violetta (cățaua) să trăiască pentru că ne avertizează de fiecare șarpe mic sau mare!

1479148_10153427047634755_8433871067042244636_n

Am citit French Women Don’t Get Fat scrisă de Mireille Guiliano, o carte despre care cred că am auzit prima oară la blonda-cu-farfuriile, cunoscută și sub numele de Oana Titică. O carte lejeră cu tips & tricks despre cum să te bucuri de viață și mâncare, să te miști cu talent și nu ca și cum te-ar fi băgat cineva la 220, cum se întâmplă în cele mai multe săli de sport din lume. Pe scurt:

Don’t Diet
Eat Chocolate
Drink Wine
Take Long Walks
Enjoy Life
Stay Slim the French way

În ton cu sus numita carte, e de menționat că am primit o tonă de brânză și niște vin alb. Mi-a plăcut mult Budureasca Fume, cupaj de Sauvignon Blanc, Reisling și Fetească Albă — sunt foarte departe de a fi vreo cunoscătoare, știu doar că mi-am găsit noul preferat din categoria albe. Drept urmare s-au petrecut câteva platouașe cu brânzeturi fine sosite din Elveția, struguri import China și vin import România.

Am văzut Burnt, regie John Wells, cu Brandley Cooper și Siena Miller în rolurile principale. Povestea subțirică, jocul decent. Entertainment ok de vacanță, nimic care să mă dea pe spate. Dacă ești din categoria care-l consideră pe Bradley Cooper a hottie, sigur, trebuie să-l vezi ca bad boy în acest film. Notabilă pentru mine a fost replica lui Brăduț, venită la numai 15 minute după începerea filmului: Facem și noi un platouaș? Drept urmare ne-am mutat cu tot cu laptop în bucătărie și am vizionat jumătate de film devorând chestiile menționate anterior.

Revenind în zilele noastre, menționez că am zărit undeva la Mazi un piure de linte. Nu am citit rețeta, am făcut după propria-mi imaginație o chestie delicioasă pe care am servit-o la masa de Crăciun alături de alte dubioșenii deloc de sezon. Astăzi, gândindu-mă la episod am zis să repet, de data asta mai conștient, notând cantități, purtându-mă ca un blogger de food responsabil. Felul de mâncare este un deliciu, un capriciu, foarte bogat ca textură și arome. Este sățios și cred că poate funcționa bine mersi pe post de anti-gripal în sezonul rece. Mai presus de asta, însă, este versatil – îl poți transforma foarte ușor din supă (cum am gătit eu astăzi) în tocăniță sau dipping. Dar să nu te mai fierb, că deja am povestit suficient.

ciorba-linte-soia-1200(2)

Ciorbă/tocăniță de linte și soia
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
 • 1l apă sau supă de legume
 • 1 cup linte roșie amestecată cu soia (3/4 linte, ¼ soia)
 • 1 ceapă mare
 • 1 roșie
 • 30g de unt
 • ulei de măsline
 • turmeric
 • paprika iute
 • sumac
 • sare
Instructions
 1. Tai ceapa solzi și o pui la călit împreună cu 2 linguri de ulei de măsline.
 2. Când începe să se rumenească, adaugi roșia, 1 lingură de paprika iute, 1 linguriță de turmeric și 1 ceașcă de apă/supă. Amesteci câteva minute până începe roșia să lase suc.
 3. Răstorni în oală lintea și boabele de soia, clătite în prealabil. Torni jumătate din cantitatea de apă/supă, amesteci, pui capacul și lași să fiarbă 10-15 minute.
 4. Adaugi și restul de apă/supă. Sărezi după gust. Arunci în oală și o linguriță de sumac și cele 30g de unt. Pui capacul la loc și mai lași pe foc mediu încă 10 minute.
 5. La momentul ăsta ciorba de linte este gata, așa cum o vezi la mine în poze. Poți alege să o servești așa sau o mai poți lăsa pe foc încă 10 minute fără capac, amestecând din când în când. Va scădea suficient cât să se transforme într-o tocăniță. Pe care, la o adică, o poți transforma într-un dipping numai bun de lins împreună cu niște lipie caldă - tot ce trebuie să faci este să o mai scazi încă 5 minute un pic la foc mic și să bagi blenderul în ea 1-2 minute.
Notes
* Când servești ciorba, pune alături și o jumătate de lime sau lămâie, e posibil să simți nevoia.
** Câteva fire de pătrunjel sau cilantro tocate mărunt o să adauge o notă fresh ciorbei/tocăniței.

Sper să îți placă și să îți fie de bine!