Suflet pentru hrana
  • Health Coaching
    • Programe nutriționale de grup
    • Sesiuni private de health coaching
    • Evenimente
    • Testimoniale
  • Dietă & stil de viață
  • Rețete
  • Contact

Tips&tricks // Cum faci paste de casă

18/11/2011 by Elena Stanciu 3 Comments

Mi-am adus aminte de pastele făcute acasă vara trecută şi de efortul depus pentru a obţine o cocă perfectă. M-am gândit că poate s-a inventat între timp vreo metodă mai uşoară dar de unde, tot aşa mult efort fizic trebuie să depui. Tot citind şi experimentând, am mai învăţat câte ceva:
  • Proporţia făină-ouă e uşor de reţinut: la 600g făină pui 6 ouă, la 200g pui 2 ouă etc.
  • Dacă vrei să te complici un pic, mai adaugi gălbenuşuri: 6 ouă + 3 gălbenuşuri, 2 ouă + 1 gălbenuş şi tot aşa.
  • Pastele ies mult mai gustoase dacă foloseşti în compoziţia aluatului numai gălbenuşuri: în loc de 6 ouă, pui 12 gălbenuşuri, în loc de 2 ouă pui 4 gălbenuşuri etc., etc.
  • Toată şmecheria stă în frământat! Imediat ce ai amestecat bine ouăle şi făina vei avea un bulgăre instabil de cocă, bun de nimic la prima vedere. Este făinos, lipsit de elasticitate, nici prin gând nu ţi-ar trece că l-ai putea lucra vreodată într-o felie subţire mai să vezi prin ea. Nu te descuraja, pune mânuţele la treabă şi frământă din tot sufletul cât de mult timp poţi. Nu zic să-ţi dedici viaţa acestei operaţiuni, însă 20 de minute trebuie să sacrifici. Dacă nu te simţi în putere, lasă mâinile în pace, scoate orice alte arme ai la îndemână şi roagă frumos partea masculină a familiei să te ajute.
    • ajută dacă împarţi coca în bucăţele mai mici şi te joci cu ele cum făceai când erai mic cu plastilina.
  • Materialul de lucru trebuie să fie fin şi elastic. Îl întinzi pe tot dintr-o bucată sau îl tai în porţii mai mici şi le desfăşori pe fiecare în parte.
  • Când te apuci de întins, presupunând că nu ai maşină de făcut paste, e bine să presari puţină făină pe blat/masă. Eu am observat, însă, că dacă aluatul e bine frământat se lucrează foarte uşor şi fără înfăinare şi nu se lipeşte deloc.
  • Cele mai multe reţete te învaţă să rulezi foia de aluat şi să tai feliuţe subţiri. Problema mea cu metoda asta este că la tăiere marginile ruloului de cocă se lipesc şi la bucata mică şi la cea mare. Rezultatul:  nişte rulouri mici pe care trebuie să le desfăşori ca să obţii nişte fâşii colţuroase. Uită-te la poză şi o să mă înţelegi:
  • Alternativa: tai feliile liber, cu un cuţit rotund de pizza. N-o să-ţi iasă egale dar dacă vroiai paste perfecte le cumpărai, nu?
  •  Scutură-le bine de făină înainte să le găteşti. Dacă nu faci asta, făina se va transforma în clăbuc în timpul fierberii.
  • Şi apropo de fierbere, nu le lăsa prea mult pe foc – 3-4 minute sunt suficiente să le ai al dente. Pune în apă câţiva stropi de ulei de măsline.
Ca să te orientezi mai uşor la cantităţi, îţi spun atât: 200g făină, 2 ouă şi 1 gălbenuş ajung pentru 3 porţii normale sau 2 porţii uriaşe. Mă gândeam eu că te ajută :-).
Spor la frământat şi poftă bună!

Related

« Lipii coapte în cuptorul de acasă
Yellow squash, fratele mai mic şi mai galben al dovleacului »

Din categoria: Home, Rețete Tag: bucătăria italiană, paste, tips&tricks

Comments

  1. gaby's blog says

    18/11/2011 at 1:42 PM

    foarte interesant! Si eu fac acasa paste dar eu framant aluatul in robot si il intind si tai cu masina de paste 😛 asadar sa tot fac la paste:D
    Arata foarte bine farfuria ta!
    o zi frumoasa!

    Reply
  2. transfer says

    18/11/2011 at 4:14 PM

    Mulumesc, Gabi. As evita si eu efortul dar lipsindu-mi tehnologia, merg pe varianta clasica.

    Reply

Trackbacks

  1. Cea mai simplă rețetă de paste says:
    08/12/2015 at 8:42 PM

    […] dacă îți plac pastele mult de tot trebuie să investești într-o mașină de făcut paste. De aluat nu trebuie să te preocupi, e ușor dacă ții cont de aceste tips & tricks. […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eu sunt Elena, Nutrition & Wellness Coach.
Lucrez cu oamenii care vor să își regăsească echilibrul fizic și emoțional prin nutriție terapeutică, tehnici simple de managementul stresului, igiena mesei și a somnului, strategii de relaxare activă.
Nu cred că există o dietă perfectă care să se potrivească tuturor. Fiecare om are propria moștenire genetică, un microbiom unic, un microclimat specific numai lui, astfel că și specificitățile dietetice trebuie să fie adaptate și personalizate.
Serviciile de coaching pe care le ofer sunt împărțite în trei categorii: Află mai multe…

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Facebook

My Instagram

Follow me @elenastanciu

Favoritele mele

#VeganMonday // Porridge de quinoa cu lapte de cocos & nuci & fructe de pădure

#VeganMonday // Porridge de quinoa cu lapte de cocos & nuci & fructe de pădure

The Breakfast Issue

The Breakfast Issue

#VeganMonday cu resturi din frigider // Supă cremă de morcovi și conopidă

#VeganMonday cu resturi din frigider // Supă cremă de morcovi și conopidă

Adevărul dureros despre pîine

Adevărul dureros despre pîine

#ViațaFărăZahăr & rețetă nouă de bomboane raw-vegane

#ViațaFărăZahăr & rețetă nouă de bomboane raw-vegane

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in acest site, iti dai acordul pentru folosirea cookie-urilor. Pentru a afla informatii complete despre cookie-urile folosite si politica de confidentialitate, vizitati linkul Cookies si Politica de Confidentialitate

Copyright © 2019 · Suflet pentru hrană